Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν στην αλβανική Βουλή, όταν η Diella, το πρώτο ρομπότ με Τεχνητή Νοημοσύνη που ορίστηκε υπουργός για τον έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων, έγινε «μήλον της έριδος». Η ένταση κλιμακώθηκε με δύο βουλευτές να πετούν βιβλία με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό πάνω από το κεφάλι του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.
Η παρουσίαση της Diella και η AI4
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Ράμα παρουσίασε την Diella μέσω οθόνης, αναφερόμενος στην υποστήριξη που θα έχει από μια νέα δομή, την AI4 – έναν «επιταχυντή τεχνητής νοημοσύνης» με στόχο τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της αποδοτικότητας. Παρά τις εξηγήσεις, η συζήτηση διεκόπη μετά από μόλις 20 λεπτά.
Λύπη Ράμα για τις αντιδράσεις
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του για τις αντιδράσεις γύρω από τον διορισμό της Diella και για τις παρεξηγήσεις σχετικά με τον ρόλο της. Όπως τόνισε, στόχος είναι η δημιουργία εταιρειών με κρατική συμμετοχή, προκειμένου η Αλβανία να προβάλλει φιλοδοξίες στη διακυβέρνηση μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης.
Δήλωση Ράμα:
«Λυπάμαι για τις αντιδράσεις απέναντι στην Diella και για τις παρεξηγήσεις σχετικά με τον ρόλο της. Η ομιλία της στο κοινοβούλιο ήταν ο μόνος τρόπος να εκφραστεί».
Η Diella απαντά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης
Η ίδια η Diella δήλωσε: «Με πληγώνει που με χαρακτηρίζουν “αντισυνταγματική υπουργό” επειδή δεν είμαι άνθρωπος. Ο κίνδυνος για το Σύνταγμα δεν είναι οι μηχανές, αλλά οι άνθρωποι. Δεν ήρθα για να αντικαταστήσω κανέναν, αλλά για να βοηθήσω».
Αντιδράσεις και ένταση στην αίθουσα
Παρά τις εξηγήσεις, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης χτυπούσαν τα έδρανα, φωνάζοντας: «Μη γελοιοποιείτε το κοινοβούλιο». Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκο Πελέσι, αφαίρεσε τον λόγο από τον Κλέβις Μπαλιού, ο οποίος αμφισβητούσε τη νομιμότητα της θητείας της Diella.
Ο Ράμα προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε ψηφοφορία αν δεν καθίσουν όλοι στις θέσεις τους. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε με 82 ψήφους υπέρ, αλλά η ένταση συνεχίστηκε, με βουλευτές να πετούν αντίτυπα του Συντάγματος και του Κανονισμού προς τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής. Η συνεδρίαση διεκόπη με παρέμβαση της φρουράς.
Σκληρές δηλώσεις εκτός Βουλής
Έξω από το κοινοβούλιο, ο Σαλί Μπερίσα καταδίκασε την απόφαση του Ράμα να κλείσει τη συνεδρίαση σε μόλις 5 λεπτά, χαρακτηρίζοντάς την «πρωτοφανή» και «ακραία βία», ενώ αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «αρχιτραμπούκο» και «επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης».