Κυριαρχία Μητσοτάκη στο χώρο του κέντρου αλλά και μεταξύ των αναποφάσιστων καταγράφει το β΄ μέρος της δημοσκόπησης της εταιρείας Opinion Poll. 

Στη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε στο thetoc (όπως και το πρώτο μέρος αυτής) αναδεικνύονται τα στοιχεία με τα οποία θα ψηφίσουν οι κεντρώοι ψηφοφόροι καθώς και τι σκέφτονται και πως θα κινηθούν οι αναποφάσιστοι στις επικείμενες εκλογες.

Ετσι προέκυψε ότι η Νέα Δημοκρατία στη β΄Κυριακή, όπου οι εκλογές θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική, μπορεί να κατακτήσει την αυτοδυναμία, αφού το ποσοστό της επί των εγκύρων ψηφοδελτίων είναι στο 38% και με αναγωγή των αναποφάσιστων μπορεί να κερδίσει έως και 164 έδρες.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι συγκρότηση κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή όπου οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής- η λεγόμενη κυβέρνηση των ηττημένων, δηλαδή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με την βοήθεια ενός τρίτου κόμματος- δεν μπορεί να προκύψει, αφού τα ποσοστά των δυο κομμάτων υπολείπονται πολύ του στόχου και είναι για τον μεν ΣΥΡΙΖΑ λίγο πάνω από το 25% για δε το ΠΑΣΟΚ λίγο πάνω από το 10%.

Μαζί τα δυο κόμματα έχουν μόλις 133 έδρες και τρίτος εταίρος δεν διαφαίνεται άλλωστε, αφού το ΜεΡΑ25 δεν θα καταφέρει να μπει στη Βουλή.

Ας δούμε όμως τώρα τους κεντρώους ψηφοφόρους και τι θα ψηφίσουν. Η εκλογική τους συμπεριφορά είναι εξαιρετικά κρίσιμη, αφού οι μετακινούμενοι κεντρώοι ψηφοφόροι δίνουν συνήθως τη νίκη στις εκλογές.

 

Τι απαντούν οι Κεντρώοι ψηφοφόροι σε 5 βασικά ερωτήματα

Από τη μελέτη των απαντήσεων που δίνουν στη δημοσκόπηση οι κεντρώοι ψηφοφόροι, προκύπτει ότι η επιρροή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτό το κομμάτι των ψηφοφόρων, είναι πολύ μεγαλύτερη από του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί κανείς να υποθέσει ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ψηφοφόρων θα ψηφίσει τελικά τη Νέα Δημοκρατία.

Ας δούμε πρώτα πώς θα ψηφίσουν οι κεντρώοι, δηλαδή με τι κριτήρια θα δώσουν την ψήφο τους. Όπως αναμενόταν, και αυτοί οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν πού θα δώσουν την ψήφο τους με κριτήριο νούμερο ένα την οικονομία και την ανάπτυξη (36,5%), ενώ ακολουθούν τα εθνικά θέματα (22.6%) η ακρίβεια (22.1%) αλλά και το προφίλ του υποψήφιου πρωθυπουργού (22%).

Τα θέματα της λειτουργίας των θεσμών και της Δικαιοσύνης, που είναι στην κορυφή της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ και υποτίθεται ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν την μετακίνηση των κεντρώων ψηφοφόρων προς την αντιπολίτευση, απασχολούν μόλις το 7.8% των κεντρώων ψηφοφόρων, ενώ ακόμα λιγότεροι ασχολούνται με την υπόθεση των υποκλοπών. Μόλις το 1.3%.

 

Οι κεντρώοι ψηφοφόροι που θεωρούνται πιο αυστηροί κριτές από τους οπαδούς των κομμάτων, αξιολογούν ως θετικό το έργο της κυβέρνησης σε ποσοστό 42.15%, όμως το 57% έχει αντίθετη άποψη και το αξιολογεί αρνητικά.

Την ίδια στιγμή όμως το 54.8% θεωρεί ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα για την χώρα αν αυτά τα χρόνια είχαμε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 28.9% ότι θα ήταν τα ίδια και μόλις το 12.8% ότι θα ήταν καλύτερα.

Επίσης στο ερώτημα ποιον επιλέγουν ως καταλληλότερο πρωθυπουργό, οι κεντρώοι ψηφίζουν σαφώς υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη που τον προτιμά το 53.1%, ενώ το 17.4% επιλέγει τον Α. Τσίπρα και το 25.6% τον Κανένα.

Το πώς σκέφτονται και ίσως και το πώς θα ψηφίσουν οι κεντρώοι ψηφοφόροι προκύπτει με ακόμα πιο σαφή τρόπο, από τις απαντήσεις που δίνουν για το ποια κυβέρνηση θέλουν να προκύψει από τις εκλογές. Ετσι η μεγάλη πλειοψηφία θέλει είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (26.4%) είτε κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ (25,6%) και μόλις το 4.8% θέλει αυτοδύναμη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ένα 13.1% μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Το 22.9% επιλέγει Οικουμενική και το 4.2% κάποιας άλλης μορφής Κυβέρνηση.

Τι θέλουν οι αναποφάσιστοι

Οι αναποφάσιστοι είναι το 10.2% των ψηφοφόρων ( 10.7% επί των εγκύρων) και οι περισσότεροι είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές είτε Νέα Δημοκρατία ( 22.6%) είτε ΣΥΡΙΖΑ ( 18.5%), ενώ ένα σημαντικό κομμάτι αυτών των ψηφοφόρων είτε απείχε ή δεν είχε ψηφίσει λόγω μη δικαιώματος ( 17.2%).

Οι αναποφάσιστοι, θα ψηφίσουν με βασικά κριτήρια όπως και οι υπόλοιποι ψηφοφόροι : Δηλαδή την εξέλιξη της Οικονομίας και την ανάπτυξη (36.7%), την ενεργειακή κρίση/ ακρίβεια (24.1%), τα εθνικά θέματα 18.2% και ανάλογα με τον ποιον κρίνουν ως καταλληλότερο για Πρωθυπουργό (10.2%)

Όπως αναμένεται οι αναποφάσιστοι είναι πολύ αυστηροί με την κυβέρνηση και η μεγάλη πλειοψηφία δεν είναι ικανοποιημένοη από την κυβέρνηση. Οσοι είναι πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι είναι μεν 23.6%, αλλά οι λίγο ικανοποιημένοι είναι 44.1%, και οι καθόλου είναι 31.6%.

Ταυτόχρονα όμως, μόλις το 12.6% από αυτούς θεωρεί ότι τα πράγματα στην χώρα θα ήταν καλύτερα αν αυτά τα χρόνια είχαμε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 42.8% κρίνει ότι θα ήταν περίπου τα ίδια και το 36.8% χειρότερα.

Και οι αναποφάσιστοι θεωρούν καταλληλότερο για Πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη (30,8%), έναντι 19.3% που επιλέγει Α. Τσίπρα, με το 45.7% να δηλώνει τον Κανένα.

 


Στο ερώτημα για το τι Κυβέρνηση θα προτιμούσαν να προκύψει από τις εκλογές, το 16.3% δηλώνει αυτοδύναμη Ν.Δ και το 9.8% κυβέρνηση με κορμό την Ν.Δ, ενώ το 2.2% προτιμά αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το 12% κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 29.3% προτιμά Οικουμενική, το 12% άλλη και το 18.5% δεν απαντά.

 

 

Διαβάστε αναλυτικά την έρευνα στον παρακάτω σύνδεσμο:

Β ΜΕΡΟΣ Πανελλαδική ΕΡΕΥΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023 THE TOC