Μία εβδομάδα πριν από την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Αθήνα για «προβοκάτσιες» και για «παράνομη στρατιωτικοποίηση νησιών». Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα.

«Η Ελλάδα συνεχίζει τις προβοκάτσιες της, κάνει βήματα που παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, κάνει συνέχεια στρατιωτικές ασκήσεις, ανακοινώνει NAVTEX χωρίς να κάνει εκεί οτιδήποτε. Είδαμε και τις δηλώσει του Αρχιεπισκόπου. Εμείς ξέρουμε τον σκοπό αυτών των κινήσεων. Θέλουν να προβοκάρουν την Τουρκία, να κάνουμε παρόμοια βήματα και θα πουν στην Ευρώπη “δείτε, η Τουρκία συνεχίζει τα αρνητικά της βήματα” και θα ζητήσουν κυρώσεις», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προσπάθησε να δείξει ανυποχώρητος και απέναντι στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, καθώς ανέφερε πως «εμείς δεν είμαστε μια χώρα που φοβόμαστε τις κυρώσεις. Δεν φοβόμαστε τις κυρώσεις που θα έρθουν από την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. Αν είχαμε φοβηθεί δεν θα είχαμε κάνει όσα κάναμε μέχρι σήμερα», και ευχήθηκε στην Ελλάδα να σταματήσει να κάνει προβοκάτσιες και «να επικρατήσει η κοινή λογική και οι συναντήσει να φέρουν αποτέλεσμα». Ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως η Τουρκία δεν πάει στις διερευνητικές επαφές λόγω του φόβου των κυρώσεων, αλλά το κάνει εξαιτίας των θετικών δειγμάτων που έχει λάβει από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου!

Για τις διερευνητικές επαφές ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επιμένει στις Θέσεις του και τόνισε πως δεν πρέπει να συζητηθούν μόνο το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και οι θαλάσσιες ζώνες. «Υπάρχουν θέματα με το Αιγαίο, τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος, θέματα για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Δεν είναι σωστό να επιλέξουν ένα θέμα και να δηλώσουν “κάνουμε διερευνητικές επαφές”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσαβούσογλου προειδοποίησε πως «αν η Ελλάδα επιμένει να μη συνεργάζεται, τότε η ευθύνη για οποιαδήποτε ένταση μεταξύ των δύο χωρών θα βρίσκεται στους ώμους των Αθηνών».

Από την πλευρά του, ο Χάικο Μάας δήλωσε ικανοποιημένος από τη μείωση της έντασης στην περιοχή και αποκάλυψε πως το Βερολίνο θέλει να αφήσει στο παρελθόν όσα συνέβησαν το 2020. «Τώρα σημασία έχει πως αφήσαμε πίσω τις δύσκολες συζητήσεις του περασμένου έτους και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη βούλησή σας για την έναρξη των διερευνητικών επαφών την επόμενη εβδομάδα», είπε ο κ. IVtaas.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τις σχέσεις  Γερμανίας και Τουρκίας αλλά και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε πως επιθυμεί την εμβάθυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ, έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, ο οποίος είχε πει πως «το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία και οι άνθρωποι είναι άνθρωποι του πολέμου». Αργότερα η Αρχιεπισκοπή Αθηνών είχε διευκρινίσει πως δεν εννοούσε όλο το Ισλάμ, αλλά τα ακραία στοιχεία του.

Η Αγκυρα, αφού καταδίκασε έντονα τις δηλώσει αυτές, ισχυρίστηκε πως «το γεγονός ότι μια τέτοια ανακοίνωση έγινε σε περίοδο που διεξάγονται προκαταρκτικές προετοιμασίες για τις διερευνητικές συνομιλίες, έχει ιδιαίτερη σημασία και αποτελεί ατυχές βήμα που υπονομεύει τη διαδικασία».

του Μανώλη Κωστίδη από την Καθημερινή