Δεκαεννέα εφέσεις έχουν ασκηθεί από ισάριθμους κατηγορούμενους, ανάμεσα στους 140 που βαρύνονται με σωρεία κακουργηματικών πράξεων για την υπόθεση Λυγγερίδη.

Οι συνήγοροί τους έχουν στραφεί νομικά κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος, που τους στέλνει στο εδώλιο για εγκληματική οργάνωση, ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία του 31χρονου αστυνομικού και πολλά αλλά βαριά αδικήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας έχει αναθέσει την εξέταση των 19 εφέσεων σε ισάριθμους εισαγγελείς, προκειμένου η διαδικασία να ολοκληρωθεί γρήγορα, να οριστικοποιηθούν τα βουλεύματα και να ξεκινήσει η δίκη.

«Εχθρός» και σε αυτή την υπόθεση είναι ο χρόνος, καθώς τον προσεχή Οκτώβριο συμπληρώνεται το 18μηνο, δηλαδή η μέγιστη διάρκεια που μπορούν οι κατηγορούμενοι να παραμείνουν προσωρινά κρατούμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην υπόθεση του Γιώργου Λυγγερίδη, οι περισσότεροι εκ των κατηγορούμενων χούλιγκαν της «Θύρας 7» είναι προφυλακισμένοι από τον Απρίλιο 2024, οπότε και οι αρχές τούς πέρασαν χειροπέδες.

Ανώτατες δικαστικές πηγές τόνισαν στο «Μανιφέστο» ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η δίκη με τους 144 κατηγορούμενους να προσδιοριστεί μέσα στον Ιούλιο, ακόμα και σε θερινό δικαστικό τμήμα, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα. Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται και οι καθημερινές συνεδριάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, μήπως και αποσοβηθεί ο κίνδυνος της αποφυλάκισης των κατηγορούμενων, αν και κάτι τέτοιο από πολλούς θεωρείται αδύνατο.

Το δεύτερο που «καίει» τους δικαστές είναι ο τόπος διεξαγωγής της δίκης, μιας και δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε πολυπρόσωπη δίκη, καθώς στη συγκεκριμένη κατηγορούνται όλα τα μέλη της ηγετικής ομάδας των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού, αλλά και η ίδια η φυσική ηγεσία της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ – Βαγγέλης Μαρινάκης, Κώστας Καραπαπάς, Μιχάλης Κουντούρης, Δημήτρης Αγραφιώτης και ο Γιάννης Μώραλης.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η υπόθεση αυτή θα πρέπει να εκδικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, το οποίο εδρεύει στη συμβολή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και της οδού Λουκάρεως, η διοίκηση του μεγαλύτερου δικαστικού μεγάρου της χώρας ανησυχεί για έκτροπα και επεισόδια από θερμόαιμους οπαδούς της ίδιας ή αντιπάλων ομάδων.

Αλλωστε, το πρώην γήπεδο του Παναθηναϊκού βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το δικαστικό μέγαρο που στεγάζει Αρειο Πάγο και Εφετείο, ενώ η «Θύρα 13» των οργανωμένων οπαδών του αιώνιου αντιπάλου των «ερυθρολεύκων», απέχει λίγα μέτρα από το δικαστήριο. Αυτές οι σκέψεις δημιουργούν έντονο προβληματισμό στα μέλη της Τριμερούς Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών, που προσανατολίζονται στο να ζητήσουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης την αλλαγή του τόπου της δίκης, είτε για την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού είτε για άλλη γειτονική πόλη.