Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε τις ανακοινώσεις για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας Τουρκίας ως «θετικό βήμα επαναπροσέγγισης», το οποίο, ωστόσο πρέπει να ακολουθηθεί από συνέχεια και συνέπεια από την τουρκική πλευρά στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης.
Οι ανακοινώσεις για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών που χαιρετίστηκαν από εταίρους και συμμάχους δείχνουν ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο απέδωσε. Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές έχοντας αναγνωριστεί ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και έχοντας υπογράψει διεθνώς νόμιμες συμφωνίες για την ΑΟΖ με την Ιταλία και Αίγυπτο.
Σημειώνεται ότι οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις, αλλά μπορούν να προετοιμάσουν το έδαφος για διαπραγματεύσεις. Η επανέναρξη των διερευνητικών αναμένεται μετά την Σύνοδο Κορυφής. Με δεδομένο ότι πρόκειται για τον 61ο γύρο και ότι ο 60ος είχε γίνει στην Αθήνα, η συνάντηση αυτή θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη κι όπως έχει ήδη ανακοινωθεί επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο πρέσβης επι τιμή Παύλος Αποστολίδης. Μετέχουν επίσης ο πρέσβης Αλ.Κουγιού και η Ιφιγένεια Καναρά, διευθύντρια του γραφείου του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΞ.
Μοναδικό αντικείμενο συζήτησης με την Τουρκία στις διερευνητικές επαφές, το πλαίσιο των οποίων είναι να συνεχιστούν από εκεί που έμειναν τον Μάρτιο του 2016 – όταν διακόπηκαν όχι με υπαιτιότητα της ελληνικής πλευράς – είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
Η κυβέρνηση θα διατηρήσει την πίεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς επιδιώκει να υπάρχει ένας κατάλογος επιλογών όπου θα περιγράφονται τα μέτρα και οι κυρώσεις της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας σε περίπτωση που επιμείνει σε μονομερείς ενέργειες. Οι επιλογές πρέπει να είναι έτοιμες και να βρίσκονται στο τραπέζι σε περίπτωση που χρειαστεί να ενεργοποιηθούν.