Το έργο της αναζωογόνησης της Θεσσαλίας είναι ζωτικής σημασίας για το αύριο της πατρίδας μας. Και σε αυτό, ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης θα βρει αρωγό την κυβέρνηση. Εξάλλου, ο ίδιος δηλώνει «επιχειρησιακά πανέτοιμος» και ο πρωθυπουργός προσβλέπει σε μια δημιουργική συνεργασία.

Η σε πολύ καλό κλίμα συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα στο Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε τις Κασσάνδρες. Ολοι αυτοί που φώναζαν υπαινισσόμενοι ένα σωρό απίθανα πράγματα είναι προφανές πως κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάθε λόγο να επιθυμεί καλή και παραγωγική συνεργασία με όλους τους εκλεγμένους περιφερειάρχες και δημάρχους σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε άλλωστε στον νέο περιφερειάρχη ότι προσβλέπει σε μια δημιουργική συνεργασία ώστε να επιτευχθεί η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Με βαρύ βιογραφικό

Ο Δημήτρης Κουρέτας έχει εντυπωσιακό βιογραφικό. Είναι καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πέρασε μια διετία ως ερευνητής και από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και σε επιστημονικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα ενεργός και δη σε διεθνές επίπεδο. Οι δημοσιεύσεις του σε επιστημονικά Journals του εξωτερικού είναι πολλές. Σε θέματα διατροφής, ο γεννηθείς στην Πάτρα πανεπιστημιακός θεωρείται πηγή αναφοράς. «Αυτά τα δυόμισι χρόνια στο Χάρβαρντ με έκαναν να πιστέψω πως μπορώ, πραγματικά, να δώσω πίσω στην κοινωνία εκείνο που μου έδωσε: τις σπουδές μου, την έρευνά μου. Οπως πίστεψα, τότε ακριβώς, ότι πρέπει να γυρίσω πίσω στον τόπο μου και να προσφέρω», είπε στο Protagon το 2019. Και πρόσθεσε πως «ήθελα να κάνω κάτι εδώ, καθώς από νωρίς πίστευα ότι η επιστήμη μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά σε μια κοινωνία μικρής κλίμακα, όπως η Ελλάδα. Μια χώρα με καταπληκτική βιοποικιλότητα, η δεύτερη στον κόσμο με αυτό. Και ήθελα να συνδέσω τη διατροφή με τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Να αναδείξω τις ιδιαιτερότητες της δικής μας περιοχής και μέσα από την επιστήμη μου να τους προσδώσω προστιθέμενη αξία».

Πήγε με προτάσεις

Ήδη στην Αθήνα αρκετοί ισχυρίζονται ότι η παρουσία του Δημήτρη Κουρέτα δίνει το σύνθημα για την έλευση περισσότερων πανεπιστημιακών αυτού του επιπέδου, στα κοινά. Έτσι έπρεπε να γίνει κι έτσι έγινε; Αυτό θα κριθεί από το αποτέλεσμα και έχουμε την αίσθηση πως δεν θα χρειαστεί καν να φτάσουμε στο 2028, οπότε και προβλέπεται η διεξαγωγή των επόμενων εκλογών στους ΟΤΑ. Θα έχουμε αναμφισβήτητα βγάλει τα συμπεράσματά μας από πολύ πιο πριν. Αλλωστε, ο ίδιος ο Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος έχει συνεργαστεί ως εμπειρογνώμονας σε θέματα διατροφής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτοπροσδιορίζεται ιδεολογικά ως κεντρώος, δήλωσε πως «με ενδιαφέρουν οι συναινέσεις» και ότι «επιχειρησιακά είμαι πανέτοιμος». Και υπογράμμισε: «Από τη θέση μου θα προσπαθήσω να βοηθήσω όλες τις πόλεις και όλους τους δήμους στο βαθμό που εμπλέκονται στον σχεδιασμό της περιφέρειας, να βοηθήσω να λυθούν θέματα». Ο Δημήτρης Κουρέτας δήλωσε επίσης: «Εγώ είμαι ένας άνθρωπος τεχνοκράτης, μετριοπαθής. Βλέπω ότι πριν συμπληρωθούν δύο μέρες εγώ ήμουν εδώ κι ενημερώθηκα. Θεωρώ ότι θα είμαι 100% έτοιμος την 1η Ιανουαρίου. Θεωρώ ότι αυτό εκτιμήθηκε και από τον πρωθυπουργό». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, δέχθηκε τις προτάσεις που του υπέβαλε ο νέος περιφερειάρχης. Και κατ’ αυτόν τον τρόπο, ακυρώθηκαν τα σενάρια περί «προβλημάτων» και ανεδείχθη η πολιτική σκοπιμότητα των όσων κινδυνολογούσαν.

Ζητείται αποτέλεσμα

Η ποιότητα του ανδρός είναι δεδομένη. Μένει να δούμε τι έχει στο μυαλό του να κάνει ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας από τη στιγμή που θα αναλάβει και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Ο ίδιος, πρωτοπόρος σε θέματα διατροφής και δημιουργίας βιολειτουργικών τροφίμων (πολλή συζήτηση έχει γίνει για το κέικ αποκατάστασης), είπε σε συνέντευξή του στο bookpress.gr ότι «αξίζει να αφιερώσω όλη μου την καριέρα στη μελέτη των τοπικών μας τροφίμων και κατ επέκτασιν ενός λιτού τρόπου διατροφής που σε φέρνει κοντά στις ανάγκες σου και σε κάνει λιγότερο καταναλωτικό – ελιές, τυρί, ντομάτα, κρεμμύδι». Και αναφερόμενος στην ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, είπε επίσης ότι «είμαστε η χώρα, μετά τη Μαγαδασκάρη, με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στη γη».

Στο δύσκολο έργο του ο Δημήτρης Κουρέτας θα βρει αρωγό την κυβέρνηση και αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο. Το έργο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας είναι ζωτικής σημασίας για το αύριο της πατρίδας μας. Ο Κάμπος πρέπει λοιπόν πάση θυσία να αναζωογονηθεί.