Ξεκάθαρος ως προς την αναγκαιότητα για την Ευρώπη να ενισχύσει στην άμυνά της, με την Ελλάδα να έχει ένα λόγο παραπάνω για το κάνει αυτό, ήταν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Τσιόδρας, σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα σχετικά με το αντικείμενο του αυριανού ΚΥΣΕΑ, και την εισήγηση που αναμένεται για την αγορά τέταρτης Belharra και 16 πυραύλων.
«Ολόκληρη η Ευρώπη είναι αναγκασμένη εκ των πραγμάτων να ενισχύσει την άμυνά της και βεβαίως η Ελλάδα που έχει και έναν λόγο παραπάνω, μιας και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η δύναμη αποτροπής που μπορεί να διαθέτει η χώρα μας είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας προκειμένου όποιοι επιβουλεύονται τα εθνικά μας σύνορα, να καταλάβουν ότι αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει, γιατί το κόστος θα είναι πάρα πολύ υψηλό. Είμαστε μπροστά, γιατί αντιμετωπίζουμε και μια ιδιαίτερη κατάσταση. Δεν έχουν όλοι σύνορα με την Τουρκία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος εξήγησε ότι «αυτό το οποίο είχαμε συνηθίσει μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την αμερικανική ομπρέλα πάνω από την Ευρώπη και το να είμαστε καταναλωτές ασφάλειας δεν ισχύει πλέον, γιατί το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών είναι περισσότερο στην Ασία και στην άνοδο της Κίνας».
Απαντώντας στο κατά πόσο αυτή η διαδικασία είναι αδιέξοδη με την έννοια ότι ο συνεχής εκσυγχρονισμός των οπλικών συστημάτων δημιουργεί έναν μόνιμο ανταγωνισμό όσο αφορά τους εξοπλισμούς, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε: «Μπαίνεις εκ των πραγμάτων σε μια τέτοια κούρσα, από τη στιγμή που δεν έχουμε το σύστημα το οποίο υπήρχε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ότι υπάρχει δηλαδή ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί οι οποίοι αναλαμβάνουν ουσιαστικά την άμυνα της Ευρώπης».
Τόνισε πως «οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες, όταν λέω οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώ η διοίκηση Τραμπ γιατί δεν είναι όλες οι Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνησή τους, βλέπω ότι δεν αναγνωρίζει ουσιαστικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είδαμε ότι δεν κάλεσε εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων στην ορκωμοσία, αλλά προτιμά να μιλά με μεμονωμένα κράτη και όχι μόνο και με ηγέτες μιας συγκεκριμένης πολιτικής αντίληψης». Είναι -συμπλήρωσε- μια κατάσταση εντελώς διαφορετική από αυτή την οποία είχαμε ζήσει, όπου η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούσαν τον κορμό αυτού που λέμε δυτικός κόσμος. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πορεύονται με διμερείς σχέσεις και με deal που αρέσουν στον πρόεδρο Τραμπ, με όποια χώρα τελοσπάντων εκτιμά ότι μπορεί να υπηρετήσει τα συμφέροντά του. Δεν βασίζεται πάνω σε κάποιες αρχές, κάποιες οι οποίες υπήρχαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ούτε σε κάποιο διεθνές πλαίσιο, αλλά μονομερώς. Αν συμφέρει να κάνει deal με μία χώρα θα κάνει deal μία χώρα, ανεξαρτήτως αν είναι ένας αυταρχικός ηγέτης απέναντι», σημείωσε ο Δημήτρης Τσιόδρας.