Το μέτρο της κλιμακωτής προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων στους χώρους εργασίας τους, στο διάστημα από τις 8 έως τις 10 το πρωί εξετάζει η κυβέρνηση για την «επόμενη μέρα» της άρσης των περιορισμών που έχουν εφαρμοστεί από τις 15 Μαρτίου για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα Νέα. Αντιστοίχως, κλιμακωτή θα είναι και η αποχώρηση των εργαζομένων από την εργασία τους.
Βασικός στόχος του μέτρου αυτού είναι η καθιέρωση τριών «κυμάτων» προσέλευσης στις δημόσιες υπηρεσίες, δηλαδή στις 8, στις 9 και στις 10 το πρωί, προκειμένου να αποφεύγεται, κατά το δυνατό, ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας (μετρό – ηλεκτρικός, αστικά λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ) κατά τις πρωινές ώρες αιχμής (7.30 έως 8.30) των μετακινήσεων των εργαζομένων. Επίσης, με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, θα υπάρξει ανάλογη αποσυμφόρηση και κατά την αποχώρηση των υπαλλήλων από τη δουλειά τους.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στα «ΝΕΑ» ότι θα επιδιωχθεί το μέτρο αυτό να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως σε τομείς που έχουν σταθερό ωράριο λειτουργίας (τράπεζες, γραφεία, υπηρεσίες κ.λπ.), παρόμοιο με αυτό του Δημοσίου.
Οπως χαρακτηριστικά τόνιζαν οι ίδιες πηγές, «ακόμα και να επαναλειτουργήσει το σύνολο του στόλου των αστικών λεωφορείων – τρόλεϊ και οι συρμοί του μετρό – ηλεκτρικού να διέρχονται από τους σταθμούς ανά 4 λεπτά, δεν θα είναι εφικτό να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς πρωί και απόγευμα». Ομως, με την καθιέρωση των τριών «κυμάτων» προσέλευσης/αποχώρησης στους χώρους εργασίας, οι μετακινήσεις θα μοιραστούν αντίστοιχα (από περίπου 30%) στις τρεις ώρες προσέλευσης (8,9 και 10 το πρωί).
Σε κάθε περίπτωση, όλες οι μετακινήσεις με τις αστικές συγκοινωνίες θα γίνονται πλέον με τη χρήση μάσκας που θα είναι υποχρεωτική για το σύνολο των επιβατών, ενώ θα γίνονται συστάσεις και για τη διατήρηση αποστάσεων ασφαλείας μεταξύ των επιβατών.
Πάντως, από πλευράς συναρμόδιων υπουργείων, υπάρχουν κι εκείνοι που εισηγούνται το τολμηρό μέτρο της προσωρινής αναστολής του Δακτυλίου, προκειμένου μέρος των καθημερινών μετακινήσεων κυρίως προς το κέντρο της Αθήνας να εξυπηρετείται με μεγαλύτερη ασφάλεια από τα IX. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν φαίνεται να υιοθετείται μέχρι στιγμής.
Στο μεταξύ, κρίσιμη για τις μετακινήσεις με τα αεροπλάνα αλλά και για την επανεκκίνηση του τουρισμού είναι η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα, καθώς θα επιχειρηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η υιοθέτηση κοινών υγειονομικών πρωτοκόλλων. Σήμερα, συνεδριάζουν οι υπουργοί Τουρισμού της ΕΕ και την Τετάρτη οι υπουργοί Μεταφορών. Στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει ενιαία συμφωνία για τη θέσπιση ενιαίων ευρωπαϊκών υγειονομικών πρωτοκόλλων, η Ελλάδα θα επιδιώξει διμερείς συμφωνίες με τις χώρες που αποτελούν «δεξαμενές» για τον ελληνικό τουρισμό.
Στις αεροπορικές μετακινήσεις εξετάζεται να υιοθετηθεί το «υγειονομικό διαβατήριο» που εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει θερμομετρήσεις και γρήγορα τεστ για τον Covid-19 πριν από την επιβίβαση στο αεροπλάνο αλλά και κατά την αποβίβαση από αυτό (κατά περίπτωση). Επίσης, προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα προφύλαξης στα αεροδρόμια και στη διάρκεια των πτήσεων. Ειδικότερα, όσον αφορά τις αεροπορικές μετακινήσεις, οι ελληνικές Αρχές εξετάζουν το μοντέλο της αεροπορικής εταιρείας Emirates, που προβλέπει τη διενέργεια τεστ για τον Covid-19 στα αεροδρόμια πριν από την εκτέλεση των πτήσεων, με τη συνδρομή των αρμόδιων Αρχών υγείας.
Επίσης, εξετάζεται ο συνδυασμός τεστ και θερμομετρήσεων και για τους «ύποπτους» αφικνούμενους επιβάτες.
Δεδομένου ότι οι ξενοδόχοι ετοιμάζονται να υποδεχτούν τουρίστες από τις αρχές Ιουλίου, εξετάζονται υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας όχι μόνο για τις ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και για τα σημεία που επισκέπτονται οι ξένοι, όπως μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και διάφορα τουριστικά αξιοθέατα. Τα προληπτικά μέτρα θα αφορούν όλη την γκάμα λειτουργίας των ξενοδοχείων, όπως τη ρεσεψιόν και τους χώρους υποδοχής, τους χώρους εστίασης, τη λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων, τις υπηρεσίες spa, το πάρκινγκ – μεταφορά αποσκευών και την καθαριότητα και υγιεινή.
Τα μεγάλα τραπέζια θα εξαφανιστούν από τα εστιατόρια των ξενοδοχείων και θα περιοριστούν σε άλλα 5-6 ατόμων, ενώ θα τοποθετούνται και σε απόσταση 3-4 μέτρων από τα υπόλοιπα. Επίσης, υποχρεωτική θα είναι η προσφορά αντισηπτικών τζελ στην είσοδο. Σε περίπτωση που τεθούν περιορισμοί στην πληρότητα, τα ξενοδοχεία θα προσδιορίζουν ποια δωμάτια δεν θα χρησιμοποιηθούν.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να οριστεί ανά δύο νομούς ένα ξενοδοχείο αναφοράς, μισθωμένο από το κράτος, όπου θα παραμένουν τα κρούσματα του κορωνοϊού που θα εντοπίζονται στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.