«Το σημείο αναφοράς για τη γενιά του ‘90 ήταν η τραγωδία της Γιουγκοσλαβίας. Σήμερα, περισσότερα από 20 χρόνια μετά τη Διαδικασία της Θεσσαλονίκης δεν είμαστε κοντά στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Έχουμε σημεία αισιοδοξίας, όπως το αναπτυξιακό σχέδιο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, όμως έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα».

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, στη συζήτηση για την προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων και το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάπτυξή τους, που έλαβε χώρα στη δεξαμενή σκέψης Center for European Policy Analysis, στην Ουάσιγκτον.

Ο Δημήτρης Καιρίδης σημείωσε πως ο κόσμος αλλάζει. Τόσο για την Αμερική όσο και για τις χώρες της Ευρώπης επισήμανε πως πραγματοποιείται μια μετατόπιση σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και σε εσωτερικό, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης έχουν αποδυναμωθεί. Ανέφερε ακόμα πως οι χώρες των Βαλκανίων αντιμετωπίζουν διάφορα ζητήματα σε ένα ευρύ πλαίσιο - δημογραφικό, κράτος δικαίου, διαφθοράς- αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του. Πρόσθεσε πως η Ελλάδα ανακτά μέρος του ηγετικού της ρόλου στα Βαλκάνια, υπενθυμίζοντας πώς η χώρα μας πρωτοστατούσε στις προσπάθειες για ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ υποστηρίζοντας πως θέλουμε να συνδεόμαστε με την Ευρώπη με έναν χερσαίο διάδρομο Σένγκεν. 

Αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό επισημαίνοντας πως οι ροές των παράνομων μεταναστών που φτάνουν στις ΗΠΑ είναι συνδεδεμένες και με αυτές που φτάνουν στην Ευρώπη και την Ελλάδα, καθώς τα δίκτυα διακίνησης οδηγούν τους μετανάστες σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και ύστερα αυτοί φτάνουν στις ΗΠΑ. «Αν οι ροές σταματούν στα σύνορα με το Μεξικό, θα τις κατευθύνουν στην Ευρώπη. Τα δίκτυα των διακινητών είναι διασυνδεδεμένα» είπε. 

Η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, επικεντρώθηκε στη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με την διαδικασία της διεύρυνσης και σημείωσε πως το λιγότερο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε στους πολίτες των χωρών αυτών ελπίδα και να αντιληφθούμε πως είναι άνθρωποι που μένουν στη μέση της ευρωπαϊκής ηπείρου, που είναι μορφωμένοι και που βλέπουν τι γίνεται γύρω τους.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 5ου Φόρουμ για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο που συνδιοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC) και την εφημερίδα «Καθημερινή».