fbpx

Διεθνής σάλος με τις αποκαλύψεις περί κατασκοπείας των τηλεφώνων 10 ηγετών

by news

Μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις περί κατασκοπείας δημοσιογράφων τόσο στο Μεξικό όσο και στη Γαλλία αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, σειρά είχαν οι …ηγέτες. Διεθνή σάλο έχουν προκαλέσει οι ισχυρισμοί ότι τα κινητά τηλέφωνα δέκα πρωθυπουργών, ενός βασιλιά και τριών προέδρων, μεταξύ αυτών και του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, έγιναν στόχοι κατασκοπείας.  Όπως υποστηρίζει η οργάνωση Forbidden Stories, που συνεργάζεται για τις αποκαλύψεις με 17 διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι ποαράονομες ενέργειες αυτές έγιναν με το σύστημα Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO.

Ο διευθύνων σύμβουλος της NSO Σαλέβ Χούλιο, βέβαια, δήλωσε ότι αμφισβητεί κατά πόσον οι αναφορές «έχουν κάποια σχέση με την NSO», αλλά προσέθεσε ότι όλες οι αναφορές για κατάχρηση του λογισμικού θα ερευνηθούν.

Γαλλία και Μαρόκο

«Αν οι πληροφορίες ευσταθούν, το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό. Η υπόθεση θα διερευνηθεί εις βάθος», ανέφερε ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την εντολή για την παρακολούθηση του κινητού του Γάλλου προέδρου, του τότε πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ και της συζύγου του, καθώς και 15 υπουργών και στελεχών της γαλλικής κυβέρνησης, το 2019, έδωσε η κυβέρνηση του Μαρόκου. Δεν είναι σαφές σε ποια ακριβώς κυβερνητική υπηρεσία του Μαρόκου αναφέρονται οι πληροφορίες, καθώς μεταξύ των στόχων της παρακολούθησης ήταν και ο ίδιος ο βασιλιάς και ο πρωθυπουργός της χώρας.

Η εν λόγω τεράστια έρευνα που ξεσηκώσει τον πλανήτη αυτή τη στιγμή, δεν είναι σε θέση να πει κατά πόσο η διείσδυση στα κινητά-στόχους ήταν αποτελεσματική, εάν δεν εξεταστούν τα ίδια τα κινητά. Για ευνόητους λόγους, αυτό δεν ήταν εφικτό για τα κινητά των αρχηγών κρατών. Εξετάστηκαν όμως άλλα κινητά που εμφανίζονται ως στόχοι κι αυτά στη λίστα των 50.000 αριθμών και προσδιορίσθηκε ότι όντως μολύνθηκαν με το κακόβουλο λογισμικό που εγκαταλείπει τον έλεγχο του τηλεφώνου στην NSO. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες περιπτώσεις, η διείσδυση του λογισμικού παρακολούθησης στο τηλέφωνο-στόχο προσδιορίζεται χρονικά μόλις λίγα δευτερόλεπτα αφότου το κράτος-πελάτης έδωσε τη σχετική εντολή στην NSO.

Oι συνεχείς αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων και πολιτικό σεισμό σε χώρες όπως η Ινδία, όπου η κυβέρνηση Μόντι φέρεται να παρακολουθούσε τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ραούλ Γκάντι και μεγάλο αριθμό ακτιβιστών και δημοσιογράφων. Στο Μεξικό, ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ ανακοίνωσε ότι αν το συμβόλαιο της NSO με την κυβέρνησή του παραμένει ενεργό, θα ακυρωθεί αμέσως. Πενήντα άνθρωποι στο περιβάλλον του Ομπραδόρ έγιναν στόχοι της παρακολούθησης από το λογισμικό που προμηθεύθηκαν οι υπηρεσίες του Μεξικού, όταν εκείνος ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης της χώρας.

Όλοι οι ηγέτες που παρακολουθούνταν

Στο στόχαστρο βρίσκονται: ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν, την παρακολούθηση του οποίου παρήγγειλε η κυβέρνηση της Ινδίας, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, κατά παραγγελίαν του Μαρόκου, ο πρόεδρος του Ιράκ Σαλίμ, κατά παραγγελίαν της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόζα και ο πρωθυπουργός της Ουγκάντας Ρουχακάνα Ρουγκούντα, κατά παραγγελίαν της Ρουάντας, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, κατά παραγγελίαν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Μουσταφά Μαντμπούλι, κατά παραγγελίαν της Σαουδικής Αραβίας.

Ανάμεσα στα τηλέφωνα που τέθηκαν στο στόχαστρο της παρακολούθησης ήταν και ενός Αμερικανού διπλωμάτη, ενός από τους κορυφαίους διαπραγματευτές της πυρηνικής συμφωνίας  ΗΠΑ με Ιράν, καθώς και του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει την υπόθεσης της NSO ανέφερε στην Washington Post ότι κάποιες από τις πληροφορίες που συγκεντρώνει το λογισμικό παρακολούθησης βρίσκονται στη διάθεση της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα