Στο Πόρτο Χέλι πραγματοποιείται το 12ο Forum της Αυτοδιοίκησης από την Ένωση Δημάρχων Αττικής και την ΠΕΔΑ με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής. Αντικείμενο των εργασιών η θεματική ενότητα, «Τα Δάση μας – Η Επόμενη μέρα».
Προσκεκλημένος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 12ου FORUM της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, αφιερωμένο στην πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα φυσικά φαινόμενα που αντιμετώπισε η χώρα μας το τελευταίο διάστημα και στον σχεδιασμό αποτελεσματικών πολιτικών πρόληψης και αποφυγής.
Συγκεκριμένα τόνισε:
«Τον περασμένο μήνα, η πατρίδα μας ήρθε αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή. Μέσα σε μερικές εβδομάδες, ξέσπασαν πάνω από 600 πυρκαγιές σε κάθε γωνιά του τόπου. Πυρκαγιές, που πλέον, λόγω του έντονου καύσωνα και της παρατεταμένης ξηρασίας, αποκτούν ανθεκτικότητα και δυσκολεύουν σημαντικά την κατάσβεση τους.
Αποδεικνύεται ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ. Και ιδίως στην περιοχή μας, στη λεκάνη της Μεσογείου, η οποία υπερθερμαίνεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, όπως η αυξημένη πιθανότητα ανάφλεξεων, είναι εντονότερες.
Σε αντίθεση με άλλους τύπους φυσικών καταστροφών, όπως οι σεισμοί και οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές είναι πλέον ένα φαινόμενο προβλέψιμο.Και μόνο το χαρακτηριστικό της προβλεψιμότητας, δίνει στις σύγχρονες κοινωνίες το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης. Mας επιτρέπει να σχεδιάσουμε αποτελεσματικές πολιτικές πρόληψης και αποφυγής.
Οφείλουμε να διασφαλίζουμε ότι οι μηχανισμοί πολιτικής προστασίας θα είναι έτοιμοι να ελέγξουν το φαινόμενο, αν αυτό ξεσπάσει, κι όχι να συρθούν από πίσω του, προσπαθώντας να το καταστείλουν, όταν έχει ήδη λάβει διαστάσεις. Οι στρατηγικές καταστολής δεν μπορούν παρά να συντηρήσουν ένα φαύλο κύκλο αποτυχίας, καταστροφής και οδύνης.
Η αποτροπή πυρκαγιών υψηλού κινδύνου απαιτεί μια οργανωμένη και συνεκτική στρατηγική πρόληψης και αποτροπής, με έμφαση στη βιώσιμη διαχείρηση των δασών μας καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Μια τέτοια στρατηγική πρόληψης προϋποθέτει την ενεργοποίηση του πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η άμεση κατάσβεση μιας πυρκαγιάς μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια πολύπλευρη και συντονισμένη πολιτική συνεργασίας μεταξύ των μηχανισμών που εμπλέκονται στη διαχείρηση της κρίσης.
Ο ρόλος επομένως των Δήμων στη διαχείριση μιας φυσικής καταστροφής όπως είναι οι πυρκαγιές είναι καθοριστικός. Και πρέπει να αναγνωριστεί και να ενισχυθεί.
Καμία επιτυχής εκστρατεία πυρόσβεσης δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την ενεργό και ενσυνείδητη συμμετοχή των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ίδιων των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών, των στελεχών αλλά και των φορέων των τοπικών κοινωνιών.»