Τέλος Ιανουαρίου θα κάνει… πρεμιέρα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του δήμου Θεσσαλονίκης η ειδική πλατφόρμα που σχεδιάστηκε με στόχο τη δυνατότητα εύρεσης εργασίας για όσους αναζητούν και δεν μπορούν να βρουν και λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η Covid-19, επισήμανε ο αντιδήμαρχος οικονομικών του, Μιχαήλ Κούπκας, στη διάρκεια σημερινής διαδικτυακής εκδήλωσης.
Η εκδήλωση, με θέμα «Οι εργασιακές σχέσεις την περίοδο της πανδημίας και οι νέες αλλαγές του Ν. 4670/2020 στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα», διοργανώθηκε από το δήμο Θεσσαλονίκης, μέσω του Γραφείου Εργασίας της διεύθυνσης εξυπηρέτησης επιχειρηματία και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.
«Η ηλεκτρονική διεύθυνση τη πλατφόρμας, καθώς και θέματα, όπως οι όροι σύνδεσης και ο τρόπος λειτουργίας της, θα είναι σε πλήρη λειτουργία τέλος του τρέχοντος μηνός», επισήμανε ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε ότι «θα είναι πολύ φιλική στο χρήστη και η είσοδος θα γίνεται μέσα από τον ιστότοπο του δήμου Θεσσαλονίκης».
Για τις εργασιακές σχέσεις την περίοδο της πανδημίας, ο κ. Κούπκας επισήμανε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ καταγράφεται έντονη η ανάγκη «να διατυπωθούν απορίες και προβληματισμοί και να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στην αγορά εργασίας ιδίως για την μετά κορονοϊό εποχή». Δηλώνοντας ικανοποιημένος σχετικά με το πώς λειτούργησε και λειτουργεί ο δήμος Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της πανδημίας, ως εργοδότης 4.000 και πλέον εργαζομένων, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «οι νομοθετικές ρυθμίσεις έδωσαν μια σαφή κατεύθυνση για την αγορά εργασίας, μένει όμως να πέσει περισσότερο φως σε κάποια σημεία που δεν έχουν διευκρινιστεί και αποσαφηνιστεί».
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα και την ανάγκη ενημέρωσης των εργαζομένων για τους «νόμους που πέφτουν κατά ριπάς» στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, τονίζοντας ότι « η άγνοια τους καθιστά ευάλωτους και αδύναμους να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται».
Παρουσίαση του “Γραφείου Εργασίας” του δήμου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ μέσω της Πράξης «Εξ αποστάσεως και δια ζώσης υπηρεσίες Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης και Ενδυνάμωσης Εργαζομένων και Ανέργων», πραγματοποίησε από την πλευρά της η επιστημονικός συνεργάτης ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Ευίννα Εγγλέζου.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή της από την προσέλευση στο γραφείο, η ίδια απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι την τελευταία τριετία προσήλθαν στο γραφείο εργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης 2.076 άνεργοι που έλαβαν 3.962 υπηρεσίες (συνεδρίες, συμβουλευτική πληροφόρηση και ομαδικά εργαστήρια), ενώ οι εργαζόμενοι ανήλθαν σε 1099 και έλαβαν 1509 υπηρεσίες».
«Αιφνίδιες παρεμβάσεις και πολλά ερωτήματα στα οποία ακόμη και σήμερα ο νομοθέτης δεν έχει απαντήσει, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά στις εργασιακές σχέσεις όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στην περίοδο της πανδημίας», «βλέπει» η νομική συνεργάτιδα ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Μαρία Κουφοπούλου.
Επισήμανε ότι την περίοδο της πανδημίας της Covid-19 έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις αυθαιρεσίας και από εργοδότες και από εργαζόμενους, συνεπεία του κενού που υπάρχει στο νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι γίνονται προσπάθειες εκ μέρους της πολιτείας για επίλυση ζητημάτων που έχουν προκύψει, ακόμη και με παροχή διευκρινιστικών εγκυκλίων. Πάντως, όπως επισήμανε «δεδομένου του όγκου των νομοθετικών ρυθμίσεων ο εργαζόμενος πρέπει να αναλαμβάνει ακόμη πιο ενεργό ρόλο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του». Ενδεικτικά ανέφερε ότι η τηλε-εργασία πρέπει να ασκείται με ωράριο συμφωνημένο και από τις δύο πλευρές και «εάν ξεπεραστεί θα πρέπει να πληρώνονται οι υπερωρίες. Δυστυχώς καταστρατηγείται».
Στις νέες αλλαγές του Ν. 4670/2020 στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα (ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ, ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ / e-ΕΦΚΑ, ποσοστά αναπλήρωσης σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, επαναπροσδιορισμός τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, τροποποίηση πλαισίου παράλληλης και διαδοχικής ασφάλισης, μεταρρύθμιση θεσμικού πλαισίου για την απασχόληση συνταξιούχων, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο νομικός συνεργάτης ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Χρήστος Θανασουλόπουλος.