Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση δύο διμερών συμβολαίων ύψους 1,5 GWh με βιομηχανίες βρίσκεται η ΔΕΗ. Σε εκκρεμότητα παραμένει η διαβούλευση της ΡΑΕ για την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς για την εναρμόνισή τους με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την προώθηση των διμερών συμβολαίων (PPAs ) στην ελληνική αγορά, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Η «αρχιτεκτονική» του μηχανισμού εξαίρεσης έχει οριστικοποιηθεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, σε ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν σε τεχνικό επίπεδο στελέχη του ΥΠΕΝ, της ΡΑΕ, της βιομηχανίας αλλά και της ΔΕΗ.  Όμως για την άμεση προώθηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης απαιτείται να εξαιρεθούν από τον Μηχανισμό Επιστροφής Εσόδων οι συναλλαγές που αφορούν σε ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες διατίθενται –μέσω συμβάσεων φυσικής παράδοσης– από Συμμετέχοντα Παραγωγό ή ΦΟΣΕ ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ σε ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, η ΔΕΗ ανεβάζει ταχύτητες στην επένδυση στις οπτικές ίνες και εντός εννεαμήνου εκτιμάται πως τρεις δήμοι της Αττικής θα απολαμβάνουν οικιακό ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων. Πιο συγκεκριμένα το έργο αφορά περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά στους Δήμους Αμαρουσίου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και Γλυφάδας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των τριών έργων ανέρχεται σε 13,6 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και περιλαμβάνει την εκπόνηση μελέτης, τη λήψη όλων των αναγκαίων αδειοδοτήσεων, την εναέρια και υπόγεια εγκατάσταση οπτικών ινών, την εγκατάσταση  υπαίθριων τηλεπικοινωνιακών καμπινών, τη διενέργεια μετρήσεων οπτικών χαρακτηριστικών και την παροχή υπηρεσιών σύνδεσης χρήστων και τεχνικής υποστήριξης.

Τα δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην παροχή υψηλών ταχυτήτων Internet, τομέα στον οποίο η χώρα μας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε μια προσπάθεια αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών της Ελλάδας και κάλυψης του σχετικού χάσματος, η ΔΕΗ θα υλοποιήσει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη και επέκταση του δικτύου οπτικών ινών μέχρι στο σπίτι (FTTH) σε 13 Δήμους της Αττικής, με στόχο να καλύψει τις ανάγκες για πολύ γρήγορο Internet σε 440.000 νοικοκυριά.

 

Αντίστροφη μέτρηση για την «Πτολεμαΐδα 5»

Μέχρι τον Μάιο αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5», ισχύος 660 MW που βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία από τα τέλη του 2022. Η νέα μονάδα είναι βασικός παράγοντας για τη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Πρόκειται για μια σύγχρονη και αποδοτική μονάδα που δημιουργεί 800 νέες θέσεις εργασίας και συνδυάζεται με τη στρατηγική της πράσινης μετάβασης που παραμένει αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και σηματοδοτείται –μεταξύ άλλων– από την κατασκευή ενός τεράστιου φωτοβολταϊκού πάρκου από τη ΔΕΗ ισχύος 550 MW στην ίδια περιοχή.

Η «Πτολεμαΐδα 5», χάρη στην αξιοποίηση των βέλτιστων τεχνολογιών στον σχεδιασμό της, θα μπορεί να παράγει 43% περισσότερη ενέργεια με 7% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και θα είναι ικανή να ανταγωνιστεί τις μονάδες φυσικού αερίου, ακόμα και με τις σημερινές τιμές του φυσικού αερίου.

Επιπροσθέτως, πρόκειται για μια μονάδα που θα αποτελέσει στρατηγική εφεδρεία για τη χώρα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση να έχει σημειώσει ότι η «‘‘Πτολεμαΐδα 5’’ αναλαμβάνει ρόλο-κλειδί για την ενεργειακή ευστάθεια σήμερα και πολύ περισσότερο και στο μέλλον ως στρατηγική εφεδρεία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει τη διατήρηση της μονάδας σε λειτουργία έως το 2028 ακόμα και αν καταστεί ζημιογόνος νωρίτερα, μέσω ενός σχήματος αποζημίωσης (strategic reserve).  Μέσω ενός τέτοιου σχήματος, η μονάδα θα μπορούσε να παραμείνει «ενεργή» στο σύστημα υποστηρίζοντας τις ανάγκες σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης και αυξημένης ζήτησης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει παραπέμψει για τις σχετικές αποφάσεις στο μέλλον.

Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο για μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου μετά το 2028, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Το πλεονέκτημα της «Πτολεμαΐδας 5» είναι ότι είναι όσο οικονομική μπορεί να είναι μια υπερσύγχρονη μονάδα.
Για να παράγει μια λιγνιτική μεγαβατώρα η μονάδα χρησιμοποιεί 1,5 τόνο λιγνίτη σε σχέση με 2,2 τόνους λιγνίτη που χρησιμοποιούν οι υφιστάμενες μονάδες.

Αυτό σημαίνει ότι έχει κόστος λιγνίτη 30 ευρώ για κάθε λιγνιτική μεγαβατώρα, σε σχέση με 45 ευρώ που έχει μια υφιστάμενη μονάδα. Επίσης, παράγει 1 τόνο διοξείδιο του άνθρακα, σε σχέση με 1,4 τόνους που παράγει μια υφιστάμενη λιγνιτική μονάδα. Οι παλιές μονάδες έχουν κόστος άνθρακα 120 ευρώ και αυτή 90, κάτι που σημαίνει ότι έχει μικρότερο λειτουργικό κόστος παραγωγής.