Εσωτερικές τριβές και αναταράξεις προκαλεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Ισραήλ το σχέδιο για την επόμενη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας. Αποκορύφωμα των πιέσεων που δέχεται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν το «τελεσίγραφο» από τον κυβερνητικό του εταίρο, τον Μπένι Γκαντζ.

Ο Γκαντζ απείλησε ότι θα παραιτηθεί αν μέχρι τις 8 Ιουνίου δεν παρουσιαστεί συνολικό σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει έξι στρατηγικούς στόχους. Μεταξύ αυτών είναι η επιστροφή των ομήρων, ο τερματισμός του ελέγχου της Χαμάς στη Γάζα, η δημιουργία πολυεθνικής πολιτικής διοίκησης για τη Λωρίδα της Γάζας, η διατήρηση του ελέγχου της ασφάλειας από το Ισραήλ και η ομαλοποίηση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία ως μέρος ενός συνολικού σχεδίου όμως κατά του Ιράν και των συμμάχων του.

Από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού απορρίφθηκαν οι προτάσεις Γκαντζ.Τονίζουν ότι το τελεσίγραφο θα έπρεπε να το απευθύνει στη Χαμάς και ότι σε περίπτωση που γίνουν δεκτές, αυτές θα οδηγήσουν σε ήττα του Ισραήλ.

Για έλλειψη στρατηγικής την επόμενη μέρα έχει επικριθεί ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τόσο από ανώτατους αξιωματικούς του στρατού όσο και από τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας.

Πάντως, ακόμη και αν παραιτηθεί ο Γκαντζ από την κυβέρνηση, δεν αναμένεται η κυβέρνηση Νετανιάχου να καταρρεύσει.

Διαδηλώσεις κατά Νετανιάχου στο Ισραήλ-κλιμακώνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Εκατοντάδες διαδηλωτές, που ζητούν τον τερματισμό του πολέμου και τη διεξαγωγή εκλογών, συγκρούστηκαν για άλλη μια βραδιά με τις δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια μαζικής διαδήλωσης στο Τελ Αβίβ, όπου συμμετείχαν και οι Πρέσβεις της Αυστρίας, της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τις επιδρομές του στη Λωρίδα της Γάζας. Σε μία από αυτές, 31 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα πριν από την αυγή στο σπίτι τους, στον καταυλισμό προσφύγων της Νουσεϊράτ στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Χαμάς στη Γάζα, την ώρα που Αμερικανός απεσταλμένος αναμένεται στο Ισραήλ για να έχει συνομιλίες με ζητούμενο την κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 800 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα από τις 6 Μαΐου οπότε και ξεκίνησαν οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στην περιοχή αυτή. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί ο Οργανισμός, δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές αυτή τη στιγμή στη Γάζα, αν και αναγνωρίζει ότι έγιναν προσπάθειες για να στηθούν καταυλισμοί με ασφαλείς υποδομές, τουλάχιστον στον τομέα της ύδρευσης.

Στο μεταξύ σε βίντεο με σκηνές που καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες από την κεντρική Γάζα, φαίνονται απεγνωσμένοι Παλαιστίνιοι να ορμούν πάνω σε φορτηγά τα οποία μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.