Η πανελλαδική πολιτική έρευνα που υλοποιήσαμε ως Opinion Poll για την εφημερίδα «tomanifesto» πραγματοποιήθηκε με τη συμπλήρωση τριών ετών θητείας της σημερινής κυβέρνησης, αμέσως μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού που αποσαφήνισε τα θέματα του χρόνου των εκλογών, με τις τουρκικές προκλήσεις να συνεχίζονται και ενώ γινόταν η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την Παιδεία.

του Ζαχαρία Ζούπη

Από την έρευνα προκύπτει ότι η Ν.Δ. διατηρεί σημαντική διαφορά της τάξεως του 8,9% σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, η οποία φτάνει το 9,3% στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων. Πιο συγκεκριμένα, οι επιδόσεις των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου είναι: Ν.Δ. 31,7%, ΣΥΡΙΖΑ 22,8%, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 11,8%, Κ.Κ.Ε. 5,1%, Ελληνική Λύση 4,8%, ΜέΡΑ25 2,5%, Ελληνες για την Πατρίδα 2,2%, Εθνική Δημιουργία 1,1%, Πλεύση Ελευθερίας 1,1%, Αλλο Κόμμα 2,7% , ενώ οι αναποφάσιστοι είναι 9,9%. Σε σχέση με την τελευταία έρευνα του Μαΐου που δημοσιοποιήσαμε υπάρχει πτώση της τάξεως του 0,4% για τη Ν.Δ., άνοδος 1% για τον ΣΥΡΙΖΑ και πτώση 0,9% για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Οι επιδόσεις αυτές στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων είναι: Ν.Δ. 33,1% , ΣΥΡΙΖΑ 23,8%, ΠΑΣΟΚ 12,3%, Κ.Κ.Ε. 5,3%, Ελληνική Λύση 5%, ΜέΡΑ25 2,6%.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού φαίνεται να έχει επιδράσει στο τι απαντούν οι πολίτες για τον χρόνο των εκλογών. Το 37,5% επιθυμούν να πραγματοποιηθούν εκλογές το φθινόπωρο,  ενώ η πλειοψηφία, το 52%, επιθυμεί να γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν οι προτιμήσεις των πολιτών για το τι κυβέρνηση επιθυμούν να προκύψει από τις εκλογές. Οι επιλογές συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά: αυτοδύναμη Ν.Δ. 26,6%, 11% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ 8,9%, κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ 11,7% και κυβέρνηση τεχνοκρατών με τη συνεργασία και των τριών πρώτων κομμάτων 13,7%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η απάντηση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που ως πρώτη επιλογή έχουν μια κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ με 23,5% και δεύτερη μια κυβέρνηση τεχνοκρατών το 20,6%, ενώ αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ συγκεντρώνει το 14,7% και κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ το 11,8%.