Το Σπήλαιο «Κουτούκι» και οι εργασίες ανέγερσης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Παιανίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Παιανίας Ισίδωρου Μάδη με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
«Είχαμε μια άκρως εποικοδομητική συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για δύο ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της και αποτελούν ύψιστης σημασίας για τον Δήμο Παιανίας. Η υπουργός ήταν πλήρως ενημερωμένη προτάσσοντας λύσεις άμεσης εφαρμογής ενώ αξιοσημείωτη είναι η υποστήριξη της προσπάθειας του δήμου για νέα σχολική στέγη. Το προσεχές διάστημα αναμένουμε εξελίξεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας» σημείωσε μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος Παιανίας.
Συνοδευόμενος από τη Γενική Γραμματέα του δήμου Φωτεινή Τολούδη και τον αντιδήμαρχο Θανάση Μιχαλόπουλο, ο Ισίδωρος Μάδης εστίασε στα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στην ανέγερση του νέου σχολείου λόγω της εμπλοκής της Αρχαιολογίας και την απαίτηση για νέα παράταση που θα θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση του έργου από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.
Ο Δήμαρχος Παιανίας σημείωσε πως είναι προτεραιότητα για τον ίδιο η ανέγερση νέων σχολικών μονάδων λόγω της πληθυσμιακής αύξησης σε συνδυασμό με τα γερασμένα κτίρια με την υπουργό να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για άμεση επίλυση του προβλήματος με παρέμβαση στην υπηρεσία ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να αποφευχθεί η απένταξη του έργου με κατεύθυνση της χρηματοδότησης σε άλλο. Αξίζει να σημειωθεί πως η περιπέτεια του νέου Δημαρχείου σε γειτνιάζοντα με το σχολείο χώρο όφειλε να έχει κινητοποιήσει την Αρχαιολογική Υπηρεσία ήδη από την ένταξη του έργου ώστε να εξασφαλιστεί από άλλους πόρους η απαραίτητη χρηματοδότηση για τις δικές της εργασίες και αυτές να ολοκληρωθούν βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να επισκεφθεί το σημείο και ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού για αυτοψία ώστε σε συνεργασία με τον Δήμο Παιανίας να δρομολογηθεί εφαρμόσιμη και ρεαλιστική λύση.
Στη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα της παραχώρησης του Σπηλαίου Κουτούκι. Το αίτημα εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στις 13 Ιουνίου 2025 όμως απαιτούνταν κάποιες διορθώσεις στην σχετική απόφαση ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία σε συνδυασμό με την εμπορική αξιοποίηση του μοναδικού επισκέψιμου σπηλαίου της Αττικής.
Αξίζει να σημειωθεί πως η προσπάθεια για την παραχώρηση του σπηλαίου ξεκίνησε το 2019 ενώ το ζήτηµα είχε τεθεί επί τάπητος σε συνάντηση µε τον γενικό γραµµατέα του υπουργείου Πολιτισµού, Γιώργο ∆ιδασκάλου, το 2022, µε τον Δήµαρχο Παιανίας να παρουσιάζει τις προτάσεις του για την καλύτερη προβολή και αξιοποίηση του σπηλαίου και προς όφελος της πόλης. Ο Δήμος Παιανίας αναλαµβάνει, σύµφωνα µε την απόφαση, την τουριστική εκµετάλλευσή του αλλά και του περιβάλλοντος χώρου, πάντα σε συνεργασία µε την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας.
