Η Διεθνής Ερευνητική Επιτροπή για τη Συρία, κατήγγειλε σήμερα (13.03.2023) ότι η συριακή κυβέρνηση όσο και ο ΟΗΕ απέτυχαν να σπεύσουν σε βοήθεια των Σύρων μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

«Μολονότι υπήρξαν πολυάριθμες πράξεις ηρωισμού εν μέσω του πόνου, υπήρξαμε επίσης μάρτυρες της πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησης και της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, να κατευθύνουν γρήγορα τη ζωτικής σημασίας βοήθεια προς τους Σύρους», ανέφερε ο πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής, Πάουλο Πινέιρο σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης μιας νέας έκθεσης.

«Δεν επέτυχαν μια συμφωνία για μια άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών. Απέτυχαν να διευκολύνουν τη διοχέτευση της ζωτικής σημασίας αρωγής μέσω όλων των διαθέσιμων οδών», κατηγορεί η επιτροπή, υπογραμμίζοντας το αίσθημα εγκατάλειψης των Σύρων και την ανάγκη να διεξαχθεί έρευνα.

Η Διεθνής Ερευνητική Επιτροπή για τη Συρία κατηγορεί τη συριακή κυβέρνηση και τις συριακές ένοπλες δυνάμεις ότι «εμπόδισαν τη διασυνοριακή βοήθεια προς τις πληγείσες κοινότητες», καθώς και την τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, στη βορειοδυτική Συρία, ότι «αρνήθηκε την διασυνοριακή βοήθεια που προερχόταν από τη Δαμασκό».

«Αυτή τη στιγμή ερευνάμε κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες μέρη στη σύγκρουση εμπόδισαν εσκεμμένα την ανθρωπιστική βοήθεια προς τις πληγείσες κοινότητες», αναφέρει στην ανακοίνωση η Χάνι Μεγκάλι, μέλος της επιτροπής.

Στην τελευταία έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η οποία έχει συνταχθεί πριν από το σεισμό, η επιτροπή κάνει λόγο για επίμονες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου στο σύνολο της χώρας στη διάρκεια των έξι τελευταίων μηνών του 2022 και κυρίως για την ιδιαίτερα οδυνηρή κατάσταση των Σύρων κατά μήκος των γραμμών του μετώπου στις βόρειες και τις βορειοδυτικές περιφέρειες της χώρας.