Το Nordic Monitor δημοσίευσε ένα μυστικό έγγραφο της τουρκικής κυβερνησης από τον φετινό Ιούνιο, το οποίο αποκάλυψε ότι οι Τούρκοι διπλωμάτες δεν έχουν σταματήσει την παράνομη πρακτική της συλλογής πληροφοριών επικριτών και αντιπάλων στην Ευρώπη, παρά τις προειδοποιήσεις από τις χώρες υποδοχής ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις κατασκοπευτικές της δραστηριότητες, αναφέρει χαρακτηριστικά το Nordic Monitor.

Το έγγραφο

Σύμφωνα με το έγγραφο με ημερομηνία 7ης Ιουνίου και σφραγισμένο απόρρητο, εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet), η οποία ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδικότερα, το Nordic Monitor ανέφερε ότι οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν στην Emniyet από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στις 2 Ιουνίου 2022, κάτι που σημαίνει ότι το υπουργείο συγκέντρωσε τα ονόματα από αναφορές που εστάλησαν στα κεντρικά γραφεία από τουρκικές πρεσβείες και προξενεία.

Υπογραφή από τον αναπληρωτή αρχηγό του τμήματος αντιτρομοκρατίας της Emniyet

Το έγγραφο υπεγράφη από τον Ερντογάν Καρτάλ, αναπληρωτή αρχηγό του τμήματος αντιτρομοκρατίας της Emniyet, και διανεμήθηκε σε 74 τουρκικές επαρχίες σε ένα απόρρητο μήνυμα για περαιτέρω αστυνομική δράση εναντίον Τούρκων υπηκόων που έχουν αναγνωριστεί από διπλωμάτες στο εξωτερικό.

Ανησυχίες για διαρροή

Ο Καρτάλ, προφανώς ανήσυχος για μια διαρροή του εγγράφου και πιθανές συνέπειες από τη σκανδαλώδη δραστηριότητα σε ξένο αναφέρθηκε στην πηγή των πληροφοριών ως «το πληροφοριακό σημείωμα που ελήφθη από το συνδεδεμένο ίδρυμα (V)». Ο λατινικός αριθμός V είναι ο κωδικός αριθμός της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Έρευνας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ασαγές πόσα άτομα έχουν κατασκοπευτεί από τούρκους διπλωμάτες

Έως και αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές πόσα άτομα κατασκοπεύτηκαν από Τούρκους διπλωμάτες στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς λείπει το συνημμένο έγγραφο με την πλήρη λίστα των ονομάτων που διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο , η διανομή του καταλόγου σε 74 επαρχίες με βάση τα μητρώα του πληθυσμού δείχνει ότι εκατοντάδες άνθρωποι πρέπει να έχουν χαρακτηριστεί ως επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν στο εξωτερικό.

Τι ορίζει η Σύμβαση της Βιέννης
Οι διπλωμάτες που απολαμβάνουν τα προνόμια και τις ασυλίες που περιγράφονται στη Σύμβαση της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις υποχρεούνται να σέβονται τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους υποδοχής και να αποφεύγουν την ανάμειξη στις εσωτερικές του υποθέσεις, όπως περιγράφεται στο άρθρο 41.

Ομοίως, στο προξενικό προσωπικό παρέχονται περιορισμένα προνόμια και ασυλίες από τη Σύμβαση της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις, αλλά οι Αρχές του κράτους υποδοχής μπορούν να ξεκινήσουν έρευνες και να διώξουν οποιονδήποτε από το προσωπικό, εάν διαπράττουν εγκλήματα εντός ή εκτός των χώρων του προξενείου, σύμφωνα με το άρθρο 43 της σύμβασης.

Και άλλο έγγραφο

Ένα άλλο έγγραφο που ελήφθη από την Γενική Εισαγγελία του Afyonkarahisar δίνει κάποια ιδέα για την έκταση της κατασκοπευτικής δραστηριότητας που ασκούν Τούρκοι διπλωμάτες.

Το έγγραφο, με ημερομηνία 21 Ιουνίου 2022, ανέφερε πληροφορίες που προέρχονταν από ένα επαρχιακό αστυνομικό τμήμα στις 8 Ιουνίου, το οποίο στην πραγματικότητα είχε προέλθει από την Emniyet μια μέρα νωρίτερα και μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι έξι άτομα εντοπίστηκαν στη Νορβηγία, την Ολλανδία και την Ελλάδα και διέταξε τις κατάλληλες νομικές ενέργειες εναντίον τους.

Σχέσεις με το κίνημα Γκιουλέν

Οι άνθρωποι που στοχοποιήθηκαν από την τουρκική κυβέρνηση σε ξένες χώρες πιστεύεται ότι συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν, μια ομάδα που ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν σε μια σειρά ζητημάτων, από τη διάχυτη διαφθορά μέχρι τη βοήθεια της Τουρκίας σε ένοπλες τζιχαντιστικές ομάδες.

Προκειμένου να αποφευχθεί διπλωματική αντίδραση και προβλήματα σε διμερές επίπεδο σε περίπτωση που αποκαλυφθούν οι παράνομες κατασκοπευτικές δραστηριότητες διπλωματών, ο αρχηγός της αστυνομίας προειδοποίησε ότι οι πληροφορίες που διαβιβάζονται από το Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση την «ανάγκη να γνωρίζουν» και «δεν έπρεπε να κοινοποιηθεί σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα/ιδρύματα».

Υπάλληλοι τουρκικών πρεσβειών και προξενείων βρέθηκαν σε δυσχερή θέση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια όταν… ανακαλύφθηκε ότι είχαν εμπλακεί σε κατασκοπεία και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Οι επιπτώσεις του εντοπισμού επικριτών της τουρκικής κυβέρνησης που προφανώς ζήτησαν άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες για να ξεφύγουν από τα βασανιστήρια και την κακοποίηση στην Τουρκία κυμαίνονται από την καταχρηστική νομική δίωξη μέχρι την τιμωρία συγγενών τους.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι οι επικριτές αντιμετώπισαν ήδη ποινικές έρευνες για πολλαπλές ψευδείς κατηγορίες, που σημαίνει ότι θα διωχθούν, θα φυλακιστούν και θα καταδικαστούν σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης εάν επιστρέψουν ποτέ στην Τουρκία.