Αποδοκιμασία για την κυβερνητική πρακτική να προχωρήσει σε πρόωρη επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης μετά τις ευρωεκλογές, παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, συνιστά η άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να υπογράψει τα σχετικά διατάγματα, αφήνοντας έτσι μετέωρη την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και δίδοντας τη δυνατότητα της επιλογής στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

Η άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ανέφερε η «Καθημερινή» της Κυριακής, εκδηλώνεται ήδη διά της αποχής του από την υπογραφή των διαταγμάτων έως ότου προκύψει η νέα κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος δεν θα υπογράψει, αλλά θα αφήσει τα διατάγματα «ανενεργά» ώς την εκλογή της νέας κυβέρνησης, ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Μετά ταύτα, οι επιλεγείσες για τις θέσεις της εισαγγελέως και του προέδρου του Αρείου Πάγου ανώτατες δικαστικοί Δήμητρα Κοκοτίνη και Ειρήνη Καλού, δεν θα τοποθετηθούν τελικά στις κορυφαίες της δικαστικής ιεραρχίας θέσεις και προσωρινά καθήκοντα θα εκτελούν, όπως προβλέπει ο νόμος και όπως γινόταν για χρόνια, οι αρχαιότεροι στη δικαστική επετηρίδα. Στην Eισαγγελία του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Δημήτριος Δασούλας, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα εισαγγελέως ήδη από χθες, 1η Ιουλίου, ενώ για τον Αρειο Πάγο η αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου, Αγγελική Αλειφεροπούλου. Παράλληλα, όπως έχει δηλώσει ήδη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνησή του θα είναι εκείνη που θα επιλέξει τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης από ανώτατους δικαστικούς κύρους και εγνωσμένης ικανότητας.

Πάντως, η άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, που εκδηλώθηκε όχι με αναπομπή των διαταγμάτων, κάτι που θα αποτελούσε κόλαφο για την κυβέρνηση, αλλά διά της σιωπής, οδηγεί σε ευθεία αποδοκιμασία των κυβερνητικών μεθοδεύσεων που έφεραν τη Δικαιοσύνη για μία ακόμη φορά στη δίνη πρωτόγνωρων καταστάσεων, ενώ εξέθεσαν και τις επιλεγείσες ανώτατες δικαστικούς. Η ενέργεια του Προέδρου να μην υπογράψει για ένα τόσο σημαντικό από θεσμικής πλευράς θέμα, δηλώνει την έντονη απαξία που αποδίδεται στην κυβερνητική σπουδή να επιλέξει ηγεσία στο ανώτατο δικαστήριο μετά τις ευρωεκλογές και ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές.

Αλλωστε, ακύρωση των επιλογών για την ηγεσία της Δικαιοσύνης δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν, προκαλώντας έντονους προβληματισμούς μέσα στη Δικαιοσύνη για τους κυβερνητικούς χειρισμούς που κορυφώθηκαν με την πρόωρη επιλογή της ηγεσίας, ενώ ήδη η κυβέρνηση βάλλεται για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης αλλά και για ενοχοποίηση πολιτικών της αντιπάλων, με βαρύτερη την περίπτωση της υπόθεσης της Novartis.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η απερχόμενη ήδη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου με ανακοίνωσή της προς τον Τύπο την Κυριακή, 30 Ιουνίου, τελευταία ημέρα της θητείας, επιχείρησε να δώσει απαντήσεις στις έντονες επικρίσεις που δέχεται για τα πεπραγμένα της θητείας της, καθώς βάλλεται τόσο για χειρισμούς στην υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, όπου, παρά τις απαλλαγές, του άσκησε τρεις αναιρέσεις, όσο και στις υποθέσεις του Δημήτρη Κουφοντίνα που άσκησε αναίρεση τασσόμενη υπέρ της χορήγησης άδειας στον αρχιεκτελεστή της 17Ν, αλλά και για την υπόθεση της Novartis, όπου φέρεται να κάλυψε πλήρως τις ενέργειες των υφισταμένων της, που καταγγέλλονται από την πρώτη στιγμή για ενοχοποίηση χωρίς στοιχεία πολιτικών προσώπων.
πηγή:kathimerini.gr