Την επιστροφή των τριών συμβασιούχων του «Αθήνα 9,84», στις οποίες ο Χάρης Δούκας έδειξε την πόρτα της εξόδου, μην ανανεώνοντας τις συμβάσεις τους, ζητεί το δικαστήριο με προσωρινή διαταγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Μανιφέστο», η προσωρινή διαταγή ζητεί από τη διοίκηση του δημοτικού ραδιοφώνου, οι τρεις εργαζόμενες να επιστρέψουν στη δουλειά τους μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση «στη θέση και την ειδικότητα και με τις αποδοχές που αντιστοιχούν εκ του νόμου με αυτή την υπηρεσιακή τους ένταξη και εξέλιξη, λαμβανομένων υπόψη και των λοιπών τυπικών τους προσόντων».
Στην περίπτωση δε μη συμμόρφωσης με την εν λόγω απόφαση, η διοίκηση του σταθμού αντιμετωπίζει χρηματική ποινή 300 ευρώ «για κάθε ημέρα παραβίασης της αμέσως πιο πάνω διάταξης».
Η απόφαση, με ημερομηνία 7 Φεβρουαρίου 2024, ουσιαστικά αποτελεί κόλαφο για τον... κατά τα άλλα ευαίσθητο δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος με περισσή αναλγησία προχώρησε στις απόλυση των τριών εργαζομένων, για να υποσχεθεί εκ των υστέρων ότι θα τις αποκαταστήσει.
Έτσι, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η Μαρίνα Χαρίτου, που υπηρέτησε τον σταθμό για 32 χρόνια και βρίσκεται λίγο πριν από τη σύνταξη, η Αφροδίτη Παπακάλου με 17 χρόνια εργασίας και η Παρασκευή Ρεντίφη, έμπειρη ηχολήπτρια, μέλος της ΕΣΗΕΑ, με τέσσερα χρόνια παρουσίας, μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Οι ίδιες είχαν καταγγείλει ότι ο δήμαρχος τις εξαπάτησε καθώς αιφνιδίως, παραμονή Πρωτοχρονιάς, εξαφανίστηκαν οι τρεις συμβάσεις έργου, και είχαν αντικατασταθεί από άλλες τρεις που αφορούσαν άνεργους δημοσιογράφους από τον ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ, «Στο Κόκκινο». Οι τρεις εργαζόμενες βρέθηκαν εκτός διαδικασίας ανανέωσης των συμβάσεων καθώς καταργήθηκαν οι θέσεις τους και δεν μπορούσαν καν να καταθέσουν αίτηση ώστε να πάρουν την, τυπική μεν αλλά και ουσιαστική, όπως αποδεικνύεται, ανανέωση.
Αναδίπλωση
Στο μεταξύ σε αναδίπλωση προχωρά η διοίκηση του «Αθήνα 9,84» μετά την απόφαση του δικαστηρίου.
Με σχετική ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του δημοτικού ραδιοφώνου, Νίκος Λαλιώτης, δηλώνει πως η διοίκηση «χαιρετίζει αυτή την απόφαση της Δικαιοσύνης, που ουσιαστικά της λύνει τα χέρια, διότι της παρέχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει, με νόμιμο τρόπο, 3 περισσότερα έργα από αυτά που πήραν αρχικά έγκριση, χωρίς περαιτέρω αναμονή για την έγκρισή τους».
Στη σχετική ανακοίνωσή του ο Νίκος Λαλιώτης δικαιολογεί την απόφαση των απολύσεων με το σκεπτικό ότι ο «Αθήνα 9.84» «αναγκάστηκε να υλοποιήσει κατά προτεραιότητα τα 36 από τα 42 έργα με τα οποία θα γινόταν η ανανέωση του σταθμού, ευελπιστώντας ότι για τα λοιπά 6 έργα θα δινόταν έγκριση σε δεύτερο χρόνο».
Καταδίκη ΕΣΗΕΑ
Τις απολύσεις είχε καταγγείλει η ΕΣΗΕΑ σημειώνοντας πως «όχι μόνο μετά από τόσα έτη εργασίας με διαδοχικές συμβάσεις έργου δεν έχουν μετατραπεί οι συμβάσεις τους σε εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, αλλά επιπλέον καταργούνται, με αδιαφανείς μεθοδεύσεις, οι θέσεις εργασίας τους. Η ΕΣΗΕΑ κατ’ επανάληψη έχει στηλιτεύσει την πρακτική των διαδοχικών συμβάσεων έργου, οι οποίες υποβαθμίζουν τα εργασιακά δικαιώματα και καθιστούν τους συναδέλφους μας ομήρους των εκάστοτε διοικήσεων των δημοσίων μέσων ενημέρωσης. Καλούμε τη διοίκηση του 9,84 να επανεξετάσει το ζήτημα άμεσα και δηλώνουμε πως θα σταθούμε αποφασιστικά στο πλευρό των συναδέλφων στον δίκαιο αγώνα τους για την προάσπιση των θέσεων εργασίας τους».