Το μήνυμα «ΣΤΑΘΕΡΑ ΤΟΛΜΗΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, για μια Ελλάδα παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, ψηφιακή, πράσινη και κυρίως, ισχυρή», συνοδεύει την παρουσίαση του Προγράμματος Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την τετραετία 2023 -2027 η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κέντρο Μείζονος Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι στόχος είναι ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1500 ευρώ, στην παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ για την επόμενη 4ετία.

Στόχος επίσης να δοθούν νέες αυξήσεις στις συντάξεις 3 με 4% την 1/1/2024. Επίσης, αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω νέου ενιαίου μισθολογίου την 1η 1ου 2024 και εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Και εντατικοί έλεγχοι με νέα ψηφιακά εργαλεία της επιθεώρησης εργασίας παντού.

Θα αυξήσουμε κατά 10.000 το προσωπικό στην υγεία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην υγεία είπε ότι θα αυξηθεί κατά 10.000 το προσωπικό στην υγεία.

Για πρώτη φορά υπάρχει το myhealth το οποίο είναι το πρόπλασμα του ψηφιακού φακέλου υγείας και εξήγησε ότι όταν θα είναι σε πλήρη εφαρμογή θα ξέρουν όλοι πως να αντιμετωπίσουν το περιστατικό, από το ΕΚΑΒ μέχρι το νοσοκομείο.

Η ψηφιακή επανάσταση στην υγεία θα αποτελέσει από τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης τόνισε.

Στόχος πάνω από 300 μονάδες τηλειατρικής και να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής για τις ιατρικές πράξεις κατά 50% αλλά και στα επείγοντα.

«Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες. Μέσα από το πρόγραμμα Δοξιάδης εξετάσεις για μια σειρά από νοσήματα».

36.000 τάξεις με διαδραστικούς πίνακες στα σχολεία
Στην Παιδεία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους διαδραστικούς πίνακες στο σχολείο του μέλλοντος. Θα μπουν σε όλες τις τάξεις από την 5η Δημοτικού έως την Γ Λυκείου σε 36.000 τάξεις.

Σκεφτείτε, είπε πόσο αλλάζει το ίδιο το μάθημα και πόσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκαλούμε στα παιδιά για την γνώση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ακόμα και για το διευρυμένο σχολικό ωράριο και είπε ότι χτίζουμε πάνω στις 25.000 προσλήψεις νέων εκπαιδευτικών που έκανε η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ανώτατη εκπαίδευση είπε ότι ήδη υπάρχει εξωστρέφεια και σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή. Δυο ιατρικές σχολές έχουν ήδη αγγλόφωνα τμήματα, είπε. Η επόμενη 4ετια θα είναι αυτή της εξωστρέφειας για τα ελληνικά ΑΕΙ.

Για τις μεταφορές, ο πρωθυπουργός είπε ότι μέσα από ένα σχέδιο για ποιοτικές δημόσιες συγκοινωνίες εκτός από τις νέες γραμμές μετρό και τις φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές, μια εικόνα από το μέλλον θα είναι τα καινούρια λεωφορεία. 2.000 νέα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα περισσότερα ηλεκτρικά.

Το μετρό της Θεσσαλονίκης πολεμήθηκε από πολλούς, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε και μετρό και να προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης. Τα καταφέραμε και λέμε: και μετρό και αρχαία στις αρχές του 2024.

Στο νέο πρόγραμμα, που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει μια Ελλάδα, με 5 σαφείς προτεραιότητες.

Προτεραιότητες που αφορούν στην:

Παραγωγική Ελλάδα
Κοινωνική Ελλάδα
Ψηφιακή και πράσινη Ελλάδα
Δίκαιη Ελλάδα και στην
Ισχυρή Ελλάδα.

Οι βασικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης 2023-2027

Παραγωγική Ελλάδα

– Μείωση δημοσιου χρέους στο 140% – Επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%.
– Μείωση της ανεργίας κάτω από 8% έως το 2027.
– 12μηνη τουριστική περίοδος – στόχος δημόσια 30 δισ. ετησίως.

– Αύξηση μέσου μισθού πάνω από 25% στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500€ από 1.170 €) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 €.
– Νέα αύξηση 3-4% στις συντάξεις από 1/1/2024.
– Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση μισθολογίου τους από 1/1/2024.
– Εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις – αυστηροί ψηφιακοί έλεγχοι παντού.

– Σταδιακή μείωση 20% τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το 2027.
– Οριστική κατάργηση τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες και αύξηση τους κατα 60.000 έως το 2027.
– Αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από 1/1/2024.
– Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα ασφαλιστικών εισφορών και μη μισθολογικού κόστους.
– Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025

– 2.300 έργα κρίσιμων υποδομών (δρόμοι, αεροδρόμια, μετρό, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης) σε όλη την Ελλάδα.

Κοινωνική Ελλάδα

– Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους
– Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης
– Δημιουργία 311 νέων δομών ψυχικής υγειας σε όλη τη χώρα.

– Διεύρυνση ολοήμερου σχολείου ως τις 17.30 και επέκταση διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.
– 150 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία μέχρι το 2027.
– Αύξηση μισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών με έμφαση σε νεοδιόριστους.
– Ανέγερση φοιτητικών εστιών για στέγαση 8.500 φοιτητών μέσω ΣΔΙΤ.

– Προμήθεια 650 λεωφορείων μηδενικών ρύπων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – αύξηση συχνότητας δρομολογίων λεωφορείων και Αττικού Μετρό.

– Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού.

– 1,8 δις ευρώ σε συνολικά 137.000 νέους δικαιούχους έως 39 ετών για τη Νέα Στεγαστική Πολιτική «Σπίτι μου»
– Αυξάνονται κατά 90.000 οι θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και φύλαξης νηπίων μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς» – συστήνονται 150 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών – διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας παιδικών σταθμών ως τις 17:30 – θεσμοθετούνται χώροι φύλαξης και φροντίδας παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα

– Ένταξη του 90% των δημοσίων υπηρεσιών του κρατους στο gov.gr.
– Οπτική ίνα σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κτίριο έως το 2027 για γρήγορο Ιnternet.
– Το 94% της χώρας καλύπτεται με 5G έως το 2027.

– Ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών μέσω προγραμμάτων «Εξοικονομώ», «Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «φωτοβολταικά στέγης».
– Εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων με 20 εκ δένδρα
– Πρόγραμμα GR-ECO islands.

Δίκαιη Ελλάδα

– Επιτάχυνση χρόνου απονομής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ( λιγότερες από 500 μέρες) και εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων.

– Συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 16).

– Αύξηση κατά 8% Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αναπηρικών επιδομάτων.

– Επέκταση υποστηριζόμενης απασχόλησης για όλα τα άτομα με αναπηρία – Προσωπικός Βοηθός.
– Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (Εφαρμογή του panic button, δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, Συμβουλευτικά Κέντρα Κακοποιημένων Γυναικών.
– Υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.

Ισχυρή Ελλάδα

– Επέκταση του φράκτη στον Έβρο στο σύνολο (140 χλμ)
– Οργανωτική Αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ – Αποδέσμευση άνω των 5.000 αστυνομικών από μη αστυνομικά καθήκοντα.
– Νέο Πυροσβεστικό Σώμα – Πρόσληψη 500 νέων στελεχών – Προμήθεια σύγχρονων αμφίβιων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιά και 5 +2 Canadair νέου τύπου καθώς και πυροσβεστικών οχημάτων μεγάλης κλίμακας.
– Η Ελλάδα αποκτά 24 αεροσκάφη τύπου Rafale , 3 (+1) φρεγάτες Belharra, αναβαθμίζει 83 αεροσκάφη F-16 στην κορυφαία έκδοση Viper. Βρίσκονται σε εξέλιξη 19 προγράμματα ύψους 11,5 δισεκ. ευρώ για την προμήθεια αεροσκαφών F-35, την αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 και την απόκτηση 3 νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.

«Τα μεγάλα άλματα απαιτούν στέρεα θεμέλια»

«Τα μεγάλα άλματα απαιτούν στέρεα θεμέλια. Αυτά τα θεμέλια βάλαμε στην πρώτη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του και αναφέρθηκε επίσης και στις μεγάλες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

«Θέσαμε τα θεμέλια για μια αναπτυξιακή πολιτική που δεν θα θέσει σε κανέναν κίνδυνο στο μέλλον τη δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτή για μένα είναι η κορυφαία δέσμευση απέναντι στη νέα γενιά σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας τα επιτευγματα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής σε ότι αφορά τη μείωση των φόρων, την μεγέθυνση του ΑΕΠ και την προσέλκυση νέων επενδύσεων από παγκόσμιους κολοσσούς.

Αναλυτικά η εξειδίκευση του προγράμματος της ΝΔ:

Παραγωγική Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός μίλησε για αναπτυξιακό άλμα. «Η ανάπτυξη είναι το θεμέλιο στο οποίο χτίζεται η οικονομική μας πολιτική. Ήταν σχεδόν δύο φορές μεγαλύτερη από τη μέση ανάπτυξη της Ευρωζώνης την τελευταία τετραετία… Η διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελεί όρο απαράβατο για να μην βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας. Αυτή την ανάπτυξη την πετύχαμε πρωτίστως μέσα από επενδύσεις. Η χώρα κατάφερε για πρώτη φορά να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, παρά τις μειώσεις των φόρων».

«Είχαμε δεσμευθεί ότι θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό. Ήταν 650 ευρώ και σήμερα είναι 780. Σκοπός μας είναι να φτάσει τουλάχιστον τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Πρέπει να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους της ΕΕ, είπε ακόμα. Η ανεργία μπορεί να φτάσει στο 8% το 2027. Πλησιάζουμε τον στόχο η Ελλάδα να γίνεται ένας προορισμός 12 μήνες τον χρόνο.

Μίλησε για 25% αύξηση μισθών μέσα στην 4ετία με στόχο να πάει ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ. Νέα αύξηση στις συντάξεις στο 4% και αύξηση των μισθών δημοσιών υπαλλήλων 1/1/24 με νέο μισθολόγιο.

Επενδύσεις
Αναφορικά με τις επενδύσεις στη χώρα μας, επεσήμανε πως η Μicrosoft ήταν η πρώτη «που μας πίστεψε και άνοιξε το δρόμο» ενώ η Pfizer «έχει δημιουργήσει εντυπωσιακό, παγκόσμιο, κέντρο καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη. Πολύ σύντομα θα μπορέσει να ξεπεράσει τους 1.000 εργαζόμενους». Δείχνοντας φωτογραφία από τα ναυπηγεία της Σύρου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πλέον εργάζονται 600 εργαζόμενοι και δεν είναι το μόνο που αναβίωσε επί της κυβερνητικής θητείας. «600 εργαζόμενοι στα ναυπηγεία της Ελευσίνας και μπορεί να φτάσει και τους 2.000 εργαζόμενους, ενώ λύθηκε και ο γόρδιος δεσμός των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά που έχει περάσει πλέον στα χέρια ιδιώτη. Μέσα στον επόμενο χρόνο εκτιμάται ότι θα γίνουν πάνω από 700 προσλήψεις» συμπλήρωσε.

«Οι επενδύσεις πρέπει να συνοδεύονται από καλούς μισθούς. Ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε. Είχαμε δεσμευθεί για αύξηση του κατώτατου μισθού, ξεπεράσαμε αυτή μας τη δέσμευση. Σκοπός μας να φτάσει τα 950 ευρώ τουλάχιστον στο τέλος της τετραετίας» πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε πως ο τουρισμός πέρασε πρωτοφανή δοκιμασία στην πανδημία, όμως «με συντονισμένες κινήσεις στηρίξαμε τον κλάδο του τουρισμού και αναλάβαμε πρωτοβουλίες. Το 2022 είναι χρονιά με ρεκόρ εσόδων από τις βασικές μας αγορές, και το 2023 να αναμένεται ακόμη καλύτερο. Αυτό δεν έτυχε. Πέτυχε».Μάλιστα, σε όλη την επικράτεια αυτή την ώρα εξελίσσονται έργα 22,5 δισ. ευρώ. 14 δισ. έργα δημοπρατήθηκαν από το 2019 έως το 2023.

Οικονομικοί στόχοι
Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε βέβαιος πως «μπορούμε και πρέπει να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους της ΕΕ» εκτιμώντας πως το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 120% του ΑΕΠ το 2030. Η ανεργία μπορεί να φτάσει το 2027 στο 8%, οι εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ το 2027. «Πλησιάζουμε στο στόχο η Ελλάδα να γίνει προορισμός για 12 μήνες το χρόνο, να φτάσουμε τα 30 δισ. ευρώ έσοδα από τον τουρισμό, ετησίως» διευκρίνισε.

«Κεντρική προεκλογική δέσμευση η αύξηση των μισθών: Στόχος 25% αύξηση στην επόμενη τετραετία, ο μέσος μισθός 1.500 ευρώ. Νέες αυξήσεις στις συντάξεις 3-4% την 1-1-24. Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων από 1-1-24 με νέο ενιαίο μιοσθολόγιο» ανέφερε.

Μειώσεις φόρων
Στις μειώσεις φόρων, εστίασε σε:

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος
Αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για όλες τις οικογένειες με παιδιά
Μείωση κατά μία μονάδα στις ασφαλιστικές εισφορές.
Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% από το 2025

Παιδεία, Υγεία και Κοινωνική Συνοχή

Περνώντας στον άξονα της Κοινωνικής Ελλάδας μίλησε για πολιτικές που έχουν να κάνουν με την Παιδεία, με την Υγεία, με την Κοινωνική Συνοχή.

Αναφέρθηκε αρχικά στην επιχείρηση «Ελευθερία» που όπως είπε είναι μια εικόνα από το μέλλον. Αυτή την εικόνα θέλουμε σε ολόκληρο το ΕΣΥ είπε και μίλησε στη συνέχεια για τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, μέσω του myHealth, που θα είναι ολοκληρωμένος στο τέλος της επόμενης τετραετίας. Η ψηφιακή επανάσταση στην υγεία από τις κεντρικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε στον περιορισμό των βοηθητικών κλινών αλλά και στην αύξηση των μονάδων εντατικής θεραπείας.

Εκσυγχρονισμός των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε 80 νοσοκομεία και δραστική ανακαίνιση και των 156 κέντρων υγείας της χώρας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δημιουργία παραπάνω από 300 μονάδων τηλεϊατρικής και μείωση του χρόνου αναμονής για τις ιατρικές πράξεις.

Η Παιδεία ήταν ο επόμενος τομέας και ο πρωθυπουργός παρουσίασε φωτογραφίες από τις τάξεις του μέλλοντος όπως είπε με ψηφιακούς διαδραστικούς πίνακες σε όλες τις τάξεις από την Ε΄ Δημοτικού μέχρι την Γ’ Λυκείου σε 36.000 αίθουσες δημοσίων σχολείων.

Την επόμενη τετραετία υλοποίηση σημαντικής δέσμης θεσμικών παρεμβάσεων που ψηφίστηκαν αυτή την τετραετία.

Χτίζουμε πάνω στις 25.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών που έκανε αυτή η κυβέρνηση. Εκτιμούμε 4.000 με 5.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών κάθε χρόνο.

Έδειξε φωτογραφία από το σύγχρονο campus του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και είπε ότι έτσι θέλουμε να είναι όλα τα δημόσιά μας πανεπιστήμια. Εξωστρέφεια και ποιοτικές σπουδές με σύνδεση των σπουδών με την εργασία και τη βιομηχανική παραγωγή.

Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της εξωστρέφειας για τα δημόσια πανεπιστήμια, τόνισε.

10 έργα – στόχοι

Επίσης, σημείωσε πως είναι σε εξέλιξη 2.300 έργα κρίσιμων υποδομών (δρόμοι, αεροδρόμια, μετρό, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης) σε όλη την Ελλάδα 10 εμβληματικά έργα εθνικής εμβέλειας κατασκευάζονται \ ολοκληρώνονται:

  1. Μετρό Θεσσαλονίκης
  2. Κατασκευή Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας
  3. Ανατολική Εσωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης (flyover)
  4. Σύνδεση σιδηρόδρομου με τα μεγάλα λιμάνια της χώρας
  5. Αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου
  6. Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Ε65)
  7. Κατασκευή επέκτασης της Γραμμής 2 του Μετρό προς Ίλιον
  8. Κατασκευή Προαστιακού Δυτικής Αττικής
  9. Νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι
  10. Βόρειας Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ)

Έκανε, ακολούθως μία σύνοψη για τον τομέα της υγείας μιλώντας για αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δωρεάν προσωπικό γιατρό για όλους, ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας, δημιουργία 311 νέων δομών ψυχικής υγείας και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες.

Αναφερόμενος στον τομέα των μεταφορών τόνισε πως τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν αποτελούν μόνο αναπτυξιακό έργο αλλά και πολιτική κοινωνικής συνοχής. Μίλησε για φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές και μείωση αφίξεων του χρόνου μεταξύ των δρομολογίων.

Μέσα στην επόμενη τετραετία θα έχουμε 2000 καινούργια λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πολλά εκ των οποίων θα είναι ηλεκτρικά.

Ανέλυσε στη συνέχεια το πρόγραμμα Σπίτι Μου και τη σημασία του, το οποίο ξεκίνησε ως κυβερνητική απάντηση στο αίτημα νέων ανθρώπων για την απόκτηση κατοικίας με ευνοϊκούς όρους. Διπλασιασμός πόρων σε πρώτη φάση, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης.

Μίλησε επίσης για τις πολιτικές προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους από άτομα περιορισμένης κινητικότητας. Θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025 έργα πρόσβασης ΑμεΑ σε 21 σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Αναφέρθηκε και στο σχέδιο του νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν περί τα δύο χρόνια για την ολοκλήρωση των μελετών με ιδιωτική χρηματοδότηση και μία τετραετία για να κατασκευαστεί η είσοδος, που χαρακτήρισε παρέμβαση με αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Πρόσθεσε ότι το 2025 θα λειτουργεί Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα ισότιμα με αποφοίτους ΑΕΙ.

ΜΜΜ – «Σπίτι Μου»
Αναφερόμενος στον τομέα των μεταφορών τόνισε πως τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν αποτελούν μόνο αναπτυξιακό έργο αλλά και πολιτική κοινωνικής συνοχής. Μίλησε για φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές και μείωση αφίξεων του χρόνου μεταξύ των δρομολογίων. Μέσα στην επόμενη τετραετία θα έχουμε 2.000 καινούργια λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πολλά εκ των οποίων θα είναι ηλεκτρικά.

Ανέλυσε στη συνέχεια το πρόγραμμα Σπίτι Μου και τη σημασία του, το οποίο ξεκίνησε ως κυβερνητική απάντηση στο αίτημα νέων ανθρώπων για την απόκτηση κατοικίας με ευνοϊκούς όρους. Διπλασιασμός πόρων σε πρώτη φάση, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης. Μίλησε επίσης για τις πολιτικές προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους από άτομα περιορισμένης κινητικότητας. Θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2025 έργα πρόσβασης ΑμεΑ σε 21 σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Μίλησε επίσης και για το σχέδιο του νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν περί τα δύο χρόνια για την ολοκλήρωση των μελετών με ιδιωτική χρηματοδότηση και μία τετραετία για να κατασκευαστεί η είσοδος, που χαρακτήρισε παρέμβαση με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Πρόσθεσε ότι το 2025 θα λειτουργεί Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα ισότιμα με αποφοίτους ΑΕΙ.

Πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα
Η πρόοδος της Ελλάδας στην εγκατάσταση ΑΠΕ ξεπέρασε κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για πρώτη φορά γίνεται μια σοβαρή δουλειά για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο κρίσιμο για ολόκληρη την Βαλκανική. Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την ψηφιακή Ελλάδα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

Ένταξη του 90% των δημοσίων υπηρεσιών του κράτους στο gov.gr.
Οπτική ίνα σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κτίριο έως το 2027 για γρήγορο Ιnternet.
Το 94% της χώρας καλύπτεται με 5G έως το 2027.
Ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών μέσω προγραμμάτων «Εξοικονομώ», «Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «φωτοβολταικά στέγης».
Εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων με 20 εκ. δένδρα
Πρόγραμμα GR-ECO islands.
Ολοκλήρωση των 45 μονάδων διαχείρισης αποβλήτων.
Δίκαιη Ελλάδα: Αξιολόγηση παντού για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους
Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε επίσης για:

Επιτάχυνση χρόνου απονομής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ( λιγότερες από 500 μέρες) και εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων.
Συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 16).
Αύξηση κατά 8% Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αναπηρικών επιδομάτων.
Επέκταση υποστηριζόμενης απασχόλησης για όλα τα άτομα με αναπηρία – Προσωπικός Βοηθός.
Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (Εφαρμογή του panic button, δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, Συμβουλευτικά Κέντρα Κακοποιημένων Γυναικών.
Υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.
Αξιολόγηση παντού για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο φράχτης είναι μη διαπραγματεύσιμος – Την επόμενη τετραετία όλος ο Έβρος θα είναι θωρακισμένος

Για την άμυνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το 2015 το 75% των παράνομων αφίξεων προς την ΕΕ περνούσε μέσα από την Ελλάδα και τώρα είμαστε στο 5%.

Μέσα στην επόμενη 4ετια θα εκσυγχρονίσουμε το Λιμενικό και το ψηφιακό σύστημα προστασίας των θαλασσίων συνόρων.

Ειδικά για τον φράχτη στον Έβρο είπε ότι η πρώτη παρακαταθήκη σε μια νέα μεταναστευτική πολιτική είναι ότι πρέπει να προστατεύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα.

«Ο φράχτης είναι μη διαπραγματεύσιμος για τη ΝΔ. Έως το τέλος της 4ετίας όλος ο Έβρος θα είναι θωρακισμένος».

Για την αμυντική θωράκιση της χώρας είπε ότι υπάρχει πρόγραμμα με τα 24 Rafale να έχουν αγοραστεί και η αναβάθμιση 85 F16 που θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2027 και η πρώτη φρεγάτα Belhara ήδη κατασκευάζεται στο γαλλικό ναυπηγείο.

«Θα έχουμε 3 έως το 2027 και θα αποκτήσουμε άλλες 3 κορβέτες που οι δυο θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία».

Τέλος σε οποιοδήποτε άβατο ανομίας
«Θα αποδεσμευθούν 5000 αστυνομικοί και θα βγουν στους δρόμους για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών. Επίσης τέλος σε οποιοδήποτε άβατο ανομίας όπου αυτό κι αν βρίσκεται», είπε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι τα θεμέλια της πατρίδας μας είναι η δημοσιονομική σταθερότητα και πάνω σε αυτά οικοδομείται η σύγχρονη Ελλάδα. Ήδη έχουμε χτίσει αρκετούς ορόφους από την Ελλάδα που οραματιζόμαστε αλλά το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Σε 4 χρόνια η Ελλάδα θα πατάει γερά στα πόδια της με κοινωνική ευημερία και με δικαιοσύνη στην πράξη και η μεγαλύτερη απόδοση της είναι ο κάθε νέος άνθρωπος να έχει τις ίδιες ευκαιρίες να διακριθεί και να προκόψει στη ζωή του.

Μια Ελλάδα πράσινη και ψηφιακή που θα αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε να σε ένα κόσμο που αλλάζει, είπε και τόνισε ότι γι αυτή την Ελλάδα θέλω να συνεχίσω να εργάζομαι. Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και που να πάμε την πατρίδα».

Πρωτοβουλία Απάτητα Βουνά
Αναγκαία η προστασία του μοναδικού φυσικού μας περιβάλλοντος, επεσήμανε και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Απάτητα Βουνά.

Δίκαιη Ελλάδα
Ο επόμενος άξονας «Δίκαιη Ελλάδα» δεν περιλαμβάνει μόνο τον τομέα της Δικαιοσύνης, αλλά «σημαίνει μία Ελλάδα η οποία δεν αφήνει κανέναν πίσω και δίνει ίσες ευκαιρίες κυρίως σε εκείνους που χρειάζονται την κρατική φροντίδα περισσότερο από άλλους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «προσωπικός βοηθός» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και στη βία κατά των γυναικών και τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Μητσοτάκης για ΛΟΑΤΚΙ:

Στη συνέχεια μίλησε για την Εθνική Στρατηγική ΛΟΑΤΚΙ και το δικαίωμα αιμοδοσίας, ειδικά προγράμματα απασχόλησης για τους τρανς, ειδικές δράσεις για την προστασία των φορέων του HIV κ.α.

Επεσήμανε, όμως, ότι η Δικαιοσύνη αυτή καθαυτή είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας καθυστερήσεων και στόχος είναι εντός της τετραετίας να φθάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο δηλαδή λιγότερες από 500 ημέρες για την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων στη Δικαιοσύνη. Κι εδώ ρόλο θα παίξει η ψηφιακή δικαιοσύνη και ο νέος δικαστικός χάρτης.

Αναφέρθηκε ακόμη στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

5869463
Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Μπρατάκος και Κυριάκος Πιερρακάκης
5869462
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης
5869472
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος
5neoi_nd
5869477
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης
Κυριάκος Πιερρακάκης και Άδωνις Γεωργιάδης στην παρουσίαση προγράμματος της ΝΔ -Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Δείτε live: