Επιβεβαίωση της παράτασης της χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής στην Ε.Ε. για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, όπως διεφάνη από το πρόσφατο Eurogroup και το ECOFIN (11-12 Σεπτεμβρίου), προκύπτει από επιστολή που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους 27 υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών, με παραινέσεις σχετικά με τους εθνικούς προϋπολογισμούς του 2021.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, η επιστολή επιβεβαιώνει την παράταση της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής και την επόμενη χρονιά, με τα μέτρα τόνωσης να προσαρμόζονται στις ειδικές συνθήκες κάθε χώρας και να στρέφονται από παρεμβάσεις εκτάκτου ανάγκης σε πολιτικές που βελτιώνουν τα θεμελιώδη των οικονομιών και την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.
Οπως γράφουν στην επιστολή τους ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν για θέματα οικονομίας Βάλντις Ντομπρόβσκις: «Οι συζητήσεις μας στο Eurogroup και στο ECOFIN στις 11-12 Σεπτεμβρίου επαναβεβαίωσαν ότι υπάρχει συναίνεση σε μεγάλο βαθμό για τον κατάλληλο προσανατολισμό για τη δημοσιονομική πολιτική το 2021. (…) Οι δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών-μελών πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάκαμψη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021. Υπό το φως αυτής της ανάγκης και της υψηλής επικρατούσας αβεβαιότητας σχετικά τόσο με την εξέλιξη της πανδημίας όσο και με τις κοινωνικοοικονομικές της συνέπειες, η γενική ρήτρα διαφυγής (general escape clause), που ενεργοποιήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής και του Συμβουλίου τον περασμένο Μάρτιο, και δεν αναστέλλει τις διαδικασίες του Συμφώνου (Σταθερότητας και Ανάπτυξης), θα παραμείνει εν ισχύι το 2021».
Σημειώνεται στην επιστολή ότι «όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, θα είναι ο καιρός για να επιδιωχθούν δημοσιονομικές πολιτικές που στοχεύουν στην επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων». Οι δύο κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι της Επιτροπής γράφουν επίσης ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι «κατάλληλα στοχευμένα και προσωρινά» και να αξιολογείται τακτικά η αποτελεσματικότητά τους. Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, σημειώνουν, «τα έκτακτα μέτρα ενδέχεται να χρειαστούν προσαρμογή και να συνδυαστούν με μέτρα που βελτιώνουν τα θεμελιώδη των οικονομιών μας, στηρίζουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζήτηση».
Εμφαση δίνεται επίσης στην ενσωμάτωση των μέτρων του κρατικού προϋπολογισμού στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, βάσει του οποίου η Ελλάδα θα διεκδικήσει πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (η Κομισιόν έχει ενημερώσει τα κράτη-μέλη ότι μπορούν να καταθέσουν τα πρώτα τους προσχέδια από τις 15 Οκτωβρίου). Οι κ. Τζεντιλόνι και Ντομπρόβσκις τονίζουν πως «ο σχεδιασμός της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2021 πρέπει να λάβει στον μέγιστο δυνατό βαθμό υπόψη την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που προβλέπονται υπό το Εργαλείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Καλούν μάλιστα τον κ. Σταϊκούρα να παράσχει εξειδικευμένες πληροφορίες για προβλεπόμενα έσοδα και δαπάνες που συνδέονται με την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Οπως αναφέρεται, μία πρώτη ευκαιρία αξιολόγησης των δημοσιονομικών εξελίξεων θα δοθεί «αργότερα φέτος» με τη δημοσίευση των στοιχείων για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών στη φθινοπωρινή πρόγνωση της Κομισιόν. «Την άνοιξη του 2021, λαμβάνοντας υπόψη τις ενημερωμένες μακροοικονομικές προβλέψεις, θα επανεξετάσουμε την κατάσταση και θα προβούμε σε μια αποτίμηση της εφαρμογής της γενικής ρήτρας διαφυγής», γράφουν.
Πηγή: kathimerini.gr