Την δική του οπτική γωνία για τα οδικά έργα στη σύνδεση Πατρών – Πύργου, αλλά και του Καλού Νερού με την Τσακώνα παρουσίασε μέσα από «tomanifesto» ο Διονύσης Καλαματιανός. Ο νυν βουλευτής Ηλείας και πρώην διοικητής του ΙΚΑ αναφέρθηκε επίσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η σημασία του οποίου φάνηκε κατά τη διετία της πανδημίας όπως εξηγεί, ενώ χαρακτήρισε «ελλιπέστατη» την αγωγή του ελληνικού δημοσίου κατά της Novartis.
Στη Βίκυ Πολύζου
Εχουμε ακούσει πολλές φορές στελέχη της κυβέρνησης να υποστηρίζουν ότι ο δρόμος-καρμανιόλα Πατρών – Πύργου, αλλά και η σύνδεση Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα καθυστέρησαν εξαιτίας λαθών από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς τι απαντάτε ως βουλευτής της Ηλείας;
Θα πρέπει να γυρίσουμε στο παρελθόν για να δούμε τι πραγματικά έχει συμβεί. Η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα ξεκινούν το 2013, όταν από το συνολικό έργο του αυτοκινητοδρόμου «Ολυμπία Οδός», απεντάχθηκε το τμήμα Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, επί συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ.
Για το Πάτρα – Πύργος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε, ύστερα από δύσκολες διαπραγματεύσεις, να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την κατασκευή σύγχρονου κλειστού αυτοκινητοδρόμου, δίχως διόδια, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2023.
Και ενώ το έργο είχε ξεκινήσει να υλοποιείται από τον Μάρτιο του 2019, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το 2020 ακύρωσε τις εργολαβίες που το κατασκεύαζαν. Για να αποφασίσει στη συνέχεια, έπειτα από δύο χρόνια χαμένα, δίχως διαγωνισμό, με απευθείας ανάθεση, να το εντάξει ξανά στην παραχώρηση Ολυμπία Οδός.
Επομένως, ένα έργο που θα ολοκληρωνόταν το 2023, χωρίς διόδια, τώρα, σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, η ολοκλήρωσή του πηγαίνει για το 2025… και βλέπουμε. Θα υπάρξει, βεβαίως, επιπλέον κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι διερχόμενοι πολίτες για διόδια και αποζημιώσεις προς τους εργολάβους.
Σε ό,τι αφορά το Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα, η κατασκευή του είναι μια αναγκαιότητα. Πρόκειται για ένα κρίσιμο έργο υποδομής το οποίο, πέραν της οδικής ασφάλειας στους διερχόμενους οδηγούς, θα προσδώσει έντονη αναπτυξιακή προοπτική στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Αν και επανεντάχθηκε στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, δεν έχει παρουσιαστεί από την κυβέρνηση το παραμικρό σχέδιο που να αφορά την υλοποίησή του. Εξάλλου, είναι γνωστό πως για το Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα ήδη υπήρχαν κατασκευαστικές και περιβαλλοντικές μελέτες, πριν από την απένταξή του το 2013. Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση η κυβερνητική αδράνεια είναι εμφανής, καθώς δεν έχει προχωρήσει ούτε καν η απαραίτητη επικαιροποίησή τους ή η διαδικασία για νέα ανατολική χάραξη.
Εχετε διατελέσει διοικητής του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και άρα έχετε εικόνα από το ΕΣΥ. Γιατί διαφωνείτε με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης;
Αναμφισβήτητα, η πανδημία ανέδειξε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο την αξία και τις πολύτιμες υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παράλληλα, φανέρωσε ελλείψεις και παραλείψεις, τις οποίες, όμως, η κυβέρνηση ουδέποτε επιχείρησε να διορθώσει. Η ιδεοληπτική επιλογή της να μην ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποδείχθηκε επικίνδυνη και μοιραία. Βρεθήκαμε μπροστά στο εξής οξύμωρο: αντί να έρχονται ιατροί στα νοσοκομεία μέσα στην υγειονομική κρίση, αυτοί να αποχωρούν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ηλεία και τα νοσοκομεία της, καθώς εντός πανδημίας έχουν αποχωρήσει πάνω από 20 ιατροί, χωρίς να έχουν αναπληρωθεί. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ένας ολόκληρος νομός έμεινε υγειονομικά ακάλυπτος στην πανδημία και συνεχίζει να είναι ακάλυπτος.
Δυστυχώς, όμως, οι κυβερνώντες αρνούνται ακόμα και τώρα να ενισχύσουν τις δημόσιες δομές υγείας για να μπορέσουν να επιτελέσουν το καθήκον τους, που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Το 2019, παρά τα όποια προβλήματα, είχαμε λειτουργικές δημόσιες δομές υγείας. Το 2022, με την υγειονομική κρίση, η εικόνα τους είναι θλιβερή και διαλυτική.
Δυστυχώς, αυτά είναι τα αποτελέσματα των ανεύθυνων κυβερνητικών πολιτικών και συγκεκριμένα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, των συγχωνεύσεων κλινικών, των μετακινήσεων ιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, των αναστολών του υγειονομικού προσωπικού, της μείωσης των χειρουργικών κρεβατιών.
Και αντί οι κυβερνώντες να σπεύσουν να διορθώσουν την κατάσταση, ενισχύοντας τη δημόσια υγεία, έρχονται να μιλήσουν για αναδιάταξη του υγειονομικού χάρτη. Προφανώς, το μόνο που τους νοιάζει είναι η περαιτέρω συρρίκνωση του ΕΣΥ και η παράδοση υπηρεσιών του σε ιδιώτες, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των πολιτών.
Η άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας στοιχίζει πολύ ακριβά και αποδείχθηκε μοιραία για χιλιάδες συνανθρώπους μας.
Για την αγωγή κατά της Novartis ποια είναι η άποψή σας;
Πρόκειται για ελλιπέστατη αγωγή, η οποία δρομολογήθηκε από πλευράς κυβέρνησης με μοναδικό στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια των Ελλήνων πολιτών.
Ενώ έχουν περάσει δύο χρόνια από τον συμβιβασμό της Novartis με το αμερικανικό Δημόσιο και υπό το βάρος της πρόσφατης αποκάλυψης περί παραποίησης της μετάφρασης επίσημου εγγράφου του FBI, ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης καταθέτει μια αγωγή που αφορά μόνο γιατρούς! Πρόκειται κυριολεκτικά για κυβερνητικό φιάσκο, το οποίο υπονομεύει την ίδια την αναγνώριση του σκανδάλου από την πλευρά της εταιρείας.
Είναι βέβαιο πως αυτή η αγωγή δεν έχει στόχο να επιστραφούν τα χρήματα με τα οποία ζημιώθηκαν τα δημόσια ταμεία. Είναι μια ακόμα κυβερνητική προσπάθεια συγκάλυψης και κλεισίματος της υπόθεσης Novartis.
Αλλάζουν πράγματα στα εργασιακά μετά την πανδημία και τώρα την ενεργειακή κρίση;
Αυτό που επιζητεί η ελληνική κοινωνία είναι ένα εργασιακό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση.
Δυστυχώς, όμως, τα τρία τελευταία χρόνια η κυβέρνηση «πέτυχε» με τις πρακτικές και τις ιδεοληψίες της να ξηλώσει πλήθος εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων. Δημιούργησε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας με την υπονόμευση του οκταώρου, τη διευκόλυνση των απολύσεων, την υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, τις φθηνές ή απλήρωτες υπερωρίες, τις μικρότερες αμοιβές, τη διεύρυνση των κλάδων που εργάζονται και την Κυριακή, τη διάλυση του ΣΕΠΕ κ.ά.
Δίχως το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο και τους ελέγχους, χωρίς σταθερές συνθήκες εργασίας και απολαβές, οι εργαζόμενοι νιώθουν όμηροι και αναλώσιμοι σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας. Και το ερώτημα είναι πώς θα μείνει κάποια ή κάποιος στην Ελλάδα να εργαστεί, όταν στο εξωτερικό μπορεί να βρει καλύτερη εργασία και απολαβές; Πώς θα μείνουν οι νέες και οι νέοι μας για να δουλέψουν στη χώρα μας με τέτοιες αμοιβές και τέτοιες συνθήκες εργασίας; Πώς θα επιστρέψουν όσοι έφυγαν λόγω της οικονομικής κρίσης;
Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να δημιουργηθούν νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και παράλληλα να προστατευθούν και να αποκατασταθούν εργασιακά δικαιώματα. Πρέπει άμεσα να υπάρξουν τομές και παρεμβάσεις για να γίνει ξανά ελκυστική η εργασία. Ιδίως τώρα που το τοπίο είναι θολό και οι επικρατούσες συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, εξαιτίας των ανεύθυνων κυβερνητικών πολιτικών, των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης και της γενικευμένης ακρίβειας που εμπεριέχει και την ενεργειακή κρίση. Απαραίτητη προϋπόθεση για να βελτιωθεί η κατάσταση είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Ενώ κρίσιμα ζητήματα που θα πρέπει να μας απασχολήσουν είναι οι συλλογικές συμβάσεις, η ανασυγκρότηση του ΣΕΠΕ, οι έλεγχοι και η δυνατότητα του 35ώρου δίχως τη μείωση αποδοχών.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”