Με χρυσαυγίτες να φωνάζουν «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή», τη Μάγδα Φύσσα να τον αποκαλεί «σκυλί» και τον Νίκο Μιχαλολιάκο να ψελλίζει κάτι περί συνωμοσιών και εθνικισμού, ολοκληρώθηκε η απολογία του αρχηγού του φασιστικού μορφώματος, ο οποίος, κινήθηκε στο πλαίσιο «δεν ήξερα, δεν άκουσα».

Η αίθουσα από νωρίς το πρωί ήταν ασφυκτικά γεμάτη από φίλους και συγγενείς του Παύλου Φύσσα αλλά και υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής. Παρόντες στη δικαστική αίθουσα ήταν και οι γονείς του Παύλου Φύσσα.

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής μπήκε από την πλαϊνή είσοδο. Μόλις μπήκε στην αίθουσα σηκώθηκαν όρθιοι οι υποστηρικτές του. Οι συγγενείς και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα φώναξαν «ου» και η Μάγδα Φύσσα «σκυλί». Παράλληλα, σήκωσαν ταμπελίτσες με τον αριθμό «6». Αυτή είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται στο Δικαστήριο ο Νίκος Μιχαλολιάκος από την έναρξη της δίκης.

Η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου

O κατηγορούμενος ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε την απολογία του δηλώνοντας αθώος και δίνοντας αμέσως μετά τη θέση του περί πολιτικής σκευωρίας.

«Δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση. Ποια εγκληματική οργάνωση; 25-30 χρόνια ήμασταν με γραφεία, τηλέφωνα, δημόσια παρουσία. Από το 1982 εγγράφως δηλώνουμε εθνικιστές, όχι ναζιστές… Είδαν τις δημοσκοπήσεις και έστησαν κατηγορητήρια». Με αυτές τις φράσεις ο Νίκος Μιχαλολιάκος έδωσε στην πρώτη μισή ώρα της απολογίας του στο δικαστήριο το πλαίσιο που θα κινηθεί, υπερασπιζόμενος -όπως είπε- όχι μόνο τον εαυτό του αλλά «και έναν ολόκληρο κόσμο».

Ο κατηγορούμενος ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης υπερασπίστηκε ως απολύτως νόμιμη «τη δράση του κόμματος» και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των υπουργών της κυβέρνησης του, κάνοντας λόγο για ένα «τηλεοπτικό σόου» που έστησαν με τις συλλήψεις του ίδιου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής. Όπως ανέφερε, έκαναν «μία επιχείρηση σοκ και δέος με μασκοφόρους που κρατούσαν αυτόματα λες και πήγαιναν να συλλάβουν τον Μπιν Λάντεν», με σκοπό να τρομοκρατήσουν τους ψηφοφόρους του κόμματος, «μην πάτε με αυτούς γιατί θα σας περάσουμε χειροπέδες».

Ο κατηγορούμενος είπε πως για να επιτευχθεί ο στόχος της ανακοπής της ανοδικής πορείας του κόμματος έγινε «συρραφή υποθέσεων» με βασική τη δολοφονία Φύσσα, «που πρώτος εγώ καταδίκασα στο περιστύλιο της Βουλής» και αποκόπηκαν φράσεις του, π.χ. στη συγκέντρωση των Θερμοπυλών, προκειμένου, όπως υποστήριξε, να τον κατηγορήσουν ότι προέτρεψε σε κακουργήματα.

Δολοφονία Φύσσα

Σε ό,τι αφορά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τα τηλέφωνα που δέχθηκε το ίδιο βράδυ ο ίδιος από τον Ιωάννη Λαγό, επιχείρησε να πει ότι δεν ενημερώθηκε και ούτε είχε μάθει κάτι, για να επιμείνει στη θέση ότι «το κόμμα δεν είχε καμία σχέση». «Ήταν ένας φόνος είπε, που ένας σκότωσε έναν άλλον. Το κόμμα δεν είχε σχέση».

Μιχ: Για τον φόνο δεν έμαθα ποτέ πολλά πράγματα.. Ήξερα  όμως ότι δεν είχε σχέση το κόμμα σε αυτό.

Πρόεδρος: Ακόμα το πιστεύετε αυτό;

Μιχ: Βεβαίως

Πρ: Με τι έχει σχέση;

Μιχ: Ήταν ένας άνθρωπος που δολοφόνησε έναν άλλον.

Πρ: Η παρουσία ατόμων από την τοπική Νίκαιας πως εξηγείται; Το sms που κάλεσε άτομα να πάνε εκεί; Εκτός Ρουπακιά;

Μιχ: Δεν μπορώ να ξέρω.. δεν πρόλαβα να μάθω και ούτε είχα σκοπό. Πιστεύω ότι δεν έπρεπε το κόμμα να αναμειχθεί με την υπόθεση, με την οποία δεν είχε σχέση.

Πρόεδρος : Ο Λαγός σας πήρε τηλέφωνο στις 00.40 εκείνο το βραδύ. Όταν ήξερε ήδη για τον φόνο.

Μιχ: Δεν ξέρω αν είχε ενημερωθεί ο Λαγός, εμένα δεν μου είπε τίποτα.

Πρ: Πως εξηγείται αυτό;

Μιχ: Φαίνεται πίστευε ότι δεν είχε καμία σχέση με το κόμμα και γι αυτό δεν τα ξέρω αυτά τα πράγματα..

Πρ: Εσείς λέτε δηλαδή ότι ο Λαγός δεν το έκρινε σημαντικό;

Μιχ: Εγώ Ζήτησα να γίνει άρση του τηλεφωνικού μου απορρήτου.. Δεν το έκαναν γιατί από τα τηλέφωνα μου προκύπτει ότι είμαι αθώος.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλολιάκο, σκόπιμα εδώ και πολλά χρόνια η Χρυσή Αυγή χρεώθηκε εγκλήματα που εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως δεν είχε σχέση με αυτά. Ο κατηγορούμενος μίλησε για συγκεκριμένες υποθέσεις περιστατικών βίας, που δημοσιεύματα και πολιτικοί απέδωσαν στο κόμμα, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε από παλιά μία στόχευση σε βάρος των εθνικιστών, μία πολιτική εμπάθεια. Σημείωσε, μάλιστα, πως σε όλον τον κόσμο η Αριστερά πολεμάει τα εθνικιστικά κινήματα. Αναφέρθηκε σε επερώτηση από το 1995 του εκλιπόντος βουλευτή του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ που ζητούσε να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου.

Πλήγμα στους ισχυρισμούς της Τοπικής της Νίκαιας

Ισχυρό πλήγμα στην Τοπική της Νίκαιας κατάφερε στη συνέχεια ο Μιχαλολιάκος, αμφισβητώντας έναν από τους κυρίους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς εμπλεκομένων στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ρωτήθηκε αν πράγματι σκόπευε να κάνει ανοικτή ομιλία στη Νίκαια, δύο ημέρες πριν την δολοφονία του μουσικού. Η ερώτηση αφορά τον ισχυρισμό των επικεφαλής της Τοπικής, αλλά και του Γιώργου Ρουπακιά, πως η κινητοποίηση των μελών το βράδυ της δολοφονίας αφορούσε την διανομή φυλλαδίων ενόψει ομιλίας του αρχηγού και όχι του Τάγματος Εφόδου που επιτέθηκε στην παρέα του μουσικού.

Ο Μιχαλολιάκος είπε πως δεν ήταν απολύτως σίγουρος πως θα πήγαινε να μιλήσει στην περιοχή, γιατί ήταν μόλις λίγες ημέρες μετά τα επεισόδια με το ΠΑΜΕ και ήταν διστακτικός. «Ήθελα ησυχία» είπε. Συμπλήρωσε επίσης, πως σε κάθε περίπτωση μπορεί να προαναγγέλλεται μια ομιλία που εν συνεχεία ενδέχεται να αναβληθεί, αλλά δήλωσε πως του φαίνεται παράξενο να προχωρούν σε διανομή φυλλαδίων νύχτα και όχι μεσημέρι, «αλλά δεν ξέρω..».

Αναφερόμενος στον Ρουπακιά, είπε πως δεν τον γνώριζε.

Τέλος, θέλοντας να καταδείξει το έωλο της εγκληματικής οργάνωσης και της ηγετικής ομάδας, είπε, αναφερόμενος σε πρώην βουλευτές του που πλέον δεν στηρίζουν την Χρυσή Αυγή: «Δηλαδή με κατηγορούν πως πήρα έναν πρώην ΠΑΣΟΚο που πουλάει τυρόπιτες και έναν γιδοβοσκό από την Αιτωλοακαρνανία για να τους κάνω διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης; Είναι για τα πανηγύρια όλο αυτό».

«Εμείς δεν πιστεύουμε στον ψηφοφόρο παρά μόνο στον στρατιώτη μαχητή»

Οι ανακρίτριες της υπόθεσης ωστόσο εντόπισαν σωρεία στοιχείων από οπτικοακουστικό υλικό που κλονίζουν ισχυρά τη θεωρεία της “νεανικής αναζήτησης” πλάι σε φωτογραφίες του Αδόλφου Χίτλερ με προτεταμένη την δεξιά.

Στο περισσότερων των χιλίων σελίδων βούλευμα, παρατίθενται εκφράσεις του Νίκου Μιχαλολιάκου που δεν φαίνεται να συμφωνούν ούτε με την προβαλλόμενη εκ μέρους του και εκ μέρους των συγκατηγορουμένων του, “πίστη στη νομιμότητα” αλλά και ούτε σε όσα ισχυρίζονται περί “περαστικών μελών” , “δεν ήταν μέλος ο Ρουπακιάς”, “μεμονωμένη ενέργεια η δολοφονία” κλπ.

Ενδεικτικά στη δικογραφία, πλην των γνωστών εκφράσεων, όπως “οι λόγχες στα πεζοδρόμια” και “ας μας πουν φασίστες”, ο κ. Μιχαλολιάκος,

* εμφανίζεται σε μία από τις κορυφαίες συγκεντρώσεις του κόμματος, στη Συνδιάσκεψη της Χρυσής Αυγής στις 21 Οκτωβρίου 2012 να λέει στην ομιλία του: “δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν καταστάσεις εκτός Κεντρικής Γραμμής”. Να σημειωθεί ότι στη συνδιάσκεψη αυτή, ορίστηκαν οι “περιφερειάρχες” του κόμματος, με τον πρώην βουλευτή Γιάννη Λαγό να αναλαμβάνει την περιοχή των περιχώρων Πειραιά, Νίκαια , Πέραμα κλπ και των Νοτίων προαστίων.

* Σε άλλη ομιλία του (2 Ιουλίου 2011) πριν η Χρυσή Αυγή εισέλθει στη Βουλή και ενώ διαφαινόταν δημοσκοπικά ανοδική πορεία, ο αρχηγός είχε πει: “ακόμη κι αν εκλέξουμε βουλευτές στα παλιά μας τα παπούτσια. Η Χρυσή Αυγή είναι ακλόνητη εθνικιστική φάλαγγα που θα τσακίσει στο διάβα της όλους τους προδότες. Ο τελικός σκοπός δεν είναι να μπούμε στην Βουλή. Εμείς θέλουμε να ζήσουμε την Βουλή του ΄65 με καρεκλιές”.

* Στις 17 Σεπτεμβρίου 2011: Εμείς δεν πιστεύουμε στον ψηφοφόρο παρά μόνο στον στρατιώτη ή μαχητή.

* Στις 3 Σεπτεμβρίου 2011: Το 2009, στις ευρωεκλογές βρέθηκαν 25 χιλιάδες ψηφοφόροι, δύο τουλάχιστον αυξημένης σύνθεσης μεραρχίες όπως λέμε εμείς.

https://www.facebook.com/tzizmag/videos/1434797143340985/