Κανένας εφησυχασμός δεν υπάρχει στο μέτωπο του μεταναστευτικού παρά το γεγονός ότι υπάρχει έλεγχος των ροών, διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Καιρίδης και απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει σε κανέναν το μονοπώλιο του ανθρωπισμού.

«Κανείς δεν είναι πιο ανθρωπιστής από εμάς και δεν αναγνωρίζουμε σε κανέναν το μονοπώλιο», είπε και σημείωσε πως είναι «άλλο πράγμα η διάσωση κι άλλο η διευκόλυνση».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ανεβάζοντας τους τόνους, ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης και προστασίας των συνόρων να υποκλαπεί από εμμονές και ιδεοληψίες της μιας πλευράς και τον λαϊκισμό και την εχθροπάθεια της άλλης.

Την ίδια ώρα απηύθυνε έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη συμφωνία για την υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών - μελών, που αποτελεί πάγιο αίτημα της Ελλάδας και των χωρών πρώτης υποδοχής. «Είναι προϊόν συμβιβασμού και την αντιλαμβανόμαστε ως βήμα και σε καμία περίπτωση ως κατάληξη και τελικό στόχο», είπε.

Ο Δημήτρης Καιρίδης αναφέρθηκε στις ελλείψεις σε εργατικά χέρια σε διάφορους τομείς όπως η γεωργία, η εστίαση και οι κατασκευές και στα αιτήματα μετακλήσεων που υπάρχουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για εποχικούς εργάτες για να σημειώσει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η υπογραφή κι άλλων διμερών συμφωνιών, όπως αυτές με την Αίγυπτο και το Μπανγκλαντές.

Όπως είπε, απαντώντας σε ερωτήσεις, έχουν υποβληθεί 140.000 αιτήματα για μετακλήσεις από το εξωτερικό, με τα 110.000 απ' αυτά να αφορούν εργάτες γης.