Για «οριστικό και οδυνηρό» πλήγμα από το Ιράν ενδεχομένως και πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ προειδοποιούν πηγές που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο CNN την ώρα που το Ισραήλ δίνει «πράσινο φως» στην πρόταση της Ουάσινγκτον για εκεχειρία 60 ημερών στον Λίβανο. Θέμα ωρών, είναι η εκεχειρία δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, ενώ η ισραηλινή τηλεόραση μεταδίδει ότι οι απεσταλμένοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, Άμος Χοχστάιν και Μπρετ ΜακΚέρκ σπεύδουν στην περιοχή, «για συνομιλίες με επίκεντρο τα ψηφίσματα 1701 και 1559 του ΟΗΕ. Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς θα βρίσκεται στο Κάιρο.
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ έπληξε την ιστορική πόλη Baalbek του Λιβάνου ενώ νωρίτερα κάλεσε για πρώτη φορά εκκένωση στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η πόλη καταχωρήθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNSECO το 1984 υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ «καθιστούν σαφές στην ισραηλινή ηγεσία ότι η επιχείρηση στον Λίβανο δεν πρέπει να είναι ανάλογη της Γάζας».
Η ισραηλινή κυβέρνηση «δεν κάνει αρκετά για να δώσει τις απαντήσεις που ζητήσαμε» δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τη φονική αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Γάζα την Τρίτη, με απολογισμό 93 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 25 παιδιά. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι το χθεσινό πλήγμα εναντίον πενταόροφου κτηρίου στη Γάζα, δεν έγινε εκ προθέσεως. Αφορούσε, είπε, στόχευση εναντίον ατόμου το οποίο κατέγραφε τις κινήσεις των στρατιωτών χρησιμοποιώντας κιάλια μέσα από το κτήριο.
Προσχέδιο της συμφωνίας διέρρευσε στην ισραηλινή τηλεόραση
Την ώρα που συνέρχεται το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ, η κρατική τηλεόραση μεταδίδει διαρροή προσχέδιου ειρήνευσης, το οποίο επί της ουσίας συνιστά την εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του ΟΗΕ μαζί με μια περίοδο προσαρμογής 60 ημερών. Το Ισραήλ διεκδικεί το δικαίωμα επέμβασης εάν η ασφάλειά του απειληθεί εκ νέου, όμως ο Λίβανος δεν το αποδέχεται.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται περίοδος 60 ημερών κατά την οποία οι λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις θα αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων και θα κατασχέσουν τα όπλα της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο. Τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από τον Λίβανο εντός 7 ημερών από την παύση των εχθροπραξιών, ώστε να αναπτυχθούν στην παραμεθόριο οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου και κυανόκρανοι του ΟΗΕ, αναφέρει το προσχέδιο.
Μετά την περίοδο των 60 ημερών, το Ισραήλ και ο Λίβανος θα διεξάγουν έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για την πλήρη εφαρμογή των Αποφάσεων 1701 και 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κι ενώ ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο παραμονής ισραηλινών δυνάμεων στο έδαφος του Λιβάνου, τα ισραηλινά πλήγματα με στόχο τον αναπληρωτή διοικητή των επίλεκτων δυνάμεων Ραντβάν της Χεζμπολάχ, Μουσταφά Αχμάντ Σαχάντι στη Ναμπατίγια και η καταστροφή αποθηκών με καύσιμα στην κοιλάδα Μπεκά, χαρακτηρίζονται ως πρώτο δείγμα «στοχευμένης» επίθεσης των Ισραηλινών δυνάμεων στο έδαφος του Λιβάνου.
Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews,, Γιώργος Σιδέρης, οι Ισραηλινές δυνάμεις στοχεύουν στην παραμονή τους εντός του λιβανικού εδάφους με στόχο να αποτρέψουν σε μαχητές της φιλοιρανικής οργάνωσης να επιστρέψουν στο Νότο.
Στρατιωτικά τμήματα που έχουν περάσει σε βάθος περίπου 6-7 χιλιομέτρων εντός του Λιβάνου και εδραιώνουν τις θέσεις τους με την δημιουργία εφοδιαστικής αλυσίδας ώστε να συντηρηθούν στο ξένο έδαφος.
Σε αυτό το πλαίσιο δείχνει ότι ενεργοποιείται και η στρατιωτική διπλωματία, με τον αρχηγό του στρατού του Ισραήλ να συναντά ως επίσημο προσκεκλημένο τον Ιταλό ομόλογο του, ενώ η Ιταλία είναι επικεφαλης το διάστημα αυτό της UNIFIL στον Λίβανο.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας λέει πως το 80% της πυραυλικής δύναμης της Χεζμπολάχ έχει καταστραφεί, από τα ξημερώματα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα «κυνηγητό» UAV’s- drone καμικάζι που χτύπησαν στον Βορρά εργοστάσιο που σχετίζεται με την αερορπορία του Ισραήλ, επιβεβαιώνοντας ότι η Χεζμπολάχ έχει ακόμα δυνατότητες για επιθέσεις.
Η Χεζμπολάχ σε «παγκόσμιο πόλεμο»
Η Χεζμπολάχ εμπλέκεται όχι μόνο σε έναν πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά σε έναν παγκόσμιο πόλεμο που εμπλέκει και την Αμερική και την Ευρώπη, δήλωσε στην πρώτη αρχηγική ομιλία του ο Ναΐμ Κασέμ.
Υποσχέθηκε επίσης να «συνεχίσει να εφαρμόζει το πολεμικό σχέδιο που αναπτύχθηκε με την ηγεσία της αντίστασης», λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ προετοιμάζεται για περαιτέρω «εξελίξεις».