Δεν αντέχουμε άλλο προσφυγικό κύμα, διαμηνύει ο Ερντογάν

41

Η Τουρκία δεν μπορεί να διαχειριστεί ένα νέο κύμα προσφύγων από τη βόρεια Συρία, επανέλαβε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον αμερικανό υπουργό Εμπορίου και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή της λεγόμενης «ασφαλούς ζώνης» στην περιοχή.

Ανάλογο μήνυμα είχε στείλει νωρίτερα και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφήνοντας αιχμές εναντίον των ΗΠΑ, ότι χρονοτριβούν στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Οι δύο NATOϊκοί σύμμαχοι έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία μίας ζώνης στη βόρεια Συρία, κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας, καθώς και να απομακρύνουν την κουρδική πολιτοφυλακή, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Η συμφωνία αυτή, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ενός κέντρου κοινών επιχειρήσεων, που θα συντονίσει τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας», επέτρεψε να αποφευχθεί μια επαπειλούμενη τουρκική επιχείρηση εναντίον των YPG. Την Κυριακή, τουρκικά και αμερικανικά στρατεύματα, πραγματοποίησαν την πρώτη κοινή, στρατιωτική περιπολία στην περιοχή.

Ο Τσαβούσογλου ωστόσο, δήλωσε σήμερα πως η προσέγγιση της Ουάσινγκτον στη συμφωνία για την ασφαλή ζώνη, δεν είναι ικανοποιητική και πως τα μέτρα που έχουν λάβει, είναι «διακοσμητικά».