Ως υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο πρέσβης επί τιμή Γ. Αϋφαντής, ικέτευε τον Τσαβούσογλου για να μην κάτσει στραβή στη βάρδιά του. Τώρα ο Γιώργος Κατρούγκαλος εγκαλεί την κυβέρνηση με αφορμή τις νέες προκλητικές δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών

«Η Ελλάδα έχει απαράγραπτο κυριαρχικό δικαίωμα να επεκτείνεται τα χωρικά της ύδατα σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας. Το τουρκικό casus belli στο Αιγαίο είναι παράνομο και απαράδεκτο. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς» αναφέρει σε ανάρτησή του ο Γιωργος Κατρούγκαλος και προσθέτει «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επανειλλημένα καταθέσει προτάσεις για επεκταση νότια, δυτικά κ ανατολικά της Κρήτης κ στο Καστελλόριζο κ οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπιδας στην Αν. Μεσόγειο με όλες τις όμορες χώρες κ την Κύπρο. Η Κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί επί της πρότασης μας»

Ως κυβέρνηση βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ απλά δεν… πρόλαβε αλλιώς θα το είχε κάνει. Όμως την ώρα που καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες να εγκαλεί την κυβέρνηση δείχνει μια αμετροέπεια το λιγότερο. Την ίδια στιγμή το να τα επισημαίνει αυτά ο Γ. Κατρούγκαλος την ώρα που ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Αϋφαντής, έχει μιλήσει δημοσίως για τη στάση του ως υπουργός Εξωτερικών προκαλεί αντιδράσεις.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Αϋφαντής  είχε δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό Κρήτη TV ότι ο Γ. Κατρούγκαλος ικέτευε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για μια συνάντηση ώστε να μη ΄κάτσει “στραβή” στη βάρδιά του. «”Τον θυμάμαι τον κύριο Κατρούγκαλο όταν ήμουνα πρέσβης το 2019 στην Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης -η Φινλανδία είχε την προεδρία- είχε έρθει και ο κύριος Τσαβούσογλου στο Ελσίνκι, να τον ικετεύει για μία συνάντηση. Να τον ικετεύει και να του λέει ο άλλος “Να καθίσουμε σε έναν καναπέ να τα πούμε βρε παιδί μου. Όχι”» είχε πεί προσθέτοντας:

«ο Τσαβούσογλου του είπε άλλη ώρα δεν μπορώ, 10 η ώρα το βράδυ. 10 η ώρα το βράδυ ήμαστε εκεί. Μείνανε μισή ώρα μέσα και όταν βγήκε αναφώνησε ανακουφισμένος “Εντάξει, δε θα γίνει τίποτα μέχρι τον Σεπτέμβριο”. Λοιπόν, και πετάχτηκε ένας συνεργάτης του και του λέει “Μούφα κύριε υπουργέ, μούφα”, το παιδί αυτό νέο εκφράστηκε έτσι”»

Και είχε καταλήξει  «Τον κοίταζα και εγώ και οι υπόλοιποι, πολύ λίγοι διπλωμάτες ήμαστε, ήταν και η ΕΡΤ έξω, περίμενε ο κύριος Μελέτης. Αυτός ο άνθρωπος είχε έρθει να ικετεύσει να μη γίνει στη βάρδια του η ζημιά γιατί Σεπτέμβριο υπολόγιζε να κάνει εκλογές το ’19»