Θα συνεχιστεί η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας και τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr. 

Το γεγονός ότι ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας θα συνεχίσουν να είναι κλειστοί με κρατική εντολή και τον επόμενο μήνα (ή έστω για ένα μέρος του) σε συνδυασμό με το ότι εκείνοι που επαναλειτούργησαν (π.χ. εμπόριο) ήδη από τον τρέχοντα μήνα κάθε άλλο παρά έχουν βρει ακόμα τον “κανονικό” ρυθμό τους, ωθεί τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη στην απόφαση περί παράτασης του εν λόγω μέτρου, με στόχο την προστασία των θέσεων απασχόλησης στους πληττόμενους κλάδους.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρισθεί στους αρμόδιους κυβερνητικούς κύκλους αν η παράταση των αναστολών συμβάσεων θα είναι “οριζόντια” ή θα τεθούν ορισμένες “ρήτρες” προκειμένου μία πληττόμενη επιχείρηση να μπορεί να κάνει χρήση τού εν λόγω μέτρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, θα δοθεί η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε όλους τους πληττόμενους κλάδους, κλειστούς και μη (βάσει της λίστας ΚΑΔ του περασμένου Απριλίου) για όλο τον Φεβρουάριο, όπως συνέβη στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2020-Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο (δηλ. της επιβολής κάποιων “ρητρών”) εξετάζεται να μπορούν να βγάλουν σε αναστολή προσωπικό μόνο οι κλάδοι οι οποίοι θα παραμείνουν κλειστοί τον Φεβρουάριο, όπως, π.χ., η εστίαση.

Σε σχέση με αυτό το ενδεχόμενο, υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Η πρώτη προβλέπει να μπορούν να βγάλουν σε (υποχρεωτική)  αναστολή προσωπικό τους μόνο για τις μέρες του Φεβρουαρίου που θα είναι κλειστοί. Η δεύτερη προβλέπει τη δυνατότητα αναστολής συμβάσεων για όλο το Φεβρουάριο και όχι  μόνο για όποιες μέρες είναι κλειστοί.

Εξάλλου (στο πλαίσιο του δεύτερου σεναρίου) δεν αποκλείεται, για τις επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις, να τεθεί ανώτατο “πλαφόν”  στο πλήθος των εργαζομένων που μπορούν να βγουν σε αναστολή, όπως συνέβη τον περασμένο Μάιο. Υπενθυμίζεται, πως κατά τον μήνα αυτό, κάθε επαναλειτουργούσα επιχείρηση μπορούσε να βγάλει έως και το 60% του προσωπικού της σε αναστολή, ενώ το υπόλοιπο τουλάχιστον 40% έπρεπε να το επαναφέρει στην  εργασία.

Οι άλλοι μηχανισμοί

Υπηρεσιακά στελέχη, πάντως, του υπ. Εργασίας σημειώνουν στο Capital.gr, πάντως, πως σημαντική στήριξη του μισθολογικού-μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν, μπορεί να δώσει και ο μηχανισμός “Συν-Εργασία”, η ισχύς του οποίου “τρέχει” έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως ο μηχανισμός αυτός προβλέπει επιδότηση του 60% των απωλειών των μισθών (λόγω μείωσης έως 50% του χρόνου εργασίας) και του 100% των ασφαλιστικών εισφορών αποκλειστικά και μόνο εργαζομένων σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, που αντιστοιχούν στον χρόνο που δεν εργάζονται οι μισθωτές.

Με ορισμένες τροποποιήσεις, όπως, π.χ., την παράταση του διαστήματος αναφοράς σε σχέση με τη μείωση του τζίρου, ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να διευρύνει τον χρόνο ισχύος του, π.χ. κατά 2 μήνες, δηλαδή έως τον Απρίλιο του 2021.

Επίσης, στην περίπτωση νέας 2μηνης παράτασης της “Συν-Εργασίας” τίθεται θέμα μετάθεσης (π.χ. κατά 2 μήνες) και του οροσήμου πρόσληψης για όσους εντάσσονται, καθώς έως τώρα μπορούν να ενταχθούν μόνο όσοι έχουν προσληφθεί έως 10 Αυγούστου του 2020.

Κύκλοι, πάντως, επιχειρηματικών οργανώσεων ιδίως μικρομεσαίων εταιρειών πιέζουν και για άλλες βελτιώσεις στη “Συν-Εργασία”, όπως, για παράδειγμα, την επιδότηση των εισφορών των εργαζομένων που εντάσσονται σ’ αυτή, χωρίς μείωση του χρόνου εργασίας και, έτσι, των μισθών τους.

Σημειώνεται πως “καθεστώς” επιδότησης του 100% των εισφορών (ανεξαρτήτως ύψους μισθού, τύπου σύμβασης κ.λπ.) ισχύει  από τον περασμένο Οκτώβριο και, μάλιστα, για 6 μήνες, αλλά μόνο για όσους ανέργους προσληφθούν σε επιχειρήσεις (πληττόμενες και μη, ζημιογόνες και μη).

Δεδομένου ότι πάνω από 81.000 από τις 100.000 επιδοτούμενες θέσεις παραμένουν ακάλυπτες, θα μπορούσε μέρος των διαθεσίμων κονδυλίων να μεταφερθεί στην κάλυψη του μη μισθολογικού κόστους και για τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και όχι μόνο για τις νέες, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι της αγοράς.

Κρίσιμες προθεσμίες

Tην ίδια ώρα, “τρέχουν” οι προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεων για τον τρέχοντα μήνα, η οποία αποτελεί “διαβατήριο” για την καταβολή ειδικών αποζημιώσεων στους εργαζομένους στο α’ δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Έως τις 31 Ιανουαρίου, μπορούν να υποβληθούν τόσο οι δηλώσεις των εργοδοτών στο σύστημα “Εργάνη”, όσο των εργαζομένων στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr. Όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται ήδη σε αναστολή από τον προηγούμενο μήνα, δεν χρειάζεται να υποβάλλουν ξανά δήλωση.
Δυνατότητα υποβολής δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας έχουν τρεις βασικές κατηγορίες επιχειρήσεων:

* Οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Πρέπει, υποχρεωτικά, να βγάλουν σε αναστολή το σύνολο του προσωπικού τους για όλο το διάστημα του “λουκέτου” τους με κρατική εντολή. Οι εργαζόμενοι δικαιούνται ειδική αποζημίωση από το κράτος. Για το διάστημα αυτό δεν μπορούν να απολύσουν κανέναν και για ισόχρονο διάστημα μετά τη λήξη της αναστολής πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Οι εισφορές τους θα καλυφθούν στο 100% από το κράτος.

* Οι επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν με κρατική εντολή. Υποχρεωτικά πρέπει να βγάλουν σε αναστολή όλο το προσωπικό τους για το διάστημα του “λουκέτου” τους με κρατική εντολή. Προαιρετικά, μπορούν να βγάλουν σε αναστολή μέρος ή όλο το προσωπικό τους για το διάστημα όπου επαναλειτουργούν με κρατική εντολή.

* Οι πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες παρέμειναν ανοιχτές καθόλη τη διάρκεια του μήνα. Προαιρετικά, μπορούν να βγάλουν σε αναστολή μέρος ή όλο το προσωπικό τους ακόμα και για όλο τον τρέχοντα μήνα. Οι εργαζόμενοι που θα βγουν σε αναστολή δικαιούνται ειδική αποζημίωση από το κράτος (ανάλογα με τον αριθμό των ημερών της αναστολής), ενώ οι εισφορές τους θα καλυφθούν από το κράτος. Για το διάστημα της αναστολής, απαγορεύονται οι απολύσεις και για ισόχρονο διάστημα μετά τη λήξη τους, πρέπει να διατηρηθεί το ίδιο πλήθος του προσωπικού.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η αναδρομική καταβολή του επιδόματος Χριστουγέννων από το κράτους στους 645.000 εργαζομένους που βγήκαν σε αναστολή τον Δεκέμβριο του 2020.

Επαγγελματίες τέχνης-τουρισμού

Επίσης, έως τις 31 Ιανουαρίου, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” οι επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, προκειμένου να λάβουν αποζημίωση 534 ευρώ για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο (δηλ. το ποσό των 1.068 ευρώ).

Οι ίδιοι επαγγελματίες θα έχουν για τους μήνες αυτούς ασφαλιστική κάλυψη από το κράτος. Προϋπόθεση είναι να είναι εγγεγραμμένοι από 13 Μαΐου 2020 έως και 10 Ιανουαρίου 2021, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Επίσης, δεν θα πρέπει να έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ κατά τη διάρκεια του προαναφερθέντος χρονικού διαστήματος.

Πηγή: capital.gr