Δημοσκόπηση: Crash test των υπουργών της ΝΔ με τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ – Οι νικητές: Πώς βαθμολογούνται μετά από ένα χρόνο στην εξουσία

455

Στην ερώτηση «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Μητσοτάκης και με υψηλότατα ποσοστά που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Τι γίνεται όμως όταν το ίδιο ερώτημα τίθεται σε επίπεδο υπουργών;

Η Opinion Poll στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης για το ένα έτος από την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζει την ενδιαφέρουσα σύγκριση των Υπουργών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη με τους Υπουργούς του τελευταίου Κυβερνητικού σχήματος της Κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα. Στο σημείο αυτό απεικονίζεται η «σύγκριση ομάδων και όχι μόνο του αρχηγού» και επηρεάζεται από την εκτίμηση του έργου του εν ενεργεία Υπουργού, από την εκτίμηση του αντίστοιχου Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ που οδηγεί σε μία διαφορά μεταξύ τους που καταγράφεται ως πολιτικό αποτύπωμα.

Και στα δεκαπέντε ζευγάρια που συγκρούονται κυριαρχούν οι σημερινοί Υπουργοί όμως το ενδιαφέρον εμφανίζεται στο μέγεθος της διαφοράς, αφού σε άλλα ζευγάρια οι διαφορές είναι χαοτικές και σε άλλα αρκετά πιο μικρές μέχρι και πολύ μικρές, οριακές.

Χαοτικές παρουσιάζονται οι διαφορές στην περίπτωση σύγκρισης Τάκη Θεοδωρικάκου – Α. Χαρίτση με 56.5% έναντι 17.5% που οδηγεί σε μια διαφορά προτίμησης 39%. Ακολουθεί ο Β. Κικίλιας έναντι Α. Ξανθού με 56.5% έναντι 21.5% δηλαδή διαφορά 38.5%, ο Κ. Πιερρακάκης έναντι Ν. Παππά με 56% έναντι 18% δηλαδή διαφορά 38%, ο Μ.Χρυσοχοίδης έναντι της Ο. Γεροβασίλη με 55.5% έναντι 20.5% δηλαδή διαφορά 35%, ο Ν. Δένδιας έναντι του Γ. Κατρούγκαλου με 55% έναντι 22% δηλαδή διαφορά 33%, ο Κωστής Χατζηδάκης έναντι του Γ. Σταθάκη με 53.5% έναντι 23.5% δηλαδή διαφορά 30% και ο Χ. Σταικούρας  έναντι του Ε. Τσακαλώτου με 55% έναντι 22% δηλαδή διαφορά και πάλι 30% και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με 50% έναντι 26% του Ευάγγελου Αποστολάκη.

Ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τρία ζευγάρια στα οποία η διαφορά μικραίνει αρκετά όπως του Χάρη Θεοχάρη έναντι της Ε. Κουντουρά με 35% έναντι 30% δηλαδή διαφορά 5%, του Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή έναντι του Χρ. Σπίρτζη με 42% έναντι 30% δηλαδή διαφορά 12% και του Άδωνη Γεωργιάδη έναντι του Γ. Δραγασάκη με 47% έναντι 32% δηλαδή διαφορά 15%. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις η μείωση της διαφοράς οφείλεται στην πιο χαμηλή απόδοση ιδιαίτερα στην περίπτωση του Χάρη Θεοχάρη, αλλά και στην υψηλή απόδοση/ αποδοχή των Γ. Δραγασάκη, Χρ. Σπίρτζη και Ελ. Κουντουρά αφού συγκεντρώνουν αποδοχή 32% ο πρώτος και 30% οι άλλοι δύο.Πρόκειται για αποδόσεις πολύ υψηλότερα και από την πρόθεση ψήφου προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε τα ευρήματα της έρευνας

Αξιολόγηση του Κυβερνητικού έργου ανά τομέα δραστηριότητας

Από την αξιολόγηση του Κυβερνητικού έργου προκύπτει ότι η τριάδα Ψηφιοποίηση του Κράτους – Η Πολιτική στον χώρο της Υγείας και οι πρωτοβουλίες στον χώρο της Αυτοδιοίκησης αναδεικνύονται στα τρία πιο ισχυρά «χαρτιά» της Κυβέρνησης. Οι βαθμοί αξιολόγησης εμφανίζονται πολύ υψηλοί με 61.8%, 60.8% και 60% αντίστοιχα.Πολύ υψηλές βαθμολογίες συγκεντρώνουν όμως και η Πολιτική στα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και στα θέματα Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας που συμπληρώνουν την πεντάδα με ποσοστά 59.6% και 55.5% αντίστοιχα. Ακολουθούν η Πολιτική στα θέματα Οικονομίας με 49.4%, βαθμός σημαντικός με δεδομένη τη κρισιμότητα της κατάστασης λόγω Κρίσης , η Πολιτική στα θέματα Ανάπτυξης / Επενδύσεων με 44.2% και ακολουθούν η Πολιτική στα θέματα Παιδείας με 42.9% και στα θέματα Μετανάστευσης με 38.7% .Υπενθυμίζουμε ότι στο σύνολό του το Κυβερνητικό Έργο , σύμφωνα με την έρευνα της  OPINION POLL αντιμετωπίζεται θετικά από το 62% και ότι η συνολική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού αντιμετωπίζεται θετικά από το 65%.

Κικίλιας και Θεοδωρικάκος ηγούνται της κούρσας

Ωστόσο, η αξιολόγηση της απόδοσης, του έργου, αλλά και της συνολικής παρουσίας των Υπουργών συμπυκνώνει όλες τις παραμέτρους και την άποψη της κοινής γνώμης λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους. Ουσιαστικά εμφανίζεται μία ισχυρής αποδοχής τριάδα- «πεντάδα».

Στις δύο πρώτες θέσεις εμφανίζονται οι Βασίλης Κικίλιας και ο Τάκης Θεοδωρικάκος με 58.4% και 55.5% αντίστοιχα, όπως και στις τελευταίες έρευνες της OPINION POLLπρώτος πιστώνεται κατά βάση την αντίδραση και την επιτυχή έκβαση της αντιμετώπισης της πανδημίας. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος φαίνεται να πιστώνεται συνεχείς πρωτοβουλίες τόσο στα θέματα Δημόσιας Διοίκησης όσο και στα θέματα που ενισχύουν τον αναπτυξιακό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τελευταία εμβληματική πρωτοβουλία το Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ύψους 2.5 δισ. ευρώ.

Ακολουθεί μία τριάδα που «πέφτει μαζί στο νήμα». Οι Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Πιερρακάκης και Μιχάλης Χρυσοχοίδης συγκεντρώνουν και οι τρεις ποσοστό εκτίμησης 54%. Φαίνεται και μ΄αυτό το εύρημα, ότι υπάρχει μία υψηλή αποδοχή της Εξωτερικής Πολιτικής, των πρωτοβουλιών που αναπτύχθηκαν με ιδιαίτερη ταχύτητα από την εποχή της πανδημίας και πέρα για την Ψηφιοποίηση του Κράτους και της Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σημειώνουμε ότι ο Κ. Πιερρακάκης ανεβαίνει τέσσερις θέσεις σε σχέση με την μέτρηση της OPINION POLL τον Μάιο, όπου εμφανιζόταν έβδομος με 48.5% και ότι ο Μ.Χρυσοχοίδης εμφανίζεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα, αν και αυτή την περίοδο βρίσκεται στο επίκεντρο αυστηρών επικρίσεων λόγω του Νομοσχεδίου για τις συγκεντρώσεις.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν ο Κ. Χατζηδάκης που ανεβαίνει τέσσερις θέσεις και είναι πια έκτος με 51.5% , ο Χ. Σταικούρας με 50% , ο Άδωνις Γεωργιάδης με 45.5%, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με 45% και η Νίκη Κεραμέως με 45%.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr