Με τον Κύπριο ομόλογό του Γιάννη Κασουλίδη συναντήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλεσης του ΟΗΕ, ο Νίκος Δένδιας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως «κατ΄αρχάς είναι μεγάλη μου χαρά που ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών η οποία ξεκινά σήμερα, υποδέχθηκα εδώ, στην Ελληνική Αντιπροσωπεία, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη».

«Είθισται, αλλά είναι και πολύ χρήσιμο να συντονιζόμαστε κάθε φορά και να συζητάμε για τις επαφές που θα έχουμε και τις προσπάθειες που από κοινού μπορούμε να καταβάλουμε. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να διατυπώσω την πιο έντονη ικανοποίηση της Ελλάδας για την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Νομίζω ότι αξίζουν ευχαριστίες και στον [Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ] Antony Blinken, αλλά και στους Γερουσιαστές Menendez και Rubio. Θα ήθελα όμως να πω ότι στην ουσία αυτό αποτελεί επιβράβευση της συνεπούς στάσης της Κυπριακής Δημοκρατίας όλα αυτά τα χρόνια. Της νέας αντίληψης, η οποία υπάρχει, συνολικής συμπόρευσης απέναντι σε οποιασδήποτε μορφής επιθετικότητα» πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

«Στο πλαίσιο αυτό, είχαμε μαζί την ευκαιρία να έχουμε μια τριμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας. Μας ανέλυσε τι συμβαίνει στον Νότιο Καύκασο, και είχαμε την ευκαιρία να διατυπώσουμε από κοινού τη σταθερή θέση μας υπέρ της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας», συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στη συνέχεια στέλνοντας μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία και τις προκλήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο τόνισε πως «οποιοσδήποτε αναθεωρητισμός, από οπουδήποτε και αν προέρχεται, από οποιαδήποτε χώρα και αν ξεκινάει -και, μάλιστα, με την προσπάθεια η ενεργειακή κατάσταση να λειτουργήσει ως όπλο εις βάρος ορισμένων κρατών και να επιχειρηθούν αλλαγές επί του εδάφους- θα μας βρίσκει αντίθετους».

«Η Ελλάδα και η Κύπρος συμπορεύονται πάντα με έναν άξονα και ένα κοινό ευαγγέλιο: την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, στα δικαιώματα ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, και, βέβαια, και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», είπε ακόμη ο κ. Δένδιας.

Τέλος απαντώντας στις συναντήσεις που θα έχει κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα έχω πάνω από 30 επαφές εγώ, και αν λάβετε υπόψη σας και έναν μεγάλο αριθμό επαφών που θα έχει και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έρχεται αύριο στη Νέα Υόρκη, νομίζω ότι συνολικά θα έχουμε πάνω από 40-45 συναντήσεις.

Νομίζω ότι είναι μία λαμπρή ευκαιρία να εμβαθύνουμε σχέσεις που ήδη έχουμε, αλλά επίσης να εξηγήσουμε σε όλους τους συνομιλητές μας τον εποικοδομητικό ρόλο που η Ελλάδα παίζει στην ευρύτερη περιοχή της -και στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και, βέβαια, να προωθήσουμε το μεγάλο εθνικό θέμα της Κύπρου».