Στο συνέδριο “AGRIVOLTAICS 2023” το οποίο πραγματοποιείται μαζί με το “13th International Conference & Exhibition on Green Flexible Printed Electronics Industry” παραβρέθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτηςτην Τετάρτη 1 Νοεμβρίου.

Ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης εξέφρασε τη θέση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν ουσιαστικά τον δρόμο προς το μέλλον και είναι ένα σημαντικό τμήμα των απαντήσεων που καλούμαστε να δώσουμε απέναντι στο απειλητικό φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας παράλληλα ότι σε αυτόν τον δρόμο η χώρα πλέον βαδίζει με ταχύ ρυθμό και στέρεα βήματα.

agrivoltaics-3.jpg

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημείωσε ο Διονύσης Σταμενίτης, ο πρωτογενής τομέας είναι ένα πεδίο που έχει τεράστια περιθώρια εφαρμογής των πρακτικών για παραγωγή ανανεώσιμων μορφών ενέργειας. Ειδικότερα, μίλησε για τα οφέλη της εφαρμογής των Αγροβολταϊκών, η τεχνολογία των οποίων μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή αυτονομία της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας, στη μείωση του κόστους παραγωγής καθώς επίσης και στην υιοθέτηση νέων μεθόδων και πρακτικών φιλικότερων προς το περιβάλλον. Στόχοι που συνδυάζονται και με τα ορόσημα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα ζητήματα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της μείωσης των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου.

agrivoltaics-5.jpg

Επιπροσθέτως, ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης εστίασε σε ένα ακόμη μείζον ζήτημα, το οποίο απασχολεί ιδιαιτέρως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και δεν είναι άλλο από την απώλεια αγροτικών εκτάσεων και φυσικών περιοχών προς όφελος των ηλιακών πάρκων, τονίζοντας ότι η διπλή χρήση της γης που προσφέρει η τεχνολογία των αγροβολταϊκών μπορεί πράγματι να δώσει λύση. Ενώ επίσης, σημείωσε ότι η εφαρμογή αγροβολταϊκών προσφέρει λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα που εγείρονται τα τελευταία χρόνια, όπως η αποδοτικότητα της γης και η απόδοση των καλλιεργειών, η ορθολογικότερη κατανάλωση του νερού, η διάβρωση των εδάφών, αλλά και η αύξηση του εισοδήματος των παράγωγών.

agrivoltaics-1.jpg

Ο κ. Σταμενίτης δήλωσε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του, στο πλαίσιο του Συνεδρίου “AGRIVOLTAICS 2023” πως «ο κλάδος των αγροβολταϊκών από μόνος του αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα, ως προς την ανάπτυξη του και τη συμμετοχή του στο νέο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας που φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε».