Δέος προκαλεί το γιγαντιαίο ρωσικό αεροσκάφος Ilyushin Il-76 που ήρθε την Τρίτη στην Ελλάδα, και έχει ήδη μπει στη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Αυτή τη στιγμή το ένα από τα Ilyushin επιχειρεί στο πύρινο μέτωπο της Αρκαδία στα όρια με την Ηλεία.

Το Ilyushin Il-76 είναι ένα πολλαπλών χρήσεων τετρακινητήριο αεροσκάφος που κατασκευάζει η ρωσική Ilyushin. Σχεδιάστηκε το 1967 με κύριο στόχο την αερομεταφορά στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού στη Σιβηρία και στον Αρκτικό Κύκλο, αλλά μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα πυροσβεστικά αεροπλάνα του κόσμου. Ενδεικτικά, το 2017 το Ilyushin Il-76 επιχειρούσε αδιάκοπα για 39 μέρες στην Χιλή.

Πρακτικά η χρήση του θηριώδους Il-76 ως αεροσκάφος πυρόσβεσης ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πρόκειται για ένα πραγματικά γιγαντιαίο εναέριο μέσο πυρόσβεσης αφού το Il-76 μεταφέρει 42 τόνους νερό στις δυο δεξαμενές του.

Συγκριτικά, το ρωσικό Beriev Be-200 που έχει ενοικιαστεί από την αρχή της αντιπυρικής σεζόν, ήδη λαμβάνει μέρος στην μάχη με τις φλόγες στην ελληνική επικράτεια, μεταφέρει μόλις 12 τόνους ή όσο περίπου οκτώ Canadair.

Βίντεο από την επιχείρηση του ρωσικού πυροσβεστικού αεροσκάφους δημοσιεύει το nafpaktianews

 

 

Συγκλονιστικά πλάνα από το πιλοτήριο του Beriev-200

Το ρωσικό «θηρίο» βρίσκεται στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου κι έχει συμμετάσχει σε δεκάδες κατασβέσεις δείχνοντας τα «δόντια» του με τις τεράστιες δυνατότητές του

Τα συγκλονιστικά πλάνα, που δημοσίευσε το sputniknews.gr είναι από τα πύρινα μέτωπα που έχουν καταγραφεί μέσα από το ρωσικό αεροσκάφος Beriev-200 το οποίο εδώ και εβδομάδες επιχειρεί στην κατάσβεση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Το ρωσικό «θηρίο» βρίσκεται στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου κι έχει συμμετάσχει σε δεκάδες κατασβέσεις δείχνοντας τα «δόντια» του με τις τεράστιες δυνατότητές του.

Υπερόπλο από τη Ρωσία

«Ο γίγαντας από την Ρωσία», όπως το αποκαλούν, είχε ριχτεί και στη «μάχη» με τις φλόγες στην πρόσφατη πυρκαγιά στη Σταμάτα στις 27 Ιουλίου αλλά και στη φωτιά στη Ζήρια Αχαΐας στις 31 Ιουλίου. Σχεδιασμένο για επιχειρήσεις με διμελές πλήρωμα, διαθέτει οκτώ δεξαμενές και μπορεί να συγκεντρώνει και να μεταφέρει 12 τόνους νερού από την θάλασσα σε 14 δευτερόλεπτα με κύματα έως 1,2 μέτρα. Επίσης, εκτός από νερό, πραγματοποιεί ρίψεις με επιβραδυντικό υγρό και μπορεί να μεταφέρει έως 64 άτομα. Συνολικά, μπορεί να ρίχνει 270 τόνους με κάθε ανεφοδιασμό του σε καύσιμα.

Το Beriev Be-200 έχει αποδείξει, σύμφωνα με τη ρωσική ανακοίνωση, την αποτελεσματικότητά του στις μεγάλες πυρκαγιές στη Ρωσία. Όσο για το πώς γίνεται η υδροληψία;
Το αεροπλάνο κατεβαίνει προς την επιφάνεια του νερού με τη μικρότερη δυνατή ταχύτητα. Στη συνέχεια ο πιλότος ανοίγει τους μηχανισμούς υδροληψίας ενώ το αεροπλάνο γλιστράει πάνω στην επιφάνεια του νερού με ταχύτητα 150-190 χλμ./ώρα.

Το νερό μεταφέρεται σε δεξαμενές μέσω μηχανισμών, που έχουν τη δυνατότητα να αντλούν περίπου ένα τόνο ανά δευτερόλεπτο.
Όταν οι δεξαμενές γεμίζουν, το νερό αρχίζει να πέφτει μέσα από μία ειδική βαλβίδα. Ο πιλότος βλέπει τη ροή του νερού, κλείνει τους μηχανισμούς υδροληψίας και αποθαλασσώνεται.