Την επιστροφή στην Έδρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, της ενόρκου που αντικαταστάθηκε πριν λίγες ημέρες από αναπληρωματικό μέλος, ζητά η υπεράσπιση της μίας από τις τρεις γυναίκες που καταγγέλλουν για σεξουαλική βία τον κατηγορούμενο ηθοποιό Πέτρο Φιλιππίδη.

Παρόντες στο δικαστήριο είναι οι ηθοποιοί Ζέτα Μακρυπούλια, Τάσος Χαλκιάς και Ράνια Σχίζα που έχουν κληθεί να καταθέσουν στην σημερινή δικάσιμο.

Ο συνήγορος της καταγγέλλουσας ηθοποιού Χάρης Σαλούστρος, με την έναρξη της διαδικασίας έθεσε θέμα με την αντικατάσταση της ενόρκου που έγινε στην προηγούμενη συνεδρίαση. Πρόκειται για υπάλληλο του Υπουργείου ‘Αμυνας, η οποία είχε ζητήσει να απαλλαγεί των καθηκόντων της στο ΜΟΔ ,προσκομίζοντας στο δικαστήριο υπηρεσιακό έγγραφο που βεβαίωνε ότι η παρουσία της στην διαδικασία κατασκευής πολεμικού υλικού, κρίσιμου σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στον Έβρο είναι σημαντική.

Ο κ. Σαλούστρος αφού τόνισε ότι “η συγκεκριμένη ένορκος είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκτέλεση των καθηκόντων της..”, ζήτησε την ανάκληση της απόφασης αντικατάστασης τονίζοντας ότι πρέπει να ακουστεί για το θέμα αυτό η θέση της εισαγγελέως της Έδρας. Ζήτησε επίσης να επικοινωνήσει το δικαστήριο με το Υπουργείο ‘Αμυνας προκειμένου να επιστρέψει στην έδρα η ένορκος από αποχώρησε στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Κατά τον συνήγορο της δεύτερης καταγγέλλουσας, τίθεται θέμα απόλυτης ακυρότητας της απόφασης αποχώρησης της εν λόγω ενόρκου για την οποία ,όπως είπε, δεν έγινε συζήτηση στο δικαστήριο με την τοποθέτηση της Εισαγγελέως και των διαδίκων, αλλά ανακοινώθηκε η αντικατάσταση από την πρόεδρο.

“Θεωρώ ότι υπάρχει ζήτημα απόλυτης ακυρότητας αυτής της αποχώρησης. Τα έγγραφα που διάβασα, δείχνουν παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας σε εκκρεμή δίκη για να βρίσκεται στην εργασία της η ένορκος. Δεν είναι αυτό λόγος! Να παρεμβαίνει η εκτελεστική εξουσία στο δικαστήριο που δικάζει, χωρίς να παρέχει καμία διευκόλυνση κι ενώ επίκειται η ολοκλήρωση της δίκης. Θεωρώ ότι το δικαστήριο σας θα έπρεπε πριν από όλα να διευθετήσει το ζήτημα. Είναι ανεπίτρεπτο να παρεμβαίνει το υπουργείο. Θα μπορούσαν κι άλλες υπηρεσίες να το κάνουν. Αν ζητήσει να φύγει και άλλος ένορκος θα αναβληθεί η δίκη. Αυτό είναι στέρηση του φυσικού δικαστή. Είναι παρέμβαση. Όλο αυτό το πράγματα γίνεται καταχρηστικά. Είναι θέμα και ηθικής και νομικής τάξης. Επιφυλάσσομαι να ασκήσω τα νόμιμα για την παρέμβαση αυτή” είπε ο κ. Σαλούστρος, αιτιολογώντας το θέμα ακυρότητας που έθεσε.

Η πρόεδρος είπε στον συνήγορο πως έχει μελετήσει και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις και ερμηνείες καθηγητών ενώ τόνισε πως ανάλογη αντικατάσταση ενόρκου έγινε και στην δίκη του “Δόκτορα Κόντος” ,που επίσης έχει μεγάλη διάρκεια.

Η υπεράσπιση διαφώνησε με τον κ. Σαλούστρο ενώ το δικαστήριο είναι σε διακοπή προκειμένου να προτείνει η Εισαγγελέας επί του αιτήματος.