Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση της ΠΝΠ που αφορά τη «λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018 και τη σύσταση και καταστατικό λειτουργίας της εταιρείας “Μάτι Ξανά”».
«Αφού ακούσουμε τους φορείς θα εξετάσουμε κάθε πρόταση και με αυτό το πνεύμα θα αντιμετωπίσουμε αυτό το εθνικό ζήτημα», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της την ερχόμενη Δευτέρα (9/9), με την ακρόαση φορέων, ενώ την Τετάρτη (11/9) προγραμματίστηκε η συζήτηση και ψήφιση του από την Ολομέλεια.
«Στο μεγάλο αυτό εθνικό δράμα πρέπει όλοι να είμαστε συγκρατημένοι. Η κυβέρνηση δεν κομπάζει ότι έφερε επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές στο Μάτι. Είναι υποχρέωσή της απέναντι στους νεκρούς και τους ζωντανούς να κινηθούμε τάχιστα και αποτελεσματικά και δική σας υποχρέωση να μας ελέγχεται αν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ο εισηγητής του Χρήστος Σπίρτζης όσο και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελος, έθεσαν τον προβληματισμό τους για τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της Μη κερδοσκοπικής εταιρίας «ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ» και για την ανάθεση στο ΤΕΕ της σύνταξης χωρικού σχεδίου για την περιοχή και τη δυνατότητά του να κάνει απευθείας αναθέσεις έργου και εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.
Ακόμα, κάλεσαν την κυβέρνηση να μη μηδενίζει για μικροκομματικές σκοπιμότητες, όπως είπαν, «τις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας τις βάσεις για το χωροταξικό σχέδιο, αλλά και θεσμοθετώντας άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου στο Μάτι».
«Δεν θέλω να μηδενίσω την προσπάθεια που έγινε. Όμως, ότι κάναμε, το κάναμε προφανώς διότι υπήρξαν καθυστερήσεις», αντέτεινε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Από τα 38 εκατ. ευρώ του Ειδικού Ταμείου Αρωγής δεν αξιοποιήθηκαν τα 31 εκατ., από τις 475 κατεδαφίσεις μόνο 61 προχώρησαν, από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης μόνο σε 440 δόθηκαν εντολές και από τις 846 αιτήσεις για άδεια ανακατασκευής μόνο 342 εκδόθηκαν».
Απαντώντας στις παρατηρήσεις και τους προβληματισμούς των βουλευτών της αντιπολίτευσης για τη σύσταση της Μη κερδοσκοπικής Εταιρίας «ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ», ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «θα λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, με στέρεα διαφάνεια, και με τη συμμετοχή τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και εκπροσώπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».
Στις αιτιάσεις και ενστάσεις της αντιπολίτευσης για την ανάθεση στο ΤΕΕ του ειδικού χωρικού σχεδίου και τη δυνατότητα του να κάνει απευθείας αναθέσεις, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε χαρακτηριστικά: «Δόθηκε στο ΤΕΕ η αρμοδιότητα για την εκπόνηση του ειδικού χωρικού σχεδίου γιατί αν ακολουθούσαμε τον κανονικό δρόμο, όπως διαβεβαίωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, θα χρειάζονταν μέχρι και 10 χρόνια να ολοκληρωθεί. Αυτό δεν το αντέχουμε, ούτε εμείς ως κυβέρνηση ούτε η Ελλάδα. Πρέπει να πάμε γρήγορα, να κόψουμε δρόμο. Δεν τη δώσαμε σε ιδιωτική επιχείρηση, αλλά στο ΤΕΕ αυτή τη δυνατότητα».
Σχολιάζοντας τις ενστάσεις για τη διαχείριση του ειδικού λογαριασμού και τη σύναψη συμβάσεων κατά παρέκκλιση της υφιστάμενης νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις, τόνισε ότι το ίδιο προβλεπόταν και στη ΠΝΠ της 25ης Ιουλίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
«Το ίδιο γίνεται και σήμερα», είπε και πρόσθεσε: «Αν ήταν σωστό τότε, είναι σωστό και τώρα. Κανένας δεν έχει διάθεση να παίξει με τα συμφέροντα. Ας τα αφήσουμε απέξω γιατί πάμε να κόψουμε δρόμους, όπως και εσείς. Σεβόμαστε απόλυτα τη νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις. Μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες προβλέπεται η παράκαμψη της νομοθεσίας. Με την ίδια διαδικασία και το ίδιο θεσμικό πλαίσιο πάμε και εμείς, που εφαρμόσατε και εσείς».
Απαντώντας στις ερωτήσεις για τους 25 τόνους επικίνδυνων υλικών που απομακρύνθηκαν από το οικόπεδο στο Μάτι, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι πήγαν όλα και κάηκαν σε υψικάμινο, με βάση και την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
«Η κυβέρνηση μιλά με αυτοσυγκράτηση. Έτσι πρέπει όλοι να το δούμε. Οι πολίτες περιμένουν νέα ευρωπαϊκά πρότυπα. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να συμφωνούμε, ούτε λέμε ότι είμαστε αλάθητοι αλλά δεν φέραμε και τις πλάκες του Μωυσή αλλά κανόνες κοινής λογικής για να ψηφίσετε. Αφού ακούσουμε τους φορείς θα εξετάσουμε κάθε πρόταση και με αυτό το πνεύμα θα αντιμετωπίσουμε αυτό το εθνικό ζήτημα», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.
«Εμείς δεν θα χρησιμοποιήσουμε την ίδια στάση με τη ΝΔ και θα στηρίξουμε κάθε θετικό μέτρο προς τους πολίτες που έχουν πληγεί και στην αναβάθμιση της περιοχής», επισήμανε, από την πλευρά του, ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να εγκαταλείψει τη ρητορική που είχε ως αντιπολίτευση να δεχτεί τον διάλογο, ώστε να γίνει ειλικρινής συζήτηση και να υπάρξει ουσιαστική στήριξη των κατοίκων που επλήγησαν. Υπήρξαν καθυστερήσεις, εμείς παίρνουμε την πολιτική ευθύνη για αυτό, αλλά προχώρησαν και θετικότατα μέτρα. Στον έναν χρόνο φέραμε 15 κανονιστικές πράξεις και νομοθετήματα».
«Ένα χρόνο μετά την εθνική τραγωδία και υπάρχουν ακόμα ανοικτές πληγές. Ευθύνη της Πολιτείας είναι να συμβάλει στην ταχύτατη αποκατάστασή τους», σημείωσε, από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.
Ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκε των μέτρων που είχε λάβει το υπουργείο Υγείας και αφορούσε το κομμάτι της κοινωνικής φροντίδας των πληγέντων, τονίζοντας ότι «στην πλειονότητά τους αντιμετωπίστηκαν με επάρκεια και πληρότητα».
«Πάντα υπάρχουν κενά στην παρέμβαση του κράτους σε μια τέτοια μεγάλη τραγωδία. Όλα, όμως, όσα έγιναν προφανώς και δεν συνάδουν με εικόνα εγκατάλειψης. Κενά μπορεί να υπήρξαν, όμως, το υπουργείο Υγείας έκανε το καλύτερο με σεβασμό, ευαισθησία, σοβαρότητα και χωρίς τυμπανοκρουσίες και αναρτήσεις στο διαδίκτυο και με διάθεση πολιτικής εκμετάλλευσης», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Θανάσης Μπούρας, ζήτησε να συμπεριληφθεί στις ρυθμίσεις και η περιοχή της Κινέττας, η οποία επλήγη παλαιότερα από μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά, επικαλούμενος και τη δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δεν πρέπει να ξεχαστεί.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης, έκανε λόγο για «ολιγωρίες της προηγούμενης κυβέρνησης», ενώ επισήμανε ότι «για τη ΠΝΠ υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των κατοίκων και το κόμμα του δεν έχει κανένα λόγο να είναι αρνητικό».
Επισήμανε, όμως, ότι πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του ενός έτους για την ολοκλήρωση του χωρικού σχεδίου για το Μάτι, και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αποφύγουμε τις παγίδες που θα αντιμετωπίσει το νέο πρότυπο χωροταξικό σχέδιο».
Λανθασμένη, χαρακτήρισε τη στρατηγική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των κατοίκων της περιοχής που έχει πληγεί από τη φονική πυρκαγιά, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας.
«Παραμένουν εδώ και ένα χρόνο άλυτα τα προβλήματά τους με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης και, έτσι όπως πάει, δεν πρόκειται να λυθούν και τώρα με ευθύνη της ΝΔ», τόνισε ο κ. Γκιόκας.
«Ούτε η ΠΝΠ που διαφημίστηκε βαρύγδουπα ούτε οι συμπληρωματικές πράξεις, δίνουν λύση και απάντηση στα κρίσιμα ζητήματα. Το μόνο που κάνουν είναι να αντιμετωπίζονται αυτονόητα ζητήματα με μέτρα που είναι πιο κάτω και από τις στοιχειώδεις ανάγκες, και να μετατίθεται η ευθύνη του κράτους σε αμφιλεγόμενες εταιρίες. Δεν συμφωνούμε με την αρχή που διέπει το νομοσχέδιο», πρόσθεσε ο κ. Γκιόκας.
Για νομοσχέδιο που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να προσεχθούν ορισμένα σημεία του που είναι ασαφή και προβληματικά, όπως η λειτουργία της Εταιρίας «ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ» και οι αρμοδιότητες που ανατίθενται στο ΤΕΕ..
Για αντιφατική λογική του νομοσχεδίου, μίλησε ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα ίδια με τις πυρκαγιές στην Ηλεία και με το «Ταμείο Μολυβιάτη». Ενστάσεις εξέφρασε για τις διαδικασίες των απευθείας αναθέσεων, σημειώνοντας ότι πρέπει να είναι δεδομένες και σαφείς, και τόνισε ότι «δεν πρέπει να νομοθετούμε α λα καρτ».
Ο εισηγητής της ΝΔ, Νικος Ταγαράς, έκανε λόγο για εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποκατάστασης του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και άμεσης ανάγκης για την οικονομική στήριξη και ενίσχυση των κατοίκων της περιοχής που επλήγησαν από την περσινή τραγωδία.
Τι προβλέπει η ΠΝΠ
Με το νομοσχέδιο για την κύρωση της ΠΝΠ:
– Θεσπίζονται διατάξεις για την απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου του 2018.
– Συγκροτείται ως φορέας κατάρτισης και διαχείρισης σχεδίου δράσεων για την περιοχή και τους κατοίκους η Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με την επωνυμία «Μάτι Ξανά» στην οποία θα εκπροσωπούνται τοπικοί φορείς, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΤΕΕ, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, εκπρόσωποι των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας, Πικερμίου και της Περιφέρειας Αττικής. Αποστολή του νέου φορέα είναι, μεταξύ άλλων, η κατάρτιση σχεδίου δράσης αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών. Η διάρκεια λειτουργία της εταιρίας ορίζεται ετήσια και μπορεί να παραταθεί για ένα ακόμα χρόνο εφόσον κριθεί αναγκαίο.
– Ανατίθεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος η χάραξη ενός νέου πρότυπου ειδικού χωρικού σχεδίου για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Αττικής που επλήγη από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου με καταληκτική ημερομηνία παράδοσής του την 23η Ιουλίου 2020. Για την υλοποίηση του έργου αυτού, το ΤΕΕ έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε αναθέσεις κατά παρέκκλιση από τις πάγιες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
Στη ΠΝΠ προβλέπονται, επίσης, επιπλέον μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων όπως:
– Παρατείνεται μέχρι 31/07/2020 η αναστολή των πλειστηριασμών σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων που περιέχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών.
– Χορηγείται αποζημίωση για αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος ο οποίος καθορίζει το ύψος και τους όρους της.
– Παρέχεται πλήρης υγειονομική κάλυψη των εγκαυματιών, συντάσσεται Μητρώο εγκαυματιών θυμάτων δασικών πυρκαγιών, ενώ μέσω ΕΟΠΥΥ τους παρέχονται δωρεάν τα πάσης φύσεως φάρμακα, καθώς και κατ οίκον νοσηλεία συμπεριλαμβανομένων και των φυσικοθεραπειών και άλων θεραπειών για την αποκατάστασής τους.
– Παρατείνεται μέχρι τις 10.08.2020 η προθεσμία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής.