Το «Μανιφέστο» σήμερα βρίσκεται στην ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να φιλοξενεί την πρώτη συνέντευξη του Δημήτρη Τσιόδρα για τη χρονιά που ανέτειλε σε έναν κόσμο ασταθή και πολύπλοκο, που αλλάζει ραγδαία και όλοι καλούνται να κάνουν προσεκτικά βήματα με περίσκεψη, σοβαρότητα και οπωσδήποτε χωρίς άγονα συνθήματα.

Ο ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της ευρωομάδας της ΝΔ εργάζεται, όπως πάντα, με ευθύνη στη θέση απ’ όπου καλείται να υπηρετήσει τη χώρα του και υπόσχεται μεγαλύτερη προσπάθεια «προκειμένου να πληροφορούνται οι Ελληνες τι συμβαίνει στις Βρυξέλλες· τι και πώς προσπαθούμε, τι πετυχαίνουμε, τι αλλάζει με τις αποφάσεις που προωθούμε και στηρίζουμε» είναι η απάντησή του όταν ρωτάμε τι περιλαμβάνεται στα νέα καθήκοντά του.

Ο Δημήτρης Τσιόδρας δίνει απαντήσεις και για την εσωτερική πολιτική πραγματικότητα – με λίγες και καθαρές λέξεις: «Η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019. Η πατρίδα χρειάζεται σταθερό και δυνατό χέρι στο τιμόνι. Κι όταν έρθει η ώρα της κάλπης, ξέρει πού θα το βρει!»

Πρώτα απ’ όλα συγχαρητήρια. Τι σημαίνει για εσάς η τοποθέτησή σας στη θέση του εκπροσώπου Τύπου της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας;

Σας ευχαριστώ πολύ για τα συγχαρητήρια. Και, με την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης, θέλω να ευχαριστήσω και από εδώ τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε με την απόφασή του να με ορίσει εκπρόσωπο Τύπου της ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μεγάλη η τιμή και η ευθύνη που αναλαμβάνω.

Στις Bρυξέλλες, μαζί με όλους τους άλλους συναδέλφους, δίνουμε καθημερινά μάχες για να προωθήσουμε τις θέσεις της παράταξής μας, για να πετύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα προς όφελος της πατρίδας και των πολιτών.

Πολλές φορές, όμως, η τρέχουσα εσωτερική πολιτική επικαιρότητα εκτοπίζει από την ενημέρωση τη σοβαρή δουλειά που γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο: γίνονται πολύ σοβαρά και σημαντικά πράγματα εκεί, που δεν μαθαίνονται εδώ – για να το πω πολύ απλά. Αυτό πρέπει να αλλάξει!

Από τη νέα θέση μου, λοιπόν, θα προσπαθήσω ακόμη περισσότερο προκειμένου να πληροφορούνται οι Ελληνες τι συμβαίνει στις Βρυξέλλες· τι και πώς προσπαθούμε, τι πετυχαίνουμε, τι αλλάζει με τις αποφάσεις που προωθούμε και στηρίζουμε.

Σας ανησυχεί η πιθανή σύναψη παράνομου τουρκοσυριακού συμφώνου; Τι θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και την Κύπρο;

Προφανώς η ερώτησή σας αναφέρεται σε κάποια δημοσιεύματα, σε δημοσιογραφικές πληροφορίες, που κάνουν λόγο για διμερή οριοθέτηση κάποιου είδους Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, η οποία θα παραβιάζει και θα παραγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου – για μια συμφωνία ανάλογη με το διαβόητο
τουρκολιβυκό μνημόνιο, που η Ευρώπη θεωρεί παράνομο και άκυρο.

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε συμφωνία Τουρκίας-Συρίας, η οποία θα καταπατά τα δικαιώματα της Κύπρου. Αν το επιχειρήσουν, θα μας βρουν κάθετα απέναντί τους και εμάς και την Ε.Ε. και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Ήδη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοστάκης και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης έχουν ενημερώσει τους ομολόγους τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Με όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας εκτιμάτε ότι το Μεταναστευτικό θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη; Σας ανησυχεί η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων;

Αναμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις στη Συρία, γιατί είδαμε και επιστροφές προσφύγων μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ. Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται πια σε νέα σελίδα όσον αφορά την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Τώρα, όλοι συμφωνούν σε μια πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική – έρχονται στις θέσεις που η Ελλάδα παγίως υποστηρίζει: ποιος θα περνάει τα σύνορά μας και θα γίνεται δεκτός στις χώρες μας πρέπει να το αποφασίζουμε εμείς και όχι οι λαθροδιακινητές!

Ήδη, στις Βρυξέλλες συζητούνται και οι επιστροφές στις χώρες προέλευσης. Το κλίμα έχει αλλάξει. Και αυτό μας δίνει τη βεβαιότητα ότι, εφόσον μείνουμε σταθεροί και αποφασιστικοί στην εφαρμογή της νέας πολιτικής, δεν θα υπάρξει πρόσφορο έδαφος για τους λαϊκιστές της Ακροδεξιάς. Οταν διατυπώνονται πλήρεις και πειστικές απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα, όταν οι αγωνίες και η φωνή των Ευρωπαίων πολιτών ακούγονται και δίνονται λύσεις, οι ακραίοι δεν βρίσκουν ζωτικό χώρο για να αποδώσει η ψηφοθηρική και τοξική προπαγάνδα τους. Συνεπώς, πρέπει να εργαζόμαστε γι’ αυτές τις λύσεις – η δικαιολογημένη ανησυχία δεν ωφελεί από μόνη της.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα και η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη; Υπάρχει κάτι που μπορεί να απειλήσει ή έστω να επηρεάσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα;

Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με έναν κόσμο ασταθή και πολύπλοκο: σε εξέλιξη πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, αλλαγή φρουράς (και πιθανότατα πολιτικής) στον Λευκό Οίκο σε λίγες μέρες, κυβερνητική αστάθεια στη Γαλλία και στη Γερμανία, πληθωριστικές πιέσεις στις οικονομίες και σοβαρή ανησυχία για νέα έκρηξη στις τιμές της ενέργειας. Είναι μια νέα, πρωτόγνωρα επικίνδυνη και εξαιρετικά ρευστή γεωπολιτική πραγματικότητα.

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση, λοιπόν, είναι να διαμορφώσει η Ευρώπη μια νέα πολιτική για την άμυνα και την ασφάλειά της, μέσα σ’ αυτόν τον καινούργιο κόσμο, που αλλάζει ραγδαία. Να διασφαλίσει την ικανότητα να προασπίζει τα σύνορα, τα συμφέροντα και τους πολίτες της. Οι παλιές συνταγές κάηκαν από τα νέα δεδομένα: το 2025, δεν μπορούμε να είμαστε απλώς καταναλωτές ασφαλείας. Πρέπει να αποκτήσουμε ενιαία αμυντική πολιτική και ισχυρή ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε επαρκή χρηματοδοτικά εργαλεία, γενναίες επενδύσεις και, πριν απ’ όλα, σαφή πολιτική βούληση!

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση που στέκει μπροστά μας είναι η αναπτυξιακή. Η Εκθεση Ντράγκι μάς δείχνει την κατεύθυνση – χρειαζόμαστε επενδύσεις στοχευμένες στους τομείς αιχμής: στις νέες τεχνολογίες, στην πράσινη ενέργεια, στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Και παράλληλα, από το μέρισμα ανάπτυξης να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος και να μειώσουμε τις ανισότητες και στο εσωτερικό των κοινωνιών και μεταξύ των χωρών. Ενας δρόμος υπάρχει: με γενναίες πολιτικές αποφάσεις. Οι οποίες δεν μπορεί να περιμένουν!

Τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας;

Οπως γνωρίζετε, είμαστε πια πολύ κοντά στην ημέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας που θα προτείνει ο πρωθυπουργός για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι αυτό θα συμβεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Είναι ζήτημα σεβασμού στον θεσμό και στο πρόσωπο της νυν Προέδρου, να αποφύγουμε κάθε πρόωρη ονοματολογία – άμεση ή έμμεση, με τη γνωστή φωτογραφική μέθοδο των... κριτηρίων.

Παρακολουθώ ασφαλώς τη σχετική δημοσιότητα και διαβάζω (κι εγώ όπως όλοι μας) πολλά ονόματα πιθανών υποψηφίων για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα να παρελαύνουν στον έντυπο, τον ηλεκτρονικό και ψηφιακό Τύπο: έχω  μετρήσει πάνω από δέκα μέχρι στιγμής –συνοδευόμενα από τα αντίστοιχα για το καθένα σενάρια και επιχειρήματα, δίχως να λείπουν και μικροκομματικές επιδιώξεις και προσωποκεντρικοί υπολογισμοί.

Από την πλευρά μου, θα πω μόνον ότι τα χαρακτηριστικά που οφείλει να συγκεντρώνει το πρόσωπο που θα προταθεί προσδιορίζονται από τον ίδιο τον ρόλο που του επιφυλάσσει το σύνταγμα: χρειάζεται να διαθέτει κύρος ευρύτατο και σοβαρότητα αναγνωρισμένη, θεσμική επάρκεια και εκείνο το πολιτικό βάρος που ζητεί η σημερινή συγκυρία.

Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται με σταθερά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις παρά τις γενναίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Πώς το εξηγείτε;

Η σημερινή δημοσκοπική εικόνα της Νέας Δημοκρατίας –η οποία παραμένει κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό– αποτυπώνει μια στιγμή, στα μέσα του δεύτερου χρόνου της (ιστορικά, πάντοτε πιο δύσκολης) δεύτερης κυβερνητικής τετραετίας μας. Μια στιγμή που η μάχη με την ακρίβεια βρίσκεται σε εξέλιξη, στο στεγαστικό μένουν να γίνουν πολλά, τα μέτωπα της καθημερινότητας είναι ανοιχτά.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τις οποίες ορθώς σημειώνετε, αλλά και τα μέτρα για τις τράπεζες που ανακοίνωσε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, όπως κι αυτά για τους ένστολους είχαν θετική υποδοχή. Αλλά οι αλλαγές που γίνονται για να φέρουν αποτελέσματα αισθητά στη ζωή των ανθρώπων χρειάζεται χρόνος! Η δουλειά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η κυβέρνηση θα κριθεί το 2027. Είμαστε λοιπόν στη σωστή πορεία. Η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019.

Έχει αφήσει οριστικά πίσω της την εποχή της κρίσης. Αυτό μας επιτρέπει να εκκινούμε από εξαιρετικά ισχυρή βάση. Τι δείχνουν οι σημερινές, όχι ακόμη ικανοποιητικές για μας, δημοσκοπήσεις; Μιαν εικόνα απόλυτης πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας: μόνον αυτή έχει ποσοστά με δυναμική κυβερνητικής λύσης και αρχηγό με τόσο ισχυρά πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά, στα οποία μετράται μακράν των υπολοίπων χρόνια τώρα.

Απέναντί μας βρίσκεται μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση, χωρίς υποψήφιο πρωθυπουργό, χωρίς σοβαρό κυβερνητικό πρόγραμμα, χωρίς πολιτική στρατηγική – μόνον άγονα συνθήματα έχουν σε αφθονία. Αλλά η χώρα δεν κυβερνάται με αυτά. Η πατρίδα χρειάζεται σταθερό και δυνατό χέρι στο τιμόνι. Κι όταν έρθει η ώρα της κάλπης, ξέρει πού θα το βρει!