Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο “tomifesto.gr” ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Ν.Δ. Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου μιλώντας για τα καίρια θέματα της επικαιρότητας όπως η σκευωρία Novartis, η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων και η στάση του Ταγίπ Ερντογαν, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, η πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς και η αναβάθμιση του ρόλου της Βουλής.
Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση
Αποκωδικοποιώντας την ομιλία του κ. Παπαγγελόπουλου, με βάση την εμπειρία του στα δικαστικά έδρανα, απάντησε ότι «δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις στις βασικές κατηγορίες, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει με τις συχνές αναφορές του σε πολιτικά πρόσωπα, κυρίως της Ν.Δ., με τα οποία δήθεν είχε και διατηρεί άριστες σχέσεις. Και έτσι να έχουν τα πράγματα δεν αναιρούν τις ενδεχόμενες ευθύνες του».
Αντιπρόεδρε, πώς κρίνετε τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, κυρίως με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή καθώς και με το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων;
Έχω τονίσει από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το «σκάνδαλο» NOVARTIS, ότι αποτελεί σκευωρία που αποκλειστικό στόχο είχε την σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ και αποδείχθηκε, από την τροπή που πήρε η υπόθεση, πόσο είχα δίκιο. Η διαδικασία χαρακτηρισμού και θέσης των τριών μαρτύρων, ως προστατευόμενων μαρτύρων, πάσχει από πολλαπλή ακυρότητα, όπως κατ’ επανάληψη τόνισα σε συνεντεύξεις και αρθρογραφία μου και, βέβαια, υπάρχουν μεγάλες – σκόπιμες πιστεύω- ευθύνες των εισαγγελέων διαφθοράς. Όσον αφορά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή, σας παραπέμπω στην απάντηση που έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας στους ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα. Μια απάντηση που είναι και νομικά θεμελιωμένη και πολιτικά αφοπλιστική. Να σημειώσω μόνο ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει ασέβεια προς τους θεσμούς, έλλειψη πολιτικού πολιτισμού και κατ’ επέκταση προσπάθεια υπονόμευσης της όλης διαδικασίας, με απώτερο στόχο τη συγκάλυψη του κ. Παπαγγελόπουλου.
Πώς αποκωδικοποιείτε την ομιλία και τη στάση του κ. Παπαγγελόπουλου;
Δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις στις βασικές κατηγορίες, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει με τις συχνές αναφορές του σε πολιτικά πρόσωπα, κυρίως της Ν.Δ., με τα οποία δήθεν είχε και διατηρεί άριστες σχέσεις. Και έτσι να έχουν τα πράγματα δεν αναιρούν τις ενδεχόμενες ευθύνες του. Προσωπικά, δεν με έπεισε και πιστεύω ότι ούτε τον εαυτό του έπεισε, σε κάθε όμως περίπτωση, σεβόμενος το τεκμήριο της αθωότητας, θα αποφανθεί η Επιτροπή και στη συνέχεια η Δικαιοσύνη.
Η αίσθηση που προέκυψε στην κοινή γνώμη είναι πως καλύπτει τον κ. Τσίπρα στη σκευωρία της Novartis ενώ πολλοί –και θα έλεγα πιο επικριτικοί- λένε πως μπορεί «να τον κρατάει στο χέρι». Ποια είναι η δική σας αίσθηση;
Δεν αποκλείω κανένα ενδεχόμενο, αλλά καλύτερα να περιμένουμε τις εξελίξεις.
Αν από την Προανακριτική Επιτροπή, προκύψουν στοιχεία περί εμπλοκής και άλλων προσώπων στη συγκεκριμένη υπόθεση, θα υπάρξουν νέες παραπομπές;
Αν υπάρξουν νέα στοιχεία είτε για τον κ. Παπαγγελόπουλο και για άλλες αξιόποινες πράξεις, είτε και για άλλα πρόσωπα, βεβαίως και θα επεκταθεί το κατηγορητήριο και ενδεχομένως η Ποινική δίωξη.
Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνουν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών της ενδοχώρας από τη μετακίνηση μεταναστών – προσφύγων, με στόχο αποσυμφόρηση των νησιών. Πρέπει ή όχι η Κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση του «διπλού» αυτού προβλήματος;
Δυστυχώς η Κυβέρνησή μας καλείται να αντιμετωπίσει εκ νέου μία κατάσταση που κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μία κατάσταση η οποία εν πολλοίς οφείλεται κυρίως στην ιδεολογική της προσέγγιση η οποία, όπως είχαμε τονίσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια των 4 τελευταίων χρόνων, θα κρινόταν στο τέλος της θητείας της. Και πράγματι κρίθηκε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Μίας κατάστασης που περιλαμβάνει χιλιάδες αιτήματα ασύλου σε εκκρεμότητα, χιλιάδες αιτούντες άσυλο εγκλωβισμένους στα νησιά του Αιγαίου, ελάχιστες επιστροφές όσων οι αιτήσεις τους έχουν απορριφθεί, έλλειψη δομών καθώς και ελέγχου των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη διεθνή προστασία.
Πράγματι, το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα αποτελεί βαρόμετρο για την Κυβέρνησή μας και θεωρώ ότι το σχέδιο νόμου, αλλά και η γενικότερη πολιτική που σχεδίασε η Κυβέρνησή μας για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, θα έχει απτά και θετικά αποτελέσματα μεσο-βραχυπρόθεσμα, σεβόμενοι όμως πλήρως τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, όπως αυτά καθορίζονται από το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο.
Αντιπρόεδρε, την ίδια στιγμή, οι τουρκικές προκλήσεις καθημερινά κλιμακώνονται. Ποια είναι η άποψή σας, για τη στάση του Ταγίπ Ερντογάν;
Ο Ερντογάν προσπαθεί αυτή τη στιγμή, γεωπολιτικά να εγκαθιδρύσει μία ισχυρή Τουρκία, εκμεταλλευόμενη αφενός την κατάσταση που κυριαρχεί σήμερα στη Συρία αλλά και εντείνοντας τις προκλήσεις του προς Ανατολάς, χρησιμοποιώντας αφενός μία προκλητική ρητορική, αφετέρου τους περίπου 4 εκατ. πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής στο έδαφός της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να υιοθετεί αυτήν την προκλητική ρητορική, με την σώφρονα πολιτική που ο ίδιος ακολουθεί, όχι μόνο διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας έναντι τουρκικών αξιώσεων, αλλά ταυτόχρονα έχει αναδείξει διεθνώς, και ειδικότερα σε επίπεδο ΕΕ αλλά και ΝΑΤΟ, την τουρκική προκλητικότητα καθώς και τη χρήση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος ως μοχλό πίεσης προς την Ελλάδα.
Έχει καταστήσει δε σαφές σε όλους ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ και το υπάρχον statusquoείναι αμετάβλητο. Οι εξάρσεις του κ. Ερντογάν δεν θεωρώ ότι στοχεύουν στη μεταβολή τουstatusquoστο Αιγαίο αλλά, όπως συνήθως συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες, σε εσωτερική κατανάλωση προκειμένου να τονώσει τον απολίτιστο εθνικισμό των οπαδών του. Μην ξεχνάμε άλλωστε και τον πρόσφατο στρατιωτικό χαιρετισμό της Τουρκικής Εθνικής ομάδας ενόψει της τουρκικής εισβολής στη Βόρεια Συρία. Επίσης, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και την αντιφατική πολιτική ΗΠΑ και Ρωσίας.
Πως αξιολογείτε την πορεία της ελληνικής οικονομίας, γιατί μπορεί οι δείκτες να ευημερούν αλλά ο Έλληνας ακόμα δεν έχει συνέλθει από την δεκαετή περίοδο της κρίσης και ιδιαίτερα από την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κατά κοινή ομολογία, εξόντωσαν τη μεσαία τάξη;
Στη συγκεκριμένη ερώτηση νομίζω ότι τα στοιχεία των πεπραγμένων του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησής μας το τελευταίο τρίμηνο είναι αδιάψευστα. Μείωση φόρων, βελτίωση πιστοληπτικής ικανότητας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο προσέλκυσης επενδύσεων, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, πρωτογενές πλεόνασμα σε συνέχεια εκείνου του οποίου παραλάβαμε από την προηγούμενο Κυβέρνηση αλλά, και το τονίζω, χωρίς την επιβολή νέων φόρων αλλά αντιθέτως με φοροαπαλλαγές, απεμπλοκή μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, έγκριση για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και καταβολή του προκαταβολικά, διασφάλιση και αύξηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και όλα αυτά σε μόλις 3 μήνες διακυβέρνησης.
Κ. Αθανασίου, από τη θέση του Β’ Αντιπροέδρου της Βουλής, πώς βλέπετε σήμερα το ρόλο της; Όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες «απίστευτων» καταστάσεων που διαδραματίστηκαν κατά την περίοδο της απελθούσας Κυβέρνησης και η ΝΔ, ως τότε αντιπολίτευση, τις είχε καταγγείλει. Αναβαθμίστηκε ή υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια για την επίτευξη αυτού του στόχου;
Θεωρώ ότι η επιλογή του κ. Τασούλα ως Προέδρου της Βουλής, πέραν των ικανοτήτων που ο ίδιος διαθέτει, αποτέλεσε και το έναυσμα ενός νέου πιο δημοκρατικού πιο ευπρεπούς και πιο πολιτισμένου διαλόγου από αυτόν που ζήσαμε κατά τη διάρκεια της τελευταίας θητείας του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι της Βουλής αλλά και τα μέλη της Κυβέρνησης, στο σύνολό τους, έχουν καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο η παρούσα Κυβέρνηση θα κυβερνήσει και θα νομοθετήσει. Και θεωρώ ότι πολύ θα απέχει από τον πεπαλαιωμένο και άκρως κομματικό τρόπο με τον οποίο η χώρα κυβερνήθηκε τα προηγούμενα 4 ½ χρόνια.
Τέλος, αυτό που θα επιθυμούσα είναι να συναποφασίσουμε όλοι στο Κοινοβούλιο να βελτιώσουμε εκτός από τον πολιτικό λόγο και την ενδυμασία μας έτσι ώστε να μην προσβάλουμε την αισθητική της Βουλής.