Αναποφάσιστοι για τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές, εμφανίζονται οι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι διαμένουν εκτός των ελεγχόμενων από την Κυπριακή Δημοκρατία εδαφών του νησιού, τα κατεχόμενα.

Η διαχωριστική γραμμή για την τελική απόφαση ανάγεται στο Κυπριακό. Όσοι υποστηρίζουν την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ενθαρρύνουν δημοσίως ή παρασκηνιακά τους ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στα 9 ειδικά εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν πλησίον της Πράσινης Γραμμής και των σημείων διέλευσης. Οι δυνάμεις που απορρίπτουν αυτή τη λύση προτρέπουν τους Τουρκοκυπρίους να μην ψηφίσουν θεωρώντας ότι αυτό υποσκάπτει την ψευδώς αποκαλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και τα συμφέροντά της.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχεςι σαφής εικόνα για τον ακριβή αριθμό των Τουρκοκύπριων, λόγω της παρουσίας των εποίκων και της διαχρονικής αλλοίωσης στοιχείων, εκτιμάται ότι οι Τουρκοκύπριοι που βρίσκονται σήμερα στο νησί, ανέρχονται σε 220.000 άτομα. Από αυτούς 103.269 είναι εγγεγραμμένοι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για τις Ευρωεκλογές. Επιπροσθέτως, στο μόνιμο εκλογικό κατάλογο της Κύπρου υπάρχουν 837 Τουρκοκύπριοι οι οποίοι διαμένουν στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.

Σ’ αυτές τις εκλογές υπάρχουν και τρεις Τουρκοκύπριοι υποψήφιοι, ο νυν Ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ που επαναδιεκδικεί έδρα με το ΑΚΕΛ, ο Οζ Καραχάν υποψήφιος με το Κίνημα Οικολόγων και ο Χουλουσί Κιλίμ υποψήφιος με το Volt.