Στην πλήρη διάψευση του ρεπορτάζ του CBS News, το οποίο μιλά για μετεγκατάσταση μεταναστών από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα και στην Ιταλία, προχώρησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης

«Το ρεπορτάζ του CBS είναι αναληθές. Δεν υπάρχει ούτε συμφωνία ούτε αίτημα από τις ΗΠΑ για την επανεγκατάσταση νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα. Η ελληνική μεταναστευτική πολιτική είναι ξεκάθαρη και αποδίδει, παρά τις διεθνείς δυσκολίες. Αυστηρή προστασία συνόρων, με σεβασμό στον νόμο και την ανθρώπινη ζωή, και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και, ταυτόχρονα, διμερείς συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας με φίλες χώρες για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας και προσέλκυση ταλέντων για την ανάδειξη της χώρας σε διεθνές ερευνητικό και τεχνολογικό κέντρο. Η πολιτική μας φέρνει αποτελέσματα όπως αποτυπώνεται στη χαμηλή πληρότητα του εθνικού συστήματος υποδοχής και ταυτοποίησης, ιδίως στις δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, και την επιτυχία του προγράμματος διευκόλυνσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους νόμιμους Τούρκους επισκέπτες εκεί, ως αποτέλεσμα της αυξημένης μας αξιοπιστίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο Δημήτρης Καιρίδης. 

Νωρίτερα, ο υπουργός είπε στον ΣΚΑΪ ότι το αμερικανικό δίκτυο δεν επικοινώνησε με τις ελληνικές Αρχές για να ζητήσει την άποψη τους και πρόσθεσε: «Είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Δεν είναι πολιτικά νεκρός χρόνος. Κάποιοι μπορεί να θέλουν να προκαλέσουν εντυπώσεις».

Το ρεπορτάζ του CBS News 

Το CBS News έκανε λόγο για σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν που έχει σκοπό να αποθαρρύνει τους μετανάστες από τη Λατινική Αμερική να ταξιδεύουν προς τα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Ελλάδα και η Ιταλία θα υποδεχτούν περίπου 500 μετανάστες έκαστη, από όσους υποβάλλονται σε έλεγχο στα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας που βρίσκονται στην Κολομβία, στην Κόστα Ρίκα, στον Ισημερινό και στη Γουατεμάλα.  

Σύμφωνα με το CBS News, στις 20 Μαΐου, Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με διπλωμάτες από τον Καναδά, την Ιταλία, την Ισπανία και τις χώρες που φιλοξενούν τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας για να συζητήσουν την πρωτοβουλία. Σε συνέντευξή του στο CBS News την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Alejandro Mayorkas φάνηκε να αναφέρεται στη συμφωνία με την Ελλάδα.  «Συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία, και πρόσφατα με την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς για να φτάσουν τα άτομα στις χώρες τους, μακριά από τα χέρια των διακινητών που επιδιώκουν απλώς να εκμεταλλευτούν τα άτομα αυτά για να βγάλουν κέρδος», δήλωσε.