Την ανάγκη στις επόμενες Ευρωεκλογές να ενισχυθούν πολιτικές δυνάμεις με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και υποψήφιοι με γνώση του εγχώριου και διεθνούς περιβάλλοντος και αποφασιστικότητα στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων επεσήμανε ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα, διευθυντή του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση: Οι περιπέτειες ενός οράματος» στο κατάμεστο Μουσείο Βορρέ.
Ο Ισίδωρος Μάδης στον χαιρετισμό του εκτίμησε πως τα επόμενα χρόνια θα ενταθούν οι διεργασίες και ο διάλογος στα εκλεγμένα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν εξηγώντας πως «σήμερα το όραμα των προηγούμενων δεκαετιών βρίσκεται αντιμέτωπο μπροστά σε πρωτόγνωρες προκλήσεις που προκύπτουν από την αναδιάταξη των διεθνών συμμαχιών και από την υγειονομική, ενεργειακή και οικονομική κρίση».
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία αρκετά καλή θέση με δεδομένο ότι διακρίνεται από πολιτική σταθερότητα, θετικές οικονομικές επιδόσεις και μία στοχευμένη πολιτική διεθνών συμμαχιών» συμπλήρωσε ο Δήμαρχος Παιανίας και ευχήθηκε στον Δημήτρη Τσιόδρα, να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο του και να έχει καλή επιτυχία στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.
Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Δημάρχου Παιανίας Ισίδωρου Μάδη
Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,
Θα μου επιτρέψετε στο σύντομο χαιρετισμό μου να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις ως Δήμαρχος, ως πολίτης και το κυριότερο ως ένας άνθρωπος που από πολύ μικρή ηλικία είχα δώσει ιδεολογικές και πολιτικές μάχες για την ανάγκη και τη σημασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Μία ενοποίηση που, παρότι η επίτευξή της έχει διαφορετικό σημείο εκκίνησης για κάθε κράτος, αναδεικνύει τη συνειδητοποίηση των ευρωπαϊκών κρατών ότι η Ευρώπη οφείλει να έχει μία διακριτή και ξεχωριστή φωνή.
Μία φωνή που θα υπερασπίζεται τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης που έχουν ως βάση την αρχαία Ελλάδα, το ρωμαϊκό δίκαιο και την χριστιανική πίστη.
Αυτά είναι τα θεμέλια της Ευρώπης και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ, ανεξαρτήτως της εκάστοτε συγκυρίας.
Η αλήθεια είναι ότι, σήμερα, αυτό το όραμα των προηγούμενων δεκαετιώνβρίσκεται αντιμέτωπο μπροστά σε πρωτόγνωρες προκλήσεις που προκύπτουν από την αναδιάταξη των διεθνών συμμαχιών και από την υγειονομική, ενεργειακή και οικονομική κρίση.
Κυρίως όμως από τη μεγάλη συζήτηση που αναπτύσσεται στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών χωρών σε σχέση με το χαρακτήρα της ανάπτυξης, το κοινωνικό κράτος, την κλιματική κρίση,το εύρος και το χαρακτήρα των μεταναστευτικών ροών.
Απέναντι σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία, η Ελλάδα βρίσκεται σε μία αρκετά καλή θέση με δεδομένο ότι διακρίνεται από πολιτική σταθερότητα, θετικές οικονομικές επιδόσεις και μία στοχευμένη πολιτική διεθνών συμμαχιών.
Ακόμη περισσότερο όμως, από μία διακομματική στήριξη και υποστήριξη της Ευρωπαϊκής μας ταυτότητας και της πεποίθησης ότι πράγματι η χώρα μας ανήκει αποκλειστικά στη Δύση και εντός της Ευρώπης.
Υπάρχει μία συναίνεση επί της αρχής και αρκετές διαφοροποιήσεις για την ταχύτητα, την έκταση και τον τρόπο της ευρωπαϊκής ενοποίησης που πολλές φορές απασχολεί την επικαιρότητα.
Όλοι όμως, ακόμα και οι πιο συνεπείς υπερασπιστές του ευρωπαϊκού οράματος, αναγνωρίζουν ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος στην εμβάθυνση των ευρωπαϊκών πολιτικώνκαι ότι απαιτούνται καλύτερα αντανακλαστικά, μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Μία αλληλεγγύη που, αν ήταν πραγματικά ευρωπαϊκή και ανεξαρτήτως των υπαρκτών δικών μας ευθυνών, θα αποσοβούσε την τεράστια οικονομική κρίση που δοκίμασε την ελληνική κοινωνία και ενίσχυσε τις φωνές του ευρωσκεπτικισμού μέσα στην ελληνική κοινωνία.
Θα μπορούσα, επίσης, να αναφέρω και το παράδειγμα της μεταναστευτικής πολιτικής, όπως επίσης και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε σχέση με τη χώρα μας και τις απειλές που έχει δεχθεί από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σήμερα λοιπόν βρισκόμαστε, πράγματι, σε μία ιδιαίτερη καμπή.
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι τα επόμενα χρόνια θα ενταθούν οι διεργασίες και ο διάλογος στα εκλεγμένα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν,
θα ήταν κρίσιμο στις επόμενες Ευρωεκλογές να ενισχυθούν πολιτικές δυνάμεις με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και υποψήφιοι με γνώση του εγχώριου και διεθνούς περιβάλλοντος και αποφασιστικότητα στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.
Με αυτές τις σκέψεις και με την ευχή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να συζητήσουμε ουσιαστικά και σοβαρά για τη θέση της Ελλάδας, αλλά και το μέλλον της Ευρώπης, σας καλωσορίζω στο Δήμο Παιανίας και εύχομαι μία ενδιαφέρουσα και ζωντανή συζήτηση.
Στον δε Δημήτρη Τσιόδρα, να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο του και να έχει καλή επιτυχία στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.