Η πόλη της Σαγκάης, όπου έχει επιβληθεί αυστηρός περιορισμός της κίνησης από την αρχή του μήνα, ανακοίνωσε σήμερα επτά θανάτους εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, αυξάνοντας στους δέκα το σύνολο των θυμάτων του τρέχοντος κύματος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην κινεζική οικονομική πρωτεύουσα.

Ο δήμος ανακοίνωσε τρεις θανάτους χθες Δευτέρα, απολογισμό εκπληκτικά ελαφρύ στην πόλη όπου καθημερινά επιβεβαιώνονται κάπου 20.000 νέες περιπτώσεις μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η κινεζική οικονομική πρωτεύουσα έχει πάντως μετατραπεί στο θέατρο της χειρότερης έξαρσης της πανδημίας στον ασιατικό γίγαντα αφότου ξέσπασε η υγειονομική κρίση.

Από την εκδήλωση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, που ταυτοποιήθηκε στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019, το Πεκίνο έχει καταφέρει –τουλάχιστον κατά τα επίσημα στοιχεία– να κρατήσει τον απολογισμό των θυμάτων κάτω από τους 5.000 νεκρούς και τον αριθμό των μολύνσεων κάτω από τις 190.000. Οι αριθμοί αυτοί, εντυπωσιακά κατώτεροι από αυτούς που ανακοινώνονται σε διεθνές επίπεδο, θεωρούνται γενικά πολύ υποτιμημένοι.

Πλέον η παραλλαγή Όμικρον του ιού πλήττει σκληρά τη μητρόπολη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων, που έχουν τεθεί σε lockdown επ’ αόριστον, υπό ενίοτε σπαρτιάτικες συνθήκες.

Το ποσοστό εμβολιασμού είναι ανησυχητικά χαμηλό στους ηλικιωμένους. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας της Σαγκάης παραδέχθηκαν προχθές Κυριακή ότι λιγότερα από τα δύο τρίτα των πολιτών άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ ποσοστό χαμηλότερο από το 40% έχει λάβει αναμνηστική δόση.

Οι επτά άνθρωποι που υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες ήταν ηλικίας μεταξύ 60 και 101 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ενημέρωσε σήμερα ο δήμος της Σαγκάης.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, είχαν ήδη διαπιστωθεί θάνατοι αποδιδόμενοι στην COVID-19 στη Σαγκάη τις προηγούμενες εβδομάδες· όμως οι πληροφορίες αυτές λογοκρίθηκαν πολύ γρήγορα από τις κινεζικές αρχές.

Τις προηγούμενες 24 ώρες, επιβεβαιώθηκαν 17.332 ασυμπτωματικά κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ οι συμπτωματικές περιπτώσεις αυξήθηκαν στις 3.084, από 2.417 την προηγουμένη.

Βασιλακόπουλος: Έρχονται επικαιροποιημένο εμβόλια

Ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και υποστήριξε πως είναι θέμα διαφορετικής πολιτικής σε σχέση με τη Δύση. «Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι δεν συμβαίνει τίποτα ανησυχητικό. Οι Κινέζοι μέχρι τώρα ακολουθούν μία τελείως διαφορετική πολιτική απ’ ότι ακολουθούμε εμείς. Εμβολίασαν τον πληθυσμό τους με τα δικά τους εμβόλια, που είναι μάλλον μειωμένης αποτελεσματικότητας σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούμε στη Δύση και είχαν πολιτική μηδενικών κρουσμάτων».

«Τώρα αυτό το οποίο συνέβη είναι ότι η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική. Όσο πιο μεταδοτική είναι τόσο πιο δύσκολο είναι να τη περιορίσει με τα γνωστά μέτρα του lockdown. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι φτάνουν σε ακραία μέτρα περιορισμού που δεν συνάδουν με τίποτα με τον δικό μας πολιτισμό», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο το να κρύβει κάτι η Κίνα πίσω από το ακραίο lockdown είναι αδιανόητο και απαράδεκτο, καθώς η βασική αρχή για την αντιμετώπισης της πανδημίας είναι η διαφάνεια, όπως τόνισε. «Ο ιός μας έχει δείξει ότι περίπου ανά εξάμηνο κάνει μία μετάλλαξη που επικρατεί. Από την επιστημονική βιβλιογραφία δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση για νέο επικείμενο στέλεχος κορωνοϊού που να προκαλεί ανησυχία», είπε.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε πως από τον Σεπτέμβριο θα υπάρχουν επικαιροποιημένα εμβόλια που θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα δοκιμάζονται εμβόλια με τη μορφή εισπνοών.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό: «Ο κορωνοϊός αυτός θα μείνει. Υπάρχουν κι άλλοι κορωνοϊοί που δεν μας απασχολούν. Η ελπίδα της επιστήμης είναι ότι αυτός ο κορωνοϊός θα γίνει απλός, σαν τους άλλους». Σχετικά με την άρση των μέτρων δήλωσε ότι γίνεται κυρίως για οικονομικούς λόγους και για να λειτουργήσει ανταγωνιστικά ο τουρισμός, ωστόσο ο ίδιος διαφωνεί με την ελεύθερη πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους εσωτερικούς χώρους.