Δεκάδες ομογενείς Έλληνες της Χειμάρρας συγκεντρώθηκαν απόψε, Δευτέρα, με αφορμή την απόφαση του Αλβανικού Ειδικού Δικαστηρίου GJKKO που δεν έδωσε άδεια ορκομωσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο της περιοχής Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος. 

Οι πολίτες φώναξαν με οργή και αγανάκτηση «ντροπή σας, έχουμε δικτατορία», όταν έμαθαν τελικά ποιο ήταν το πόρισμα του δικαστηρίου για τον εκλεγμένο δήμαρχό τους, ο οποίος δεν μπορεί να ορκιστεί, επειδή βρίσκεται ακόμα υπό κράτηση. 

Ντούλες: Η παρέμβαση στη δικαιοσύνη είναι αυτό που ακούσατε στη συνέντευξη Ράμα 

Ο επικεφαλής του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες έκανε, συγκεκριμένα, λόγο για απόφαση που παραβιάζει το κράτος δικαίου και το τεκμήριο της αθωότητας. Σε δήλωσή του στα ΜΜΕ μετά τη δικαστική απόφαση, ο Ντούλες είπε ότι η σημερινή απόφαση ενορχηστρώθηκε από τον Έντι Ράμα: «Η υπόθεση Μπελέρη δεν είναι τίποτα άλλο από μια κακοφωνία της δικαιοσύνης όπου το κείμενο, η μουσική και η ενορχήστρωση γίνονται από έναν αποκλειστικό συνθέτη, τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα».

Στη συνέχεια, εξήγησε: «Εδώ και μήνες ο Μπελέρης στερείται το βασικό του δικαίωμα, ενώ οι πολίτες στερούνται το δικαίωμα εκλέγειν. Το θέμα είναι ένα και μοναδικό: ο Ράμα θέλει πάση θυσία να κρατήσει στην καρέκλα του δήμου Χειμάρρας έναν δήμαρχο που δεν έχει ψηφιστεί από τους πολίτες για να συνεχίσει τις υποθέσεις διαφθοράς με στόχο την αλλοτρίωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ακινήτων της Χιμάρας».

«Δεν πρόκειται για παρέμβαση στις υποθέσεις της δικαιοσύνης αλλά για μια άποψη που μπορούμε να εκφράσουμε για μια απόφαση. Η παρέμβαση στη δικαιοσύνη είναι αυτό που ακούσατε στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Ράμα. Είναι πολύ δύσκολες στιγμές που δημιουργούν ένα επικίνδυνο προηγούμενο που παραβιάζει το κράτος δικαίου, το τεκμήριο της ανεξαρτησίας», συμπλήρωσε. 

Τι αποφάσισε το Δικαστήριο - Ράμα: Η Ελλάδα δεν έχει δίκιο θέμα Μπελέρη 

Το δικαστήριο Τιράνων αποφάσισε, ειδικότερα, ότι δεν θα δώσει άδεια ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, δίνοντας το δικαίωμα να κάνει μέσα σε 15 ημέρες έφεση της απόφασης. «Ο Έντι Ράμα και η σπείρα του ευτελίζουν τη διαδικασία και προκαταβάλουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης» δήλωσε ο Μπελέρης μετά την απόφαση.

Ωστόσο, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Α2CNN, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δεν έχει δίκιο στο θέμα του Μπελέρη» και πρόσθεσε: «Η Αλβανία είναι ένα κράτος που δεν έχει άλλη δικαιοσύνη για πολίτες αλβανικής υπηκοότητας και άλλη δικαιοσύνη για Αλβανούς άλλης υπηκοότητας. Δεν είναι θέμα που αφορά τα δικαιώματα της μειονότητας. Δεν έχουμε πρόβλημα με τις μειονότητες. Έχουμε κάνει για τις μειονότητες ό,τι δεν έχουν κάνει πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ως προς το ζήτημα της ορκωμοσίας του Μπελέρη, ισχυρίστηκε: «εμείς δεν έχουμε καμία δυνατότητα να αποφασίσουμε αν θα γίνει ή όχι η ορκωμοσία, ούτε η Γενική Διεύθυνση Φυλακών, ο νόμος ορίζει ξεκάθαρα πότε γίνεται».

Ο Ράμα εμφανίστηκε να αδιαφορεί για τις ευρωπαϊκές παροτρύνσεις και τις όποιες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ ώστε να βρεθεί λύση στο όλο ζήτημα λέγοντας μάλιστα πως: «Ακόμα και να γυρίσει ανάποδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εμείς δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα και πέραν του στρατηγικού συμφέροντος της Αλβανίας, το οποίο είναι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη και η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των θεσμών της δικαιοσύνης».