Οι πρωτοβουλίες για τον περιορισμό και την ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης συνεχίζουν να απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των πολιτών σε μεγάλο βαθμό. Συγκεκριμένα:
– Το 62,5% θεωρεί ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
– Το 68,8% κρίνει θετικά τα αντίστοιχα μέτρα για τη στήριξη του τουρισμού και της εστίασης.
Σχετικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες που αφορούν την προστασία των θέσεων απασχόλησης, το 52,5% τις κρίνει θετικά, έναντι 43% που θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά δεν αναπληρώνουν στον βαθμό που θα έπρεπε τα εισοδήματα των εργαζομένων. Συνολικά, τα εξαγγελθέντα μέτρα δημιούργησαν αισθήματα αισιοδοξίας στο 47,3% της κοινής γνώμης, έναντι 40,4% που δηλώνουν την ανησυχία τους για τα όσα άκουσαν στο πρωθυπουργικό διάγγελμα και την περαιτέρω εξειδίκευσή του από τους αρμόδιους υπουργούς. Το πολιτικό κεφάλαιο που εξασφάλισε η κυβέρνηση από τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού παραμένει ισχυρό και δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά του, προσαρμοσμένα στις ειδικές συνθήκες που βιώνει η χώρα.
Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους πολίτες, οι οποίοι σε ποσοστό 80,8% διαφωνούν με μια τέτοια προοπτική, ποσοστό που συγκεντρώνει ισχυρή πλειοψηφία μεταξύ των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων. Επιπλέον, έχει διαμορφωθεί και έως έναν βαθμό εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη η αντίληψη σε ποσοστό 48% ότι, αν στη θέση της σημερινής κυβέρνησης βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα όσον αφορά την οικονομική διαχείριση της κρίσης.
Η σύγκριση μεταξύ των δύο κυβερνητικών σχημάτων ενισχύει τη θέση της παρούσας κυβέρνησης στο πολιτικό περιβάλλον και σε συνδυασμό με την υψηλή δημοτικότητα του Κ. Μητσοτάκη και τη σαφή υπεροχή του στο ερώτημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός (54,1%, έναντι 23,2%) εδραιώνουν ένα σκηνικό που τονώνει την πολιτική αυτοπεποίθηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο και δημιουργεί έντονο προβληματισμό στην αξιωματική αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, ο Κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνει 68,7% θετικές γνώμες, έναντι 36% του Αλ. Τσίπρα. Ακολουθούν η Φ. Γεννηματά με 27,2%, ο Δ. Κουτσούμπας με 24,1%, ο Κ. Βελόπου- λος με 17.9% και. τέλος, ο Γ. Βαρουφάκης με 15,4.
Οσον αφορά την πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 42% -αυξημένο κατά μία μονάδα σε σχέση με την έρευνα του Απριλίου- και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,2% έναντι 21,2% του προηγούμενου μήνα. Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα (21,8 μονάδες), με τη Ν.Δ. να φτάνει τη συσπείρωσή της σε ποσοστό 88,1% και χωρίς να εμφανίζει απώλειες προς άλλους κομματικούς σχηματισμούς, ενώ, αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει το 63,1% των ψηφοφόρων του, χάνει το 15,6%, που μετακινείται προς τη Ν.Δ., ενώ ένα 13,9% δηλώνει αναποφάσιστο. Τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται περίπου στα ίδια ποσοστά που καταγράφηκαν και στην προηγούμενη έρευνα, με το Κίνημα Αλλαγής να συγκεντρώνει 6%, το ΚΚΕ 5,4%, την Ελληνική Λύση 4%, το ΜέΡΑ25 2,5%. ενώ το 3,6% επιλέγει κάποια άλλο εξωκοινοβουλευτικό κόμμα και το 10,5% του δείγματος δηλώνει αναποφάσιστο. Ο υψηλός βαθμός συσπείρωσης της Ν.Δ., η οποία ταυτόχρονα υποδέχεται ψηφοφόρους από άλλους πολιτικούς χώρους, σε συνδυασμό με τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Στη δεδομένη χρονική συγκυρία ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να προτάξει ένα συγκροτημένο και πειστικό πολιτικό αφήγημα ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Οι πολιτικοί συσχετισμοί σταθεροποιούνται και το ηγετικό προβάδισμα του Κ. Μητσοτάκη έχει παγιωθεί, εξασφαλίζοντάς του την πρωτοβουλία των κινήσεων και τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για την υλοποίηση των πολιτικών του επιλογών.
Πηγή: Παραπολιτικά