«Στο κινητό μας, στο Gov.gr Wallet θα μπει μέσα στον Νοέμβριο και η Θυρίδα του Πολίτη, καθώς μπορούμε μέσα από αυτήν να πάρουμε πολύ σημαντική αλληλογραφία για υποχρεώσεις και δικαιώματα που έχουμε στο Δημόσιο» επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Action24.

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στο 112 το οποίο αναβαθμίζεται. «Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα έχουμε το καινούργιο 112 σε πλήρη λειτουργία, θα είναι πολύ πιο σταθερό και ανοιχτό ώστε να αντέξει πολλαπλά συμβάντα. Οι υποδομές του είναι παλιές, τώρα θα έχουμε καινούργιο εξοπλισμό. Η αναβάθμιση αφορά την ασφάλεια λειτουργίας παρά το πολλαπλά και παράλληλα συμβάντα. Η δυναμικότητα του συστήματος και της κινητής τηλεφωνίας ήταν συγκεκριμένη, πλέον με τα καινούργια συστήματα δεν θα συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Μαζί με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχουμε ‘τρέξει' όλες τις διαδικασίες, το έργο ‘τρέχει', ο ανάδοχος είναι στο έργο, παραδίδεται και νιώθουμε ακόμη πιο ασφαλείς σε μια διαδικασία που έχει δείξει την αξία της».

Για τη συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Όσον αφορά στις υποθέσεις απάτης στο κομμάτι των συνταγογραφήσεων, ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι «τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ΕΟΠΠΥ και ΗΔΙΚΑ, ενώνουν δυνάμεις. Η ΑΙ τεχνολογία είναι πολύ καλή στο να διαχειρίζεται μεγάλα δεδομένα. Τα δεδομένα της συνταγογράφησης υπάρχουν. Σκανάρεται όλη η πληροφορία, Χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουμε αρχεία σε μια βάση δεδομένων, θα είναι πολύ πιο εύκολο να ξεσκεπάσουμε περιπτώσεις, οι οποίες ξεκάθαρα πάνε να παρακάμψουν το σύστημα και να το χρησιμοποιήσουν για αλλότριους σκοπούς».

Μιλώντας για τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ότι «θέλουμε να δώσουμε λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, όπως στον τομέα της υγείας. Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας πάμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν, αφού γίνουν ανώνυμα -ώστε να μη διαρρεύσει το δεδομένο κανενός πολίτη- με στόχο να βοηθήσουμε την έρευνα γύρω από τα φάρμακα και τις θεραπείες σε σοβαρά θέματα υγείας. Το δεύτερο είναι το θέμα της γλώσσας των ελληνικών. Με τα ‘εργοστάσια' τεχνητής νοημοσύνης, τα AI Factories, την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, δημιουργούμε ένα μεγάλο ανοιχτό γλωσσικό μοντέλο για τα ελληνικά, ώστε η ΤΝ να τα αποδίδει σωστά σε όλες τις εκφάνσεις, λογοτεχνία, αρχαιολογία, επιστήμη των μηχανικών κ.α. 'Αρα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να τροφοδοτήσουμε τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης με τέτοια δεδομένα ώστε τα ελληνικά να μπορούν να είναι απόλυτα κατανοητά και να μιλιούνται σωστά και τα νέα και τα αρχαία ελληνικά. Είναι σημαντικό να μείνει όλο το εύρος και ο πλούτος της γλώσσας γιατί η γλώσσα είναι πολιτισμός και ιστορία».

Για την πρόληψη σε ακραία καιρικά φαινόμενα

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στον τρίτο τομέα που είναι περιβάλλον και βιωσιμότητα λέγοντας «πως μπορούμε με δεδομένα από το σύστημα μικροδορυφόρων να διαχειριστούμε έκτακτες καταστάσεις, να προλάβουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, να βοηθήσουμε στην αγροτική καλλιέργεια, στην διάσωση των δασών κ.ά.».

Σχετικά με τις τοποθετούμενες κάμερες ο υπουργός τόνισε ότι «δεν βάζουμε κάμερες για να μοιράσουμε κλήσεις, αλλά για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Τις βάζουμε σε διασταυρώσεις, όπου μας υποδείξει η ΕΛΑΣ, με την επισήμανση ότι υπάρχει κάμερα ώστε να μην περάσεις με κόκκινο σηματοδότη. Σκοπός είναι να φτιάξουμε ένα ασφαλές σύστημα με κάμερες για να μπορέσουμε, αν κάτι συμβεί, να ανατρέξουμε στο υλικό, που θα υπάρχει. Ήδη δουλεύουν 7 κάμερες στην Αττική Οδό, 12 κάμερες στις λεωφορειολωρίδες του ΟΑΣΑ, ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει τελειώσει έναν διαγωνισμό και υπογράφει σύντομα για 388 κάμερες».