Με την ισχυρή στήριξη της Νέας Δημοκρατίας θα επιδιώξει μια δεύτερη θητεία ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. Σε ένα ρευστό σκηνικό, όπου η αναζήτηση ταυτότητας στον χώρο της Κεντροαριστεράς φαίνεται τόσο στις επιλογές των υποψηφίων όσο και στα πρόσωπα που στελεχώνουν τα ψηφοδέλτιά τους, η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Ζέρβα αποτελεί μια αξιοσημείωτη σταθερά στην τοπική πολιτική της Θεσσαλονίκης. 

Η στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στον εν ενεργεία δήμαρχο θωρακίζει τον δικό της χώρο και δεν αφήνει πολλά περιθώρια για άλλη μια δυνατή υποψηφιότητα στον κεντροδεξιό χώρο, όπως συνέβη το 2019 όταν ο Κωνσταντίνος Ζέρβας κατέβηκε ως ανεξάρτητος και νίκησε τον επίσημο υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Ταχιάο. Ακόμα και ο Γιώργος Ορφανός, ένα από τα πολύ βαριά ονόματα της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία περίπου τριάντα χρόνια, αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητά του. 

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία έχοντας πίσω του αξιοσημείωτο έργο, αλλά και δίχως να θεωρείται ότι κατεβαίνει χωρίς αντίπαλο, όπως, για παράδειγμα, ο Κώστας Μπακογιάννης στην Αθήνα. Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, άλλωστε, έχουν δείξει ότι ο Στέλιος Αγγελούδης δεν είναι καθόλου αμελητέος υποψήφιος. 

Τα έργα και τα σχέδια 

Σε έναν μίνι απολογισμό του έργου του, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας επισήμανε ότι στα περίπου τριάμισι χρόνια της θητείας του έχει υλοποιηθεί το 70% των προεκλογικών δεσμεύσεών του προς τους Θεσσαλονικείς. Όπως σημείωσε, ο δήμος αγόρασε και προσέφερε 49 λεωφορεία στον ΟΑΣΘ, ενώ τοποθετήθηκαν 59 κάδοι απορριμμάτων στο κέντρο της πόλης και δρομολογείται η τοποθέτηση επιπλέον 305 σε άλλα σημεία της. 

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε ότι αναβαθμίστηκαν 25 παιδικές χαρές της πόλης και συντηρούνται άλλες 37, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες υπεγράφησαν οι μελέτες για την ανάπλαση της Πλατείας Αριστοτέλους. Ο οδικός χάρτης του κ. Ζέρβα για τους επόμενους μήνες περιλαμβάνει: 

• Τον διαγωνισμό για τις μελέτες αναφορικά με το «ντεκ» της παλιάς παραλίας. 

• Τη δημοπράτηση του έργου ανάπλασης των πρώην στάβλων της Παπάφη που θα μετατραπούν σε πολυχώρο πολιτισμού. 

• Τη δημοπράτηση της μελέτης για τη δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου στην Ψελλού. 

• Την προκήρυξη του διαγωνισμού για την αστική αναζωογόνηση δέκα εμπορικών δρόμων (Εγνατία, Ολύμπου, Κολωνιάρη, Παναγίας Φανερωμένης, Κλαυθμώνος, 25ης Μαρτίου, Μπότσαρη, Παπάφη και στην Τριανδρία η Ελευθερίας και η Ελ. Βενιζέλου), με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

• Την υπογραφή της σύμβασης για την ολοκληρωμένη ανάπλαση της περιοχής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, ενός έργου που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. 

• Την προέγκριση για το Μουσείο Ολοκαυτώματος με τον παράλληλο σχεδιασμό μητροπολιτικού πάρκου 100 στρεμμάτων στην περιοχή γύρω από αυτό. 

«Πράσινο» παρελθόν 

Κύριος αντίπαλος του Κωνσταντίνου Ζέρβα θα είναι ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, δεν έχει λάβει την επίσημη στήριξη της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, είναι ακόμη διστακτική στην επιλογή του υποψηφίου που θα στηρίξει για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης. 

Το ψηφοδέλτιο του Στέλιου Αγγελούδη είναι πολυσυλλεκτικό και σε αυτό ξεχωρίζει η παρουσία του Βασίλη Γάκη, ο οποίος ήταν επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» μετά την αποχώρηση του Νίκου Ταχιάου. Ο Βασίλης Γάκης είναι, δηλαδή, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που δεν συντάσσεται με την επίσημη επιλογή του κόμματος. 

Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας είναι και ο Παντελής Καζαντζίδης, ο οποίος ύστερα από δύο θητείες ως περιφερειακός σύμβουλος στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης και να ενταχθεί στον συνδυασμό του Στέλιου Αγγελούδη. 

Η στήριξη της υποψηφιότητας του Στέλιου Αγγελούδη συζητήθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέληξε στον Σπύρο Πέγκο, που ήταν αντιδήμαρχος την περίοδο της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη. Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα αντιστροφή ρόλων, πριν από λίγες ημέρες ο Γιάννης Μπουτάρης ανακοίνωσε ότι θα κατέβει υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον συνδυασμό του Σπύρου Πέγκου.

Αυτή η υποψηφιότητα στηρίζεται επίσης από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη» και πρώην ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλη Τρεμόπουλο.