Ο γνωστός δικηγόρος Δημήτρης Γαλλής παρεμβαίνει με νομικά επιχειρήματα και αυστηρή κριτική απέναντι στην κίνηση του ΠΑΣΟΚ να προτείνει εκ νέου κοινοβουλευτική επιτροπή για την τραγωδία στα Τέμπη. Όπως σημειώνει, η νομική βάση που επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί είναι προβληματική — αν όχι εντελώς άσχετη με την πραγματική υπόθεση.

Η ανάρτηση του Δημήτρη Γαλλή υπογραμμίζει την επανάληψη μιας πολιτικής τακτικής από το ΠΑΣΟΚ: παρεμβάσεις εντυπωσιασμού που καταλήγουν είτε άκαιρες είτε ανακριβείς. Με αιχμές για τις προηγούμενες κινήσεις του κόμματος (κομμένα ηχητικά, πρόταση κατά Τριαντόπουλου, φορτίο), διατυπώνει την άποψη ότι η παρούσα πρόταση αποσκοπεί στην εμπλοκή προσώπων από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ — μια κίνηση με ξεκάθαρα πολιτική στόχευση.

Σε μια περίοδο που η Δικαιοσύνη κινείται ανεξάρτητα και οι έρευνες για τα Τέμπη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, τέτοιου είδους παρεμβάσεις ενδέχεται να μην συμβάλουν στην ουσιαστική αναζήτηση ευθυνών, αλλά να επιδιώκουν τη δημιουργία εντυπώσεων. Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Γαλλής, η ίδια η διατύπωση του άρθρου 291 του Ποινικού Κώδικα πιθανότατα δεν καλύπτει καν τα γεγονότα που εξετάζονται στην υπόθεση της αμαξοστοιχίας 717.

Διαβάστε την ανάρτηση

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής δημοσιεύθηκε. Ακολουθεί το άρθρο του Ποινικού Κώδικα, για ενημέρωση:
"291.- Επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων και αεροσκαφών.
1. Όποιος διαταράσσει την ασφάλεια της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων ή αεροσκαφών:
α) με καταστροφή, βλάβη, μετακίνηση ή αφαίρεση εξοπλισμού λειτουργίας, κίνησης, ηλεκτροδότησης ή ασφάλειας, εγκαταστάσεων ή συγκοινωνιακών μέσων,
β) με τοποθέτηση ή διατήρηση εμποδίων,
γ) με αλλοίωση σημείων ή σημάτων ή με τοποθέτηση ή διατήρηση εσφαλμένων σημείων ή σημάτων,
δ) με παραβίαση των κανόνων τεχνικού ελέγχου ή ασφαλούς φόρτωσης των συγκοινωνιακών μέσων,
ε) με παραβίαση των κανόνων λειτουργίας συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών,
στ) με άλλες, εξίσου επικίνδυνες, για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις τιμωρείται:
αα) με φυλάκιση αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα,
ββ) με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,
γγ) με κάθειρξη αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας"
δδ) με ισόβια κάθειρξη αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου.
2. Με τις ίδιες ποινές κατά τις διακρίσεις των στοιχείων αα' έως δδ' της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται, εάν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις, όποιος οδηγεί όχημα σταθερής τροχιάς ή κυβερνά πλοίο ή αεροπλάνο ή χειρίζεται εξ αποστάσεως σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους χωρίς να είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης.
3. Όποιος στις περιπτώσεις των προηγούμενων παραγράφων από αμέλεια προκαλεί τη διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας ή οδηγεί επικίνδυνα και από την πράξη του αυτή μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή κίνδυνος για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία (3) έτη."
Προς το παρόν ας σημειωθούν τα εξής: Για τέταρτη φορά το ΠΑΣΟΚ σπεύδει να "πρωτοπορήσει". Την πρώτη φορά έκανε πρόταση μομφής για τα κομμένα ηχητικά, που δεν αποδείχθηκαν κομμένα. Τη δεύτερη φορά έκανε πρόταση δίωξης του Τριαντόπουλου για συγκάλυψη (φορτίο όμως δεν ...) Την τρίτη φορά έκανε πρόταση μομφής για το φορτίο (εκεί έλαμψε και ο Σαμαράς) και κατέληξε ουρά της Ζωής. Τώρα κάνει την πονηριά να προσπαθήσει να εμπλέξει πολιτικούς από όλα τα άλλα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ. Προσπαθεί να ανακτήσει πολιτικό βάρος μέσα από δικαστικές διαδικασίες. Μάταιο.
Για το μέλλον: κατά την ταπεινή μου άποψη η διατύπωση του άρθρου αποκλείει, για την εφαρμογή της, τα όσα έγιναν στην περίπτωση της 717. Τα υπόλοιπα εν καιρώ.

Δείτε την ανάρτηση