Τα μέλη του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής τα οποία καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών σε 13 χρόνια κάθειρξη, εφόσον τελικά το δικαστήριο δεν τους χορηγήσει αναστολή στην έφεσή τους, έχουν την δυνατότητα, κατά μέσον όρο, να καταθέσουν αίτηση υφ΄ όρων απόλυσης στα 5 περίπου χρόνια φυλάκισης.
Ειδικότερα, το Εφετείο μέσα στις επόμενες μέρες αποφανθεί εάν θα χορηγήσει αναστολή στην έφεση των καταδικασθέντων μελών της Χρυσής Αυγής. Σε περίπτωση που το δικαστήριο χορηγήσει αναστολή στην έφεση τους, τότε θα παραμείνουν ελεύθεροι, μέχρι να εκδοθεί απόφαση από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.
Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν το Εφετείο δεν χορηγήσει αναστολή στην έφεσή τους, τότε θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης και θα οδηγηθούν στις φυλακές.
Όλοι έχουν δικαίωμα, να αιτηθούν υφ΄ όρων απόλυση όταν εκτίσουν περίπου τα 3/5 της ποινής τους και υπό τις προϋποθέσεις ότι:
1) Θα εργαστούν μέσα στις φυλακές (στα μαγειρεία, πλυντήρια, βιβλιοδετεία όπου υπάρχουν, κ.λπ.) όπου οι ημέρες εργασίας έχουν ευεργετικό υπολογισμό και
2) Δεν θα υποπέσουν σε πειθαρχικό παράπτωμα κατά την διάρκεια του εγκλεισμού τους.
Να σημειωθεί ότι στον σύνολο του χρόνου, υπολογίζεται και το διάστημα της 18μήνης προφυλάκισης τους (ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει μεγαλύτερο χρόνο προφυλάκισης).
Ενδεικτικά, τα μέλη του διευθυντηρίου Νίκος Μιχαλολιάκος, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς και Ηλίας Παναγιώταρος που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών, θα μπορούν να αιτηθούν υφ΄ όρων απόλυση στα 5 περίπου χρόνια παραμονής τους στις φυλακές και υπό την προϋπόθεση ότι θα εργαστούν εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων. Την ίδια στιγμή, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών, θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση συντομότερα.
Σε περίπτωση κατά την οποία εκτίσουν τις ποινές τους σε αγροτικές φυλακές, τότε, ο χρόνος μειώνεται κατά κάτι, καθώς τα «μεροκάματα» στις φυλακές αυτές είναι ευνοϊκότερα.
Για τους πρώην βουλευτές οι οποίοι βαρύνονται με το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση (χωρίς ή με ελαφρυντικά) και έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη από 5 έως 7 χρόνια, ο χρόνος που μπορούν να ζητήσουν υφ΄ όρων απόλυση, είναι λιγότερος των 5 ετών και μεγαλύτερος των 4 ετών.
Όλοι οι υπόλοιποι που έχουν καταδικαστεί σε μικρότερες ποινές, ο χρόνος που μπορούν να υποβάλλουν αίτημα υφ΄ όρων απόλυσης μειώνεται ανάλογα με το ύψος της ποινής και σε γενικές γραμμές ο μέσος όρος παραμονής στη φυλακή θα είναι από 4 έως 4,8 έτη.
Φυσικά δεν γίνεται λόγος για τον Γιώργο Ρουπακιά, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια και κάθειρξη 14 ετών για την δολοφονία Φύσσα, καθώς αίτημα υφ΄ όρων απόλυσης έχει την δυνατότητα να υποβάλλει αφού εκτίσει τα 20 έτη.
Πηγή: protothema.gr