Τα κρυπτονομίσματα εισβάλουν ολοένα και περισσότερο στις ζωές με το πέρασμα του χρόνου, κάνοντας αρκετούς να τα θεωρούν ως τη νέα δύναμη στην παγκόσμια οικονομία.

Μάλιστα το μερίδιο του bitcoin στην παγκόσμια αγορά κρυπτονομισμάτων φτάνει το 40%.

Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν τις αρνητικές συνέπειες που έχουν στο κλίμα και στην κατανάλωση ενέργειας.

Για το χρονικό διάστημα 2016-2021 υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες ένα bitcoin υπήρξε πιο επιζήμιο για το κλίμα σε σχέση με την αξία του σε χρήματα.  

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, δείχνει ότι η παραγωγή τέτοιων νομισμάτων το 2020, απαίτησε 75,4 τεραβατώρες (Twh) ηλεκτρικού ρεύματος, περισσότερες από όλη την κατανάλωση ηλεκτρισμού στην Αυστρία (69,9 Twh), στην Ελλάδα (περίπου 50 TWh) ή στην Πορτογαλία (48,4 Twh).

Κάθε bitcoin που παρήχθη το 2021, εκτιμάται ότι προκάλεσε κλιματικές ζημιές ύψους 11.314 δολαρίων, με τις συνολικές ζημιές από όλα τα παραχθέντα bitcoins παγκοσμίως να ξεπερνούν τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2016-2021.

Υπολογίστηκε ότι οι κλιματικές ζημιές του bitcoin ήταν κατά μέσο όρο το 35% της αξίας του νομίσματος στην αγορά μεταξύ 2016-2021, περισσότερο από το αντίστοιχο ποσοστό για το παραγόμενο μοσχαρίσιο κρέας (33%) και ελαφρώς λιγότερο σε σχέση με την παραγωγή βενζίνης από πετρέλαιο (41%) και φυσικού αερίου (46%).

Οι  επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή, μπορούν να συγκριθούν περισσότερο με την άντληση και τη διύλιση του πετρελαίου παρά με την εξόρυξη χρυσού.