Στο βιβλίο τους με τίτλο “Τρώμε και ομορφαίνουμε-Πολύτιμα μυστικά της υγείας μας, κρυμμένα στην Ελληνική κουζίνα” ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, καθώς και ο συγγραφέας και σεφ Ηλίας Μαμαλάκης παρουσιάζουν τα οφέλη της ελληνικής κουζίνας, αυτά δηλαδή που πρέπει να γνωρίζουμε για τις τροφές διατηρώντας αναλλοίωτα τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα μας προσφέρουν νοστιμότατες συνταγές δοκιμασμένες στην καθημερινή ζωή.
Αυτός ο συνδυασμός επιστημονικής γνώσης και βιωμένης εμπειρίας κάνει το βιβλίο μοναδικό, σύμφωνα με το εκδοτικό σημείωμα. Αρχικά ο αναγνώστης θα βρει χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία, τη θρεπτική αξία καθώς και τις ευεργετικές ιδιότητες των διαφόρων ειδών τροφίμων που προκύπτουν έπειτα από εργαστηριακή έρευνα.
Στη συνέχεια παρουσιάζονται μύθοι των τροφίμων που εσφαλμένα έχουν καθιερωθεί αλλά και χαρακτηριστικά που πιθανόν να αγνοούμε, ξεδιαλύνοντας μικρά μυστικά αξιοποίησης των τροφών. Τέλος παρατίθενται συνταγές που έρχονται από την παράδοση.
«Η εξαιρετικά απλή πρόταση που κάνουμε είναι: ακολουθήστε την εποχικότητα στην μαγειρική και θα έχετε μεγάλο κέρδος, και οικονομικό, αλλά και υγείας και γεύσης. », λέει ο Ηλίας Μαμαλάκης για την έκδοση.
«Το βιβλίο αυτό, έχει σκοπό να συμβάλει στην προσπάθεια να πάρουμε όσο μπορούμε την αξία των Ελληνικών τροφίμων και φυσικά να ξαναμάθουμε πράγματα που έχουμε ξεχάσει που έχουν να κάνουν με την υγεία και τη δική μας αλλά και των παιδιών μας.», σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα.