Για τα νέα της καθήκοντα ως Προέδρου της Υψηλού Επιπέδου Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής προστασίας και της εργασίας, μίλησε η Άννα Διαμαντοπούλου στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Ένα από τα κύρια ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί η συγκεκριμένη επιτροπή είναι το δημογραφικό ζήτημα, που αποτελεί ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό και η χώρα μας, καθώς σημαίνει πως θα έχουμε ακόμα λιγότερους νέους εργαζόμενους και περισσότερους συνταξιούχους. «Άρα το πώς θα παίρνουν τις συντάξεις τους οι συνταξιούχοι είναι ένα τεράστιο θέμα που πρέπει να οργανωθεί», τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου.
Αναλύοντας τα δημογραφικά στοιχεία της Ελλάδας, είναι ενδιαφέρον, επεσήμανε η κ. Διαμαντοπούλου, ότι την περίοδο 1999-2001 που είχαμε την μεγαλύτερη ανάπτυξη, η χώρα ήταν σε ευημερία, ετοιμάζαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είχαμε τους υψηλότερους μισθούς και συντάξεις, ταυτόχρονα είχαμε και το μικρότερο ποσοστό γεννήσεων. «Άρα είναι ένα σύνολο παραγόντων που παίζει ρόλο στο δημογραφικό, αν σκεφτεί κανείς μάλιστα ότι η Γερμανία που έχει το ισχυρότερο κοινωνικό κράτος, έχει το μεγαλύτερο δημογραφικό πρόβλημα. Έχει να κάνει και με τα οικονομικά δεδομένα και τις κοινωνικές υποδομές αλλά έχει να κάνει και με το πολιτιστικό πρότυπο που δημιουργείται». Επιπλέον, το δημογραφικό δεν σχετίζεται μόνο με το ότι γεννάμε λιγότερο αλλά και με το ότι γερνάμε περισσότερο, με το προσδόκιμο ζωής να έχει αυξηθεί.
Στο θέμα της ψηφιακής μετάβασης, επίσης, σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου, έχουμε αντικατάσταση της ανθρώπινης εργασίας τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών όσο και σε επίπεδο χειρωνακτικής εργασίας. Έχουμε από την μία λοιπόν, φθηνότερες και ταχύτερες υπηρεσίες αλλά συνεχώς μειώνονται οι θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει αφενός ανεργία και αντιστοίχως την ανάγκη επιδοματικής πολιτικής εκεί, με ταυτόχρονη υποστήριξη του κοινωνικού κράτος, πρόσβαση στο σύστημα υγείας χωρίς να πληρώνουν και λιγότερους φόρους.
Από την άλλη, η κλιματική αλλαγή, οι φυσικές καταστροφές, αλλά και οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν με την μετάβαση στις ΑΠΕ και το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, δυσχεραίνουν πολύ τα πράγματα και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην κοινωνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ίδια ώρα, η κ. Διαμαντοπούλου, υπογράμμισε τις ανισότητες που αμβλύνονται στην κοινωνία, ενώ στο εσωτερικό της Ευρώπης έχουμε αύξηση της παιδικής φτώχειας αλλά και αύξηση των προβλημάτων υγείας, ένας δείκτης που επιδεινώθηκε πολύ κατά την πανδημία.
Μια ακόμη σημαντική πρόκληση για την Ευρώπη είναι και η ενσωμάτωση των μεταναστών στις κοινωνίες των κρατών-μελών, οι οποίοι εργάζονται πια σε θέσεις που πλέον δεν απασχολούνται οι ευρωπαίοι πολίτες. «Θα πρέπει να ενταχθούν αυτοί οι άνθρωποι στο κοινωνικό σύστημα, αλλά θα πρέπει και η Ευρώπη να είναι καθαρή στο ότι υπάρχει Ευρωπαϊκή Συνθήκη που είναι πάνω από τα Συντάγματα και η οποία θέτει πολύ συγκεκριμένες αρχές για την λειτουργία της κοινωνίας, τις οποίες θα πρέπει να αποδέχονται όλοι».
«Μετά από 4 χρόνια διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωπαϊκής ένωσης αποφασίστηκε από το ευρωπαϊκό συμβούλιο στο μνημόνιο του 2021 και το σχέδιο δράσης για το κοινωνικό κράτος. Μια από τις βασικές διαστάσεις είναι οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές του κοινωνικού κράτος. Η επιτροπή ξεκίνησε χθες να λειτουργεί και είναι τελείως ανεξάρτητη από τα κράτη», τόνισε η κ Διαμαντοπούλου.
Σε πρώτη φάση θα αναλυθούν με νούμερα και στοιχεία τα δεδομένα που αφορούν στο κοινωνικό κράτος και στην συνέχεια θα γίνουν οι προβολές του σήμερα, στο μέλλον, προκειμένου να διαμορφωθούν προτάσεις που θα ενισχύσουν το κοινωνικό κράτος της Ευρώπης συνολικά.
Πηγή: ΕΡΤ